Šventinė depresija – nepatenkinti lūkesčiai ir nuovargis | KaunoDiena.lt

ŠVENTINĖ DEPRESIJA – NEPATENKINTI LŪKESČIAI IR NUOVARGIS

Paradoksalu, bet didžiosios metų šventės atneša ne tik džiugių ilgai lauktų susitikimų ir pakilią nuotaiką. Dažnai žmonėms jos kelia įtampą ir liūdesį. Psichologai šį reiškinį vadina šventine depresija.

Prieš Kalėdas ir Naujųjų metų sutiktuves daugelis mūsų įsisukame į tokią nebaigtų darbų ir dėl švenčių atsiradusių papildomų užduočių karuselę, jog nė nesistebime, jei džiaugsmą ir pakilią nuotaiką staiga pakeičia įtampa ir nuovargis. Neretam šią jausmų puokštę papildo dar ir nepaaiškinamas liūdesys ir tuštuma. Psichologai šį reiškinį vadina šventine depresija ir sieja ją daugiausia su nepatenkintais lūkesčiais.

„Amerikiečių tyrimai rodo, kad iki 40 procentų žmonių šituo laikotarpiu patiria ne visai tokius jausmus, kokius norėtų – kai kam yra susiję su liūdesiu, kai kam – su pykčiu. Nors tai atrodytų kaip ir paradoksalu šventiniu laikotarpiu. Dalis žmonių pergyvena dėl to, kad jie neatitinka patys kažkokio standarto – jie nešvenčia taip, kaip turėtų, galbūt jie neturi artimų žmonių, su kuriais galėtų sėsti prie Kalėdų stalo, jie nėra nupirkę tiek dovanų, kaip galvoja, kad reikėtų nupirkti. Dar kitiems šventinis laikotarpis susijęs su tuo, kad jie turi atitikti kitų žmonių lūkesčius. Pavyzdžiui, jie žino, kad turi aplankyti giminaičius, su kuriais galbūt nelabai nori bendrauti“, – pasakoja psichologas Gintaras Chomentauskas.

Daugiau apie šventinę depresiją ir kaip jos išvengti žiūrėkite LRT TELEVIZIJOS laidos „Laba diena, Lietuva“ ištraukoje.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS