Apie seksą bijantys kalbėti tėvai pridaro žalos: vaikai nežino, kas yra seksualinis priekabiavimas | KaunoDiena.lt

APIE SEKSĄ BIJANTYS KALBĖTI TĖVAI PRIDARO ŽALOS: VAIKAI NEŽINO, KAS YRA SEKSUALINIS PRIEKABIAVIMAS

  • 7

Neseniai atliktas tyrimas atskleidė, kad lietuviai savo seksualinį gyvenimą vertina 6,5 balais iš 10, o temos, susijusios su lytiškumu, vis dar yra tabu. Tik kiek daugiau nei pusė lietuvių moka sekso tema kalbėti su vaikais ir paaugliais, praneša LNK.

Apie tai reportaže – lytiškumo edukologė Lina Januškevičiūtė.

– Ką jūs patartumėte tėvams?

– Dažnai tikime, kad lytiškumo ugdymas prasideda kažkada paauglystėje. Bet lytiškumo ugdymas prasideda vaikystėje, kai tik vaikas gimsta. Jau nuo tada mes galime mokyti apie ribas, apie poreikių išreiškimą, apie draugystę, apie privačias kūno dalis. Vienas didelis patarimas tėvams – pradėkite anksti kalbėti, bet ta informacija turi būti pritaikyta pagal amžių.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

– Kaip kalbėti? Nuo ko pradėti? Juk juokaujama, kad vaikai ir tėvai kalba skirtingomis kalbomis?

– Vaikai labai anksti pradeda klausinėti. Svarbu atsakyti į vaiko klausimus. Reikia atsakyti tiek, kiek vaikas klausia. Čia būtų pagrindinė taisyklė. Vėliau diskusijas galima praplėsti. Taip pat svarbu nelaukti, jeigu vaikas neklausia, nes gali būti, kad jis niekada ir nepaklaus.

– Taigi, pasakų, kad vaikus randa kopūstuose, sekti nebereikėtų?

– Per grupes visada klausiu tėvų, kodėl mes norime meluoti vaikams. Vaikai vis tiek gaus informaciją vienokiu ar kitokiu būdu. Todėl svarbu, kad pirmiausiai jie ją gautų iš patikimo šaltinio. Svarbu, kad tėvai būtų tie žmonės, pas kuriuos vaikas ateina su klausimais ar neaiškumais ir neieškotų tos informacijos kitur.

– Ar neatrodys kvailai, kai vaikas ateis jau prisižiūrėjęs, prisiklausęs, prisiskaitęs?

– Svarbu domėtis šiomis temomis ir suprasti, kokiame pasaulyje gyvena jauni žmonės. Jauni žmonės gyvena labai dinamiškame pasaulyje ir internete. Jaunimui pagrindinis informacijos šaltinis – internetas. Yra vienetai, kurie sako, kad informacijos šaltinis yra tėvai. Yra rekomendacija tėvams domėtis šiomis temomis, skaityti. Kai vaikas ateina su kažkokia informacija, pirmas dalykas būtų paklausti, kaip jis ar ji jaučiasi. Galime pradėti kalbėti ne nuo pačios temos, o kodėl panoro ieškoti šios informacijos.

Svarbu, kad tėvai būtų tie žmonės, pas kuriuos vaikas ateina su klausimais ar neaiškumais ir neieškotų tos informacijos kitur.

– Ar gali būti, kad jau per vėlu būna kalbėtis su vaiku? Kas atsitinka, jei tėvai neranda priėjimo prie vaiko ir nekalba?

– Gali būti per vėlu. Dėlto skatiname tėvus anksčiau kalbėtis su vaikais, ypatingai apie tokius jautrius dalykus kaip brendimas, paauglystė. Kas gali atsitikti? Kad jauni žmonės turi įvairiausių nuostatų apie savo kūną, apie draugystę, apie tai, kas yra tinkamas ar netinkamas prisilietimas. Nežino, kas yra seksualinis priekabiavimas. Norisi, kad lytiškumo ugdymą suprastume kaip visų šitų dalykų prevenciją. Kad padėtume jauniems žmonėms kurti pasitikėjimą savimi, savo kūnu, kurti gražius santykius.

Rašyti komentarą
Komentarai (7)

tėvai nepaaiškino

ar čia apie tą, kuri 12 metų jau pagimdė ?

ne tie laikai

jūs smarkiai klystate-vaikai nežino, kas yra gaublys, bet žino, kas yra prezervatyvas

tam--,, lytiskumo,,,,

lytiskumo edukologe --tai trasos prostitutes-- antonimas
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS