Blogai miegate ir sunkiai keliatės? Šie patarimai kaip tik jums | KaunoDiena.lt

BLOGAI MIEGATE IR SUNKIAI KELIATĖS? ŠIE PATARIMAI KAIP TIK JUMS

  • 0

Vasarai einant į pabaigą rytai darosi vis tamsesni, ypač tiems, kas labai anksti keliasi. Kai tamsiau – keltis sunkiau, ypač jei ir miego ritmas išsibalansavęs. Tuomet jaučiamas didesnis nuovargis, prastesnė nuotaika ir sunkiau koncentruoti dėmesį. Kaip gerai išsimiegoti ir lengviau atsikelti, LNK žiniose patarė vaistininkė Jovita Aleknienė.

– Kodėl kai tamsiau, keltis sunkiau?

– Iš tiesų visuomet yra lengviau atsikelti, kuomet yra šviesu. Mes natūraliai pabundame nuo šviesos, nes nuo šviesos mažėja melatonino gamyba, tiesiog organizmas pats natūraliai pradeda busti. Todėl rudenėjant, žiemą, visiems daug sunkiau atsikelti ryte, nes būna tikrai tamsu. Ką reikėtų tuo atveju daryti, kaip lengviau prisižadinti? Įsijungti šviesą, atitraukti užuolaidas ir idealiausiu atveju iškart atsikėlus ryte reikėtų eiti pasivaikščioti į gryną orą. Tuomet tikrai labai greitai prabundame, tampame žvalesni ir daug geriau pradedame dieną. Jei to negalime daryti, tuomet – pasidaryti puodelį arbatos ar kavos, pabūti prie lango, prie dienos šviesos.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

– O kas yra miego ritmas? Kaip jis veikia ir kaip jį susireguliuoti?

– Mūsų miego ritmą, kitaip cirkadinį ritmą, lengva išsiaiškinti pastebėjus, kada natūraliai daugiausia dienų iš eilės einame miegoti ir kada keliamės. Mes jį labai lengvai išbalansuojame, jei, tarkime, pirmadieniais–penktadieniais 6 val. keliamės, 22–23 val. einame miegoti, o šeštadienį nusprendžiame pamiegoti ilgiau ir taip visiškai išsimušame iš vėžių. Taip dažniausiai cirkadinis rimtas ir išsibalansuoja, o tą šeštadienį ne pailsėję, o pavargę būname.

– Bet taip savaitgalį norisi pamiegoti. Gaunasi, kad patys sau meškos paslaugą darome?

– Taip. Gal taip atrodo, nes esame pavargę po visos savaitės, bet organizmui ir miego ritmui yra daug sveikiau keltis ir gulti tuo pačiu metu visą savaitę.

– Tai išlaikę tokį ritmą mes jaustumės geriau? Kiek laiko reikia laikytis tokio režimo?

– Jei apie mėnesį tuo pačiu metu eitume gulti ir tuo pačiu metu keltumės, po mėnesio žymiai geriau jaustumės ir tikrai vis lengviau būtų atsikelti.

– Pakalbėjome, kaip lengviau atsikelti. O kaip lengviau užmigti?

– Vakare pati svarbiausia taisyklė, nepaisant to, kad eiti tuo pačiu miegoti, būtų vengti šviesos šaltinių. Bent porą valandų prieš miegą prigesinti šviesas, kad namuose būtų jauki prieblanda. Taip pat nenaršyti telefone, nežiūrėti filmų, nebūti prie kompiuterio bent dvi valandas prieš miegą.

Organizmui ir miego ritmui yra daug sveikiau keltis ir gulti tuo pačiu metu visą savaitę.

– O ką ta prieblanda duoda organizmui? Kaip jis reaguoja?

– Prieblanda, pagal mūsų cirkadinį ritmą, praneša, kad jau artėja laikas miegoti, pradeda gamintis melatoninas. Melatoninas labai svarbus tam, kad užmigtume ir giliai, ramiai miegotume.

– Kodėl yra blogai naršyti telefone? O jei tai darome tamsoje?

– Pirmas dalykas – tai blaško, nes dažniausiai tai yra greita informacija, visokie vaizdai. Taip pat telefonas skleidžia mėlyną šviesą, o mėlyna šviesa kenkia melatonino gamybai.

– O ką daryti, kai prieš miegą kamuoja mintys?

– Labai padeda išeiti į gryną orą bent 20–30 minučių ir lėtai pasivaikščioti. Tai labai padeda pravalyti mintis. Bent pusvalandį prieš miegą tinka ir ramunėlių, melisų, valerijonų arbata.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS