Atvėrė akis: receptų maisto papildams nereikia, mat jie negydo | KaunoDiena.lt

ATVĖRĖ AKIS: RECEPTŲ MAISTO PAPILDAMS NEREIKIA, MAT JIE NEGYDO

Receptiniai ir nereceptiniai vaistai yra skirtingi. Maisto papildai iš viso nėra vaistai, todėl sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga sugalvojo leisti nereceptiniais vaistais prekiauti bet kur.

Vaistus prilygino maldoms

Socialiniuose tinkluose kilo pasipiktinimo banga, kai Prienų gyventojas Audrius Gelčys pasidalijo savo vaiko gydymo patirtimi.

Tėvas visų pirma piktinosi, kad už gydytojo paskirtus vaistus jam teko sumokėti 32 eurus. Situaciją pakomentavusi gydytoja Justė Latauskienė pareiškė, kad sergančiam vaikui šeimos gydytojos paskirti "Umckalor" ir "Oscillococcinum" – homeopatiniai, veikiantys tokiu pat principu kaip ir maldos. Už šiuos dvejus vaistus buvo sumokėta beveik septyniolika eurų.

Dar vaikui buvo paskirtas maisto papildas "ImunoMoss" ir pastilės "CuraMed". Pastarosios, anot gydytojos J.Latauskienės, yra karvių priešpienis su skoniu ir veikia taip pat kaip skani arbata.

"Gaila žmogaus, kad jam teko išmesti pinigus šioms medicininėms pramogoms, kurios jam buvo pateiktos kaip vaistai. Ir gaila vaiko, kurio liga progresavo, nes homeopatija neveikia, maisto papildai negydo", – tvirtino J.Latauskienė.

Parduoda be recepto

"Umckalor" anotacijoje rašoma, kad tai augaliniai vaistai, pagaminti iš pelargonijų šaknų skystojo ekstrakto, skirti ūminio bronchito simptomams mažinti, atsikosėjimui lengvinti. "Oscillococcinum" – homeopatinis vaistinis preparatas virusinių peršalimo ligų simptomams lengvinti. Jį galima įsigyti be recepto, tačiau reikia vartoti tiksliai, kaip nurodyta, kad poveikis būtų geriausias.

Gaila žmogaus, kad jam teko išmesti pinigus šioms medicininėms pramogoms, kurios jam buvo pateiktos kaip vaistai. Ir gaila vaiko, kurio liga progresavo, nes homeopatija neveikia, maisto papildai negydo.

"Veiklioji medžiaga yra laukinių ančių kepenų ir širdies ekstraktas 200K potencijos", – nurodoma "Oscillococcinum" anotacijoje ir pabrėžiama, kad tais atvejais, kai ligos eiga sunkesnė, jai gydyti reikia naudoti kliniškai patikrintas priemones.

"Oscillococcinum" Prancūzijos kompanija "Boiron" gamina nuo 1948 m. Teigiama, kad tai vienas labiausiai ištirtų homeopatinių preparatų pasaulyje.

"Atlikti klinikiniai tyrimai ("Papp" ir "Ferley"), kuriuos pripažįsta mokslinė visuomenė, įrodo šio preparato efektyvumą", – pabrėžiama vaisto charakteristikoje.

Dar vienas prieniškio A.Gelčio pirktas preparatas – "ImunoMoss", skirtas imunitetui stiprinti. Tai maisto papildas, pagamintas iš juodųjų serbentų sulčių, imbierų šakniastiebių, eukaliptų lapų, ežiuolių žolių ekstrakto.

Nepeikia, bet neskiria

"Aš kaip tik dabar, gripui siaučiant, nupirkau "ImunoMoss" dukrelei. Bijau, kad ji nesusirgtų", – pasiguodė šešiametės Sofijos mama Adelė.

Paanalizavusi šio preparato sudėtį moteris pamatė, kad jame daug konservantų – kalio sorbato ir natrio benzoato. Tai jos neišgąsdino, papildo duoda dukrai vieną kartą per dieną, po pusryčių. Dar nusprendė duoti multivitaminų, vitamino C ir gerųjų bakterijų, šokolado skonio.

Žinoma, kad tėvų pareiga rūpintis savo vaikų sveikata. Tačiau ar rūpestingieji tėvai nepersistengia?

Kauno miesto poliklinikos Kalniečių padalinio vaikų ligų gydytoja Virginija Lukšienė į klausimą, ar skiria savo pacientams maisto papildus, atsako nematanti jokio reikalo tai daryti.

"Jei vitaminą D vadinate maisto papildu, tuomet – taip, skiriu, o dėl kitų mikroelementų ir vitaminų esu tvirtai įsitikinusi, kad jų vaikas turi gauti su visaverčiu maistu", – atsakė prityrusi ligonių mylima gydytoja V.Lukšienė.

Fitoterapinių ir homeopatinių vaistų ji nepeikia, bet šimtaprocentinės garantijos dėl jų efektyvumo tikrai neduoda. Sako, kad šių preparatų vartojimas turi būti grįstas paciento ir gydytojo susitarimu. Pastarieji tikrai žino, kad neretai homeopatiniai vaistai veikia placebo principu. Amerikiečiai, gydytojos V.Lukšienės teigimu, šių vaistų iš viso atsisako. Gydytoja nekritikuoja šešiametės Sofijos mamos, nupirkusios savo dukrai "ImunoMoss", bet gerųjų bakterijų ligų profilaktikai tikrai neskirtų. Maisto papildams receptų V.Lukšienė niekada nerašo.

Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos atstovė Aistė Tautvydienė patvirtina, kad pagal receptų rašymo taisykles receptai gali būti išrašomi tik vaistams.

 

Gali suklaidinti

"Pagal šiuo metu galiojančią tvarką, yra numatyta, kokiems vaistiniams preparatams turi arba gali būti išrašomas receptas. Nėra numatyta, kad receptai galėtų būti išrašomi ir maisto papildams. Atkreipiame dėmesį, kad maisto papildai nėra vaistai ir jiems receptai tikrai nereikalingi. Priešingai, žmonės, kuriems recepte išrašytas maisto papildas, gali susidaryti klaidingą įspūdį, kad tai ne maisto papildas, o vaistinis preparatas. Atitinkamai gyventojai gali klaidingai manyti, kad maisto papildas gydo", – aiškina Sveikatos apsaugos ministerijos atstovė Alina Žilinaitė.

Ne tik maisto papildus, bet ir vaistus pirksime kaip bulves ar saldainius.

Ji atkreipia dėmesį, kad žmonės, pirkdami vaistinėse maisto papildus ir brangiai už juos mokėdami, piktinasi didelėmis vaistinių preparatų kainomis, klaidingai manydami, kad perka vaistinius preparatus. Maisto papildų kainos nereguliuojamos, o vaistinių preparatų kainos, priešingai, yra reguliuojamos teisės aktais.

"Maisto papildai nėra vaistai. Vaistai yra skirti ligoms gydyti, jų profilaktikai ir diagnostikai. Maisto papildai yra maisto produktai, skirti įprastam maisto racionui papildyti, ir ligų negydo. Ženklinant, pristatant ir reklamuojant maisto papildus, nė vienam iš jų negali būti priskiriamos gydomosios ar profilaktinės savybės arba daroma nuoroda į jas", – aiškina Sveikatos apsaugos ministerijos Mitybos ir fizinio aktyvumo skyriaus vyr. specialistė Roma Adomaitytė.

Maisto neatstoja

Maisto papildas apibrėžiamas kaip įprastam racionui papildyti skirtas maisto produktas, kuris yra koncentruotas vienos arba kelių maistinių arba kitų medžiagų, turinčių mitybinį arba fiziologinį poveikį, šaltinis.

"Maisto papildai nepakeičia vaistų, jais galima prekiauti ne tik vaistinėse, bet ir kitose prekybos vietose, jiems taikomi kitokie ženklinimo reikalavimai negu vaistams", – pabrėžia Sveikatos apsaugos ministerijos atstovė R.Adomaitytė.

Visiems maisto papildams, nepriklausomai nuo jų pardavimo vietos, taikomi vienodi maisto teisės aktų reikalavimai. Su kiekvienu galutiniam vartotojui tiekti skirtu maisto produktu, įskaitant maisto papildus, turi būti teikiama informacija apie šį produktą.

Ženklinant maisto papildus turi būti nurodoma pavadinimas, maistinių ar kitų produktą apibūdinančių medžiagų kategorijų pavadinimai, maisto papildo kiekis, kurį rekomenduojama suvartoti per parą, perspėjimas neviršyti nustatytos rekomenduojamos dozės, paaiškinimas apie tai, kad maisto papildas neturėtų būti vartojamas kaip maisto pakaitalas, perspėjimas, kad maisto papildas turi būti laikomas vaikams nepasiekiamoje vietoje, ir kita informacija.

Gali pakenkti

Kai kurių gydytojų onkologų teigimu, maisto papildus galima vartoti, kai vemiama, viduriuojama, karščiuojama, pašalinta dalis žarnyno ar pan.

Amerikos parenterinės ir enterinės mitybos draugijos leidinyje paskelbta, kad, atlikus 63 studijas dėl Vakaruose vartojamų maisto papildų galimos naudos ir žalos, juos pateisinančių duomenų negauta, nebent išskyrus vitaminą D ir omega-3 riebiąsias rūgštis.

Prieita prie išvados, kad dauguma papildų gali būti ir žalingi. Ne viename šaltinyje teigiama, kad papildai nėra toks nekaltas dalykas, kaip daugelis galvoja. Be to, papildai įdėti į kapsules, kurios pagamintos iš dirbtinių medžiagų ir ne be konservantų. Papildus propaguojant, jiems priskiriama kuo daugiau naudingų savybių, bet tikrai taip nėra, kad, tarkime, dėl gražių plaukų išgertas vitaminas pateks konkrečiai į plaukus, dėl nagų – į nagus.

Sveikatos apsaugos ministro patarėja Lina Bušinskaitė-Šriubėnė patvirtina, kad vaistai yra ypatinga prekė, kurią neteisingas vartojant, ji gali pakenkti žmonių sveikatai. Tačiau kartu Sveikatos apsaugos ministerija Vyriausybei jau pateikė parengtą Farmacijos įstatymo pakeitimo projektą, kuriame numatoma leisti nereceptiniais vaistais prekiauti prekybos centruose, degalinėse ir kitose mažmeninės prekybos vietose. Vadinasi, ne tik maisto papildus, bet ir vaistus pirksime kaip bulves ar saldainius.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Angele

Nezinau,gincytis,gal,neverta. Oscilococsinas TIKRAI padeda,gydo.

Ole

Kiek daug yra vaistinėse maisto papildų ir kaip jie padeda: galima šokti, akys žvitresnės ir už erelio, plaukai auga ne dienom , o valandom, vėžys dingsta po mėnesio. Visa tai reklama, o ar atliktas koks tyrimas ir kaip ilgai jis buvo daromas ir kokiai žmonių grupei padėjo? Ar neturėtų būti suteikta vaistinėse tokia informacija? Jei jų poveikis netirtas, tai jų vieta maisto produktų parduotuvių lentynose

Anonimas

Homeopatiniai vaistai yra sukurti jau senai,jie naudojami ir gan sėkmingai.Maldos principas čia ne prie ko.Homeopatiniai vaistai ne ex. ligoms gydyti.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS