Dainininkė Iglė: tokius kaip aš sustabdo tik liga | KaunoDiena.lt

DAINININKĖ IGLĖ: TOKIUS KAIP AŠ SUSTABDO TIK LIGA

Mokosi gimnazijoje Marijampolėje, daug koncertuoja, filmuojasi Vilniuje. Ar ne per didelis toks krūvis jaunai merginai? Ar tai nekenkia sveikatai?

Nusivylė sostinės medikais

Kai praėjusį penktadienį televizijos paramos projekto "Išsipildymo akcija" koncerte žiūrovai eilinį kartą žavėjosi jaunosios atlikėjos Iglės Bernotaitytės balsu, nė įtarti negalėjo, ką ji išgyveno iki šio pasirodymo.

"Šitame koncerte būtinai turiu dalyvauti dėl jo prasmės. Vieną filmavimą dėl ligos jau praleidau", – praėjusios savaitės viduryje kalbėjo I.Bernotaitytė, neseniai išgarsėjusi jauna dainininkė, turinti ne tik ypatingą balsą, bet ir tvirtą atsakomybės, pareigos jausmą.

Marijampolės Sūduvos gimnazijos 12-oje klasėje besimokanti ir daug koncertuojanti bei besifilmuojanti mergina nuoširdžiai papasakojo, kas jai nutiko.

"Vieną rytą prabudau ir matau: su paakiais kažkas blogai. Galvojau, gal ką nesveiko suvalgiau. Bet kai paraudo visas veidas, odą ėmė traukti, ji tarsi susiraukšlėjo, išsigandau ir nuskubėjau pas gydytojus", – dalijasi Iglė patirtais išgyvenimais.

Tuo metu ji buvo Vilniuje, todėl nuvažiavo į ligoninę Lazdynuose. Skubios pagalbos ir priėmimo skyriuje konsultacijos laukė  keturias valandas.

"Labai nusivyliau medikais. Taip ilgai laukus niekas man jokių tyrimų neatliko, tik pasakė tris žodžius: "Alergija, gerkit tavegilį", – apmaudžiai kalba mergina.

Nepatikėjusi sostinės medikų nustatyta diagnoze, Iglė, grįžusi į Marijampolę, nuskubėjo į jos ligoninės Skubios pagalbos ir priėmimo skyrių. Medikai, atlikę tyrimus, merginai pasakė, kad jai – veido odos uždegimas.

Imunitetas buvo stiprus

"Nuo to uždegimo pasenau dešimčia metų, bent sau taip atrodžiau", – nusišypso Iglė ir priduria, kad jaudinosi ne tik dėl savo sveikatos.

Ji jautė pareigą dalyvauti "Išsipildymo akcijos" koncerte, o prieš žiūrovus ir televizijos kameras veidas turi būti gražus. Iglė bandė gelbėtis specialiu prausikliu, bet jis tik dar labiau pakenkė.

Marijampolės medikų paskirti vaistai buvo efektyvūs. Iglė labai dėkinga ne tik už medicinos pagalbą, bet ir už nuoširdų dėmesį. Nenuostabu, juk gimtinėje ši mergina – tikra žvaigždė!

"Taip, ligoninėje mane atpažino, tik "Iglute, Iglyte, Igluže" vadino. Vien nuo to man palengvėjo", – prisipažįsta nuo vaikystės dėmesio centre mėgstanti būti mergina.

O kokia buvo jos sveikata nuo mažų dienų? Iglė tvirtina sirgale nebuvusi, nuo vaikystės turėjo stiprų imunitetą ligoms, tik paauglystėje pusmetį kankinosi dėl kokliušo.

"Šia liga sirgau pusę metų, buvo labai daug problemų, net prisiminti nesinori. Dabar žinau, kad ateis pavasaris, ir susirgsiu peršalimo ligomis. Taip būna kiekvieną pavasarį", – nuoskauda pasidalija Iglė.

Nuo to uždegimo pasenau dešimčia metų, bent sau taip atrodžiau.

Susirgus, jos žodžiais tariant, gydosi kaip visi normalūs žmonės: žino, kad reikia gerti kuo daugiau skysčių. Dėl balso stygų, ačiū Dievui, problemų niekada neturėjo. Tai pasakiusi Iglė pabarbena į stalą, kad neprisišauktų ligos.

Valingai siekia tikslo

Dėl balso stygų uždegimo, skirtingai nei dėl veido odos problemų, tikrai nebūtų įmanoma dainuoti. Iglei muzika yra viskas. Daugiau nieko nereikia. Nebent studijų Muzikos akademijoje?

"Nežinau, kur studijuosiu. Taip toli į priekį neplanuoju, pasikliausiu ir likimu. Pirmiausia reikia pabaigti mokyklą", – atsako.

Mokslus ir muzikinę veiklą suderinti nėra lengva, juolab kad gyvenant Marijampolėje labai dažnai tenka būti Vilniuje.

"Labai norėčiau teleportuotis. Arba gauti tokią galimybę suteikiančią Kalėdų dovaną", – užsisvajoja prieš tris savaites 18-ąjį gimtadienį minėjusi dainininkė.

Ji labai džiaugiasi dideliu užimtumu, sako, gerai, kad nelieka laiko nei dykaduoniauti, nei rudeninei depresijai. Atsigulusi greitai užmiega, rytą pabudusi vėl jaučiasi kupina energijos.

"Sako, tokius žmones sustabdo tik liga", – lyg subrendusi moteris išmintimi dalijasi jauna trapi mergaičiukė, išgarsėjusi, kai pernai laimėjo televizijos projekte "X faktorius".

Neabejotinai nugalėti padėjo ne tik įgimtas muzikalumas ir balsas bei jo valdymas, bet ir užsispyrimas bei darbas, siekiant tikslo. Ar dabar Iglė laiminga, kai stovint scenoje į ją susminga tūkstančiai akių, yra atpažįstama gatvėje?

"Iš dalies gerai, iš dalies kartais tai vargina, – atsako metų patirtį, kai yra žinoma, turinti mergina. – Ko norėjau, tą ir turiu. Negaliu skųstis, man tai patinka. Būna nuosmukių, bet viskas įveikiama. Džiaugiuosi tuo, ką pasiekiau ir ką dar galėsiu pasiekti."

Mėgsta pokyčius

"Visi mes žmonės, visi sergame, visiems skauda, visi turime didesnių ar mažesnių problemų. Tai pamačiau laukdama priėmimo pas medikus. Aš nesu kažkokia "vau!" – savo vietą visuomenėje vertina mergina.

Akivaizdu, kad žvaigždžių liga ji dar nesusirgo. Dar labai jauna? Iš laimės neapsvaigo, labai vertina laiką ir klaidas, iš jų mokosi.

"Nenoriu niekam sudaryti problemų, save iškelti virš kitų. Visi mes žmonės", – filosofiškai kalba 18-metė.

Vieną rytą prabudau ir matau: su paakiais kažkas blogai. Galvojau, gal ką nesveiko suvalgiau. Bet kai paraudo visas veidas, odą ėmė traukti, ji tarsi susiraukšlėjo, išsigandau ir nuskubėjau pas gydytojus.

Galbūt jos oda dar pernelyg jautri grimui, dekoratyvinei kosmetikai, kurios reikalauja scena ir televizijos kameros? Iglė prisimena, kad odos problemų buvo kilę, dalyvaujant "X faktoriaus" projekte. Tačiau tada, tvirtina mergina, viskas atsitiko dėl streso.

"Atrodo, nesijaudini, esi ramus, bet vis dėlto tai paveikia sveikatą. Nusilpsta organizmas. Tik tada, pernai, taip smarkiai nebuvau pažeista", – Iglė vis dėlto ir dabar nerimauja, svarstydama, kas jai pakenkė.

Galbūt maistas, gal stresas, gal koks prausiklis netiko, nors jau dveji metai naudoja tą pačią kosmetiką, valgo tuos pačius produktus.

"Galima tik spėlioti, kas kaltas, bet svarbiausia, kaip sakė gydytojai, kad viskas praeis", – Iglė prisipažino bijanti tik vieno – kad oda nesiluptų.

Dabar vengia ir makiažo priemonių. Jaunai merginai juk tikrai būtų galima be jo apsieiti, bet Iglė labai mėgsta būti ryški.

"Mėgstu pokyčius, netgi eksperimentuoju su savo išvaizda. Kad ir plaukų spalva: buvau blondinė, dabar esu tamsi, ir dar norisi keistis, nors tamsi spalva man labai patinka. Nusprendžiau  plaukus auginti, nenoriu jų gadinti, tai prisisegu kitų spalvų sruogų", – atvirauja I.Bernotaitytė.

O kokioje gyvenimo srityje Iglė pastoviausia? "Neabejotinai muzikoje", – kiek pagalvojusi, tvirtai atsako.

Komentaras:

Janina Vasilavičienė, Kauno klinikinės ligoninės Odos ir venerinių ligų skyriaus vedėja

Stresas odos ligų nesukelia, bet jas gali paūminti. Dėl nuolat patiriamos įtampos, didelio darbo krūvio gali paūmėti atopinis  dermatitas, žvynelinė. Visos ligos ūmėja nuo streso.

Odos uždegimas – tai bendrinis ligos pavadinimas. Šis uždegimas gali būti  alerginis, virusinis, mikrobinis, grybelinis. Medikai jį identifikuoja, pacientai vadina abstrakčiai.

Kosmetika gali alergizuoti odą, tai nustatoma testais. Mes juos atliekame, nepasakyčiau, kad pacientų dėl kosmetikos priemonių sukeltos alergijos turime labai daug. Visi bijo parabenų, bet tos medžiagos, kurios įdedamos vietoj jų, dažnai alergizuoja daug daugiau nei parabenai. Tai įrodo testai.

Po alerginėmis ligomis neretai slepiasi ir veido raudonė, ir įvairios varikozinės egzemos. Šaltis neretai provokuoja dilgėlinę, veido raudonę.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

grazi

kad ja kur...

kl

Kad ir nežmoniškai, by tik kitoniškai - IGLĖ.

o vargas tau aiagle

jei tik liga tau gali proto ikresti.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS