Ar jūs, besirūpindama intymia higiena, nepersistengiate? | KaunoDiena.lt

AR JŪS, BESIRŪPINDAMA INTYMIA HIGIENA, NEPERSISTENGIATE?

  • 0

Intymi higiena – paprasta procedūra, apie kurią moterys atrodo jau žino viską.

Tačiau sveikatos specialistai pastebi, kad dalis moterų, skirdamos didelį dėmesį intymiai higienai, dažnai persistengia. Ypač vasarą, kai oras įšyla ir noras šokti į dušą ir nusiprausti kyla dažniau. Perdėta higiena dažniausiai sukelia makšties mikrofloros disbalansą, dėl to atsiranda įvairūs susirgimai ir diskomfortas, rašoma pranešime spaudai.

„Neretai makšties mikrofloros suardymo kaltininkė gali būti pati moteris ir jos begalinis noras švarintis. Ir švarintis neįprastai, ne tik prausiantis ryte ir vakare, bet atliekant gilesnius makšties plovimus, vadinamąjį makšties dušą“, –  sako farmacininkė Regina Molotkova.

Pasak jos, tokiu giluminiu valymu bakterijos pašalinamos tiesiog mechaniškai ir tada moteris, užuot jautusis gerai, skundžiasi perštėjimu, niežėjimu, paraudimu, išskyromis ir kitais nemaloniais pojūčiais, kurie jau gali būti tokių ligų, kaip makšties kandidozė ar bakterinė vaginozė, požymiai.

Neretai makšties mikrofloros suardymo kaltininkė gali būti pati moteris ir jos begalinis noras švarintis. Ir švarintis neįprastai, ne tik prausiantis ryte ir vakare, bet atliekant gilesnius makšties plovimus, vadinamąjį makšties dušą.

Venkite paprasto muilo

R. Molotkova teigia, kad kasdien pakanka naudoti tik intymios higienos prausiklį, tačiau renkantis jį svarbu atkreipti dėmesį į jo pH reikšmę, kuri parodo tirpalo rūgštingumą ar šarmingumą. Tinkamiausi prausikliai – nuo 5.2 iki 5.5 pH. Tokios priemonės nedirgina odos.

„Intymiai priežiūrai jokių būdu nenaudokite paprasto muilo ar dušo želės, nes netinkamos priemonės šarmina jautrią lytinių organų gleivinę ir skatina kenksmingų bakterijų dauginimąsi“, – aiškina vaistininkė.

Pasak jos, ypač palankiai mikroflorą veikia ir prausikliai su natūralia pieno rūgštimi, o esant pakitimams jie labai greitai atstato ir įprastą mikroflorą. Taip pat produktų sudėtyje gali būtų ir betaino, pentanolio ar alantoino – šios medžiagos pasižymi raminančiu ir drėkinančiu efektu.

„Toms moterims, kurios yra išbandžiusios įvairius prausiklius, tačiau tinkamo taip ir nerado, patarčiau išbandyti vaikišką muilą. Tyrimai ir patirtis rodo, kad jis puikiai atstoja prausiklį“, – patikina farmacijos specialistė.

Patarimai nėščiosioms

„Eurovaistinės“ vaistininkė sako, kad ypatingą dėmesį intymiai higienai turėtų skirti nėščiosios, nes nėštumo metu moters organizme daug kas keičiasi, ypač imuninė ir hormoninė sistemos.

„Pakitusi hormonų koncentracija organizme pakeičia ir intymių vietų pH – jis neutralėja. Nėščiosios yra imlesnės makšties infekcijoms, uždegimams, sudirgimams, todėl neštumo reikia naudoti švelnias priemones, nenaudoti kempinių ir dėvėti natūralaus pluošto apatinį trikotažą. Tačiau, jei pajutote perštėjimą ar deginimą, būtina kreiptis į specialistus, nes intymios higienos priemonės infekcijos ar uždegimo neišgydys“, – pabrėžia farmacijos specialistė.

Pasak R. Molotkovos, ne mažiau svarbu intymias vietas prižiūrėti ir po gimdymo. Pagimdžius vaiką, padidėja tikimybė užsikrėsti stafilokokinėmis ar streptokokinėmis infekcijomis.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS