Rusijos sveikatos sistema – tragiškos būklės | KaunoDiena.lt

RUSIJOS SVEIKATOS SISTEMA – TRAGIŠKOS BŪKLĖS

Rusijos valdžios lyderiams nuolatos kalbant apie valstybės progresą, visuomenė kenčia. „Rusijos piliečiams būdingas kentėjimas ir jie su tuo susitaikę. Tai dešimtmečiais vykusio diktatūrinio režimo, kuomet individai save suvokė kaip nereikšmingus sistemos sraigtelius, pasekmė. Tiek ligoninių pacientai, tiek medikai, yra pasirengę iškęsti psichologines kančias“.

Taip mano maskvietis stuburo chirurgas Aleksejus Kascheevas, kalbintas britų žurnalisto Marco Bennettso, kuris vėliau leidinyje „The Newsweek“ išplatino istoriją, atskleidžiančią Rusijos sveikatos sistemos spragas.

Prasta situacija nesprendžiama

Iš Rusijos Dūmos pašalintas opozicijos deputatas Genadijus Gudkovas pasakoja, jog valstybinės ligoninės ir klinikos yra tragiškos būklės, ypač provincijoje. Jose neretai naudojamasi pasenusia, nebeveikiančia medicinine įranga, palatose trūksta lovų, kaip ir gydytojų bei kitų medicinos specialistų. Pacientų šeimos nariai į ligonių palatas neša maistą.

Neadekvačios ligoninių taisyklės, prasta sveikatos priežiūra, žemi atlyginimai ir žmonių mentalitetas taip pat lemia, jog kyšininkavimas – ypač dažna šešėlinė praktika medicinos įstaigose.

„Bloomberg“ praneša, jog šiais metais, atlikus 55 išsivysčiusių pasaulio valstybių nacionalinių sveikatos apsaugos sistemų analizę, į paskutinę vietą pateko Rusija, kurios sveikatos apsauga įvertinta kaip itin žemo lygio.

Prognozės ir toliau negerėja: Rusijos valdžia neseniai pranešė apie planus 33 proc. mažinti sveikatos apsaugai skiriamą biudžeto dalį. 2017-ais metais sveikatos apsaugai planuojama skirti 5,4 milijardus eurų. „Panaši biudžeto dalis sveikatos apsaugai skiriama Lotynų Amerikos ir Azijos besivystančiose valstybėse“, – palygino ekonomikos specialistė Natalia Akindinova.

Sovietmečio palikimas stabdo progresą

De jure Rusijos piliečiams yra suteikta nemokama sveikatos apsauga. De facto – gyventojai, norėdami gauti valstybines medicinos paslaugas, turi įsigyti privalomąjį privatų medicininį draudimą. Žurnalistas M. Bennettsas straipsnyje vardija sovietinio laikmečio diktatūros pasekmės, veikiančias Rusijos sveikatos sistemos grandis: biurokratija, nepasitikėjimas, šešėlinė praktika, nepagarba. Tarp pacientų ir medicinos darbuotojų vis dar egzistuoja sovietinio režimo sukurti elgesio modeliai.

Šalyje yra apie 800 tūkst. okultistinių medicinos žinovų, teikiančių medicinines paslaugas, ir tik apie 640 tūkst. registruotų gydytojų specialistų.

Neadekvačios ligoninių taisyklės, prasta sveikatos priežiūra, žemi atlyginimai ir žmonių mentalitetas taip pat lemia, jog kyšininkavimas – ypač dažna šešėlinė praktika medicinos įstaigose. Daugelyje ligoninių vis dar draudžiama šeimos nariams lankyti pacientus, esančius intensyvaus gydymo palatose. „Tarp sovietinės kartos medikų yra manoma, jog pašaliniai asmenys negali lankyti pacientų – taip išvengiama klausinėjimo apie ligonių būklę“, – sako Lida Moniava, vaikų globos įstaigos Maskvoje vadovė.

Įstatymai nieko nekeičia

Šiais metais Rusijos sveikatos ministrė pasiūlė įstatymą, suteikiantį šeimos nariams teisę lankyti pacientus intensyvios terapijos palatose. Tačiau netgi ši intervencija pokyčių neatnešė. „Sveikatos ministerijos rekomendacijos nėra svarstomos, – teigia L. Moniava. Vienintelis skirtumas yra tas, jog dabar šeimos nariai gali išsireikalauti būti įleisti į palatą, jei tiesiogiai kreipiasi į Sveikatos ministerijos atstovus“.

Valdžia taip pat žengė keletą žingsnių, kad pagerintų farmacijos sistemą, tačiau medicinos įstaigų biuriokratiškumas lemia, jog apie milijonas vėžiu sergančių pacientų šiuo metu neturi priėjimo prie nuskausminamųjų vaistų. Kiti 300 tūkst. pacientų mirė dėl laiku nesuteiktų reikiamų medikamentų.

Masinis nepasitikėjimas sveikatos sistema

Visuomenę apgaubęs nepasitikėjimas valstybine sveikatos sistema turi įtakos ir pseudo medicinos išpopuliarėjimui. Rusai kasmet išleidžia milijonus dolerių vadinamiesiems šarlatanams.

Prasta medicinos infrastruktūra, darbo metu neblaivūs medikai – dėl to keliantys riziką pacientams, – valdžioje iki šiol neaktualizuojama problema.

„Dažnai sunkiomis ligomis sergantys žmonės pirmiausia ieško alternatyviosios medicinos pagalbos, ir, negavę tinkamo gydymo, vyksta į valstybines medicinos įstaigas. Tačiau neretai jau būna per vėlu“, – sako Rusijos ligoninių pacientų asociacijos pranešėjas Yurijus Zhulevas. Ekspertai mano, jog šalyje yra apie 800 tūkst. okultistinių medicinos žinovų, teikiančių medicinines paslaugas, ir tik apie 640 tūkst. registruotų gydytojų specialistų.

Prasta medicinos infrastruktūra, darbo metu neblaivūs medikai – dėl to keliantys riziką pacientams, – valdžioje iki šiol neaktualizuojama problema. Skurdžiausiose šalies provincijose dirbančių gydytojų atlyginimai per mėnesį siekia 230 eurų, o ligoninių sąlygos panašėja į trečiojo pasaulio šalis, todėl nenuostabu, jog žiniasklaidoje nuolat pasirodo pranešimai apie nelaimingus įvykius medicinos įstaigose.


Tarp kita ko

Skelbiama, jog tik 2 proc. Rusijos piliečių yra patenkinti šalies sveikatos sistema. 2013 metais garsus rusų politikas Pavelas Astakhovas paklaustas, kodėl jo žmona gimdė pietų Prancūzijoje, o ne Rusijoje, atsakė, jog rūpinasi savo žmonos ir vaikų ateitimi. „Negaliu rizikuoti“, – sakė jis.

Rašyti komentarą
Komentarai (9)

kaunas

savo darza pirmiau reikia sutvarkyti-------

Raimis

Uztat Lietuvos auksciausiam lygyje.Savo darza susitvarkykite,o paskui galite kaimynam priekaistauti

Anonimas

Oho kiek vatinku suskubo komentuoti tai gal jus vazuokite ne tik gydytis i ta maskva bet gyvent.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS