Dantų sveikata svarbi kaip ir širdies | KaunoDiena.lt

DANTŲ SVEIKATA SVARBI KAIP IR ŠIRDIES

Modernios odontologų paslaugos brangios, gerokai pigiau išsaugoti sveikus dantis – tereikia juos tinkamai prižiūrėti.

Dantys patys nesugyja

"Per pastarąjį dešimtmetį pakito pacientų suvokimas apie dantų priežiūrą – tai turi įtakos ne tik dantų, bet ir kitų organų sveikatai", – džiaugėsi gydytoja odontologė Virginija Liaudanskienė ir pabrėžė, kad atsainus požiūris į svarbų organą – dantis, jų kasdienę priežiūrą yra nepateisinamas.

Dantų skausmas savaime nepraeina, juolab nereikia laukti, kol jis praneš apie būtinybę apsilankyti pas gydytoją odontologą. Dar viena tiesa – dantys patys, nelyginant žaizdos, nesugyja, o juos naikinančių ligų yra ne viena.

Kaip to išvengti?

"Vienas paprasčiausių būdų apsaugoti dantis nuo ėduonies (karieso), o gleivinę – nuo skausmingų ir sukeliančių skaudžių padarinių ligų – valyti tarpdančius specialiu siūlu kaskart pavalgius. Kenčiantieji dėl gleivinės uždegimo 20–25 proc. labiau rizikuoja patirti širdies infarktą", – mokė ir perspėjo gydytoja.

Profilaktika – pirmas vaistas

Reguliarus profilaktinis dantų patikrinimas – dar vienas būdas išvengti ligų ir sutaupyti pinigų, užuot juos išleidus gydymui.

Pasak gydytojos odontologės V.Liaudanskienės, gyventojai be reikalo atidėlioja profilaktinį dantų patikrinimą, nes pasitaiko kariesų danties viduje – tokių ertmių nė vienas pacientas nepastebės, nes reikia specialios įrangos ir apšvietimo. Ilgainiui toks negydomas dantis gali paprasčiausiai įskilti, sukelti stiprų skausmą.
Kitas blogas įprotis – nevalyti dantų arba nevalyti šepetėliu kraujuojančios dantenų vietos.

"Kraujavimas – tai uždegimo ženklas, – paaiškino gydytoja odontologė. – Kraujuojančias vietas būtina valyti šepetėliu, bet jis turi būti labai minkštas", – perspėjo V.Liaudanskienė.

Valant užkertamas kelias susidaryti minkštoms dantų apnašoms, galinčioms virsti akmenimis. Suprantama, kai dantenos kraujuoja, reikia kreiptis į odontologą, kad nustatytų priežastį ir ją pašalintų.

Akmenys auga sparčiai

Ne vienas iš mūsų vengia dantų protezavimo, kol dantys, kad ir kelis kartus plombuoti, dar laikosi.

"Vis dėlto žmonės užmiršta, kad negyvas dantis yra gerokai trapesnis nei gyvas ir labai greitai galima jo visai netekti. Gali įlūžti tokio danties sienelė ne tik išorėje, bet ir po gleivine. Taip nutikus atkurti danties dažniausiai neįmanoma", – aiškino gydytoja.

Nemalonių padarinių sukelia aplink dantis susidarę akmenys. Šie susiformuoja dėl įvairių priežasčių, prie šiurkštaus jų paviršiaus lengvai kimba apnašos, dar labiau auginančios akmenis. Taip pastarieji didėdami stumia gleivinę aukštyn.

"Šį pavojingą procesą, dažnai pažeidžiantį ir kaulą, galima tik sustabdyti, o atkurti to, kas buvo pažeista, – ne. Tad labai svarbu bent kartą per metus apsilankyti pas burnos higienistą, kad šis nuvalytų nuo dantų apnašas ir susiformavusius akmenis", – pabrėžė V.Liaudanskienė.

Nereikia skubėti rauti

Labai svarbu nenumoti ranka į retsykiais gleivinėje prie danties susiformuojantį neskausmingą darinį. Tai beveik visuomet reiškia, kad nekokybiškai išgydyti danties šaknies kanalai.

Nors darinys dažniausiai išnyksta savaime, būtina kreiptis į gydytoją. Šis nuspręs, ką daryti. Dėl vis pasikartojančio uždegimo silpsta organizmo atsparumas, nukenčia gretimi dantys.

Gydytoja V.Liaudanskienė nepataria skubėti šalinti danties net ir tada, kai jis nulūžta ar nutrupa iki pat gleivinės.

"Neskubėkite to daryti, nes daugeliu atvejų pakanka šaknis sugydyti kokybiškai ir ant jų dar galima protezuoti", – pateikė išeitį odontologė.

Medikė patarė neskubėti rauti ir protinių dantų. Jei jie visiškai išdygę dantų lanke, nesukelia uždegimų, jais kramtoma, nes turi priešingoje pusėje "antrininką", tokių dantų šalinti nereikia.

Dantį galima atauginti

Pastaruoju metu labai populiarūs implantai. Tai metodas prarastų dantų šaknims atkurti. Į žandikaulį įsukamas metalinis sraigtelis. Kai šis prigyja, ant jo užmaunamas danties protezas.

"Klysta manantieji, kad implantai tinka tik jauniems žmonėms. Svarbu ne amžius, o tai, ar pakanka kaulo toje vietoje, kur ketinama implantuoti dantį. Be to, vyresnio amžiaus žmonėms sumažėja implanto atmetimo galimybė", – aiškino gydytoja V.Liaudanskienė.

Ar vyresnio amžiaus pacientas gali puoselėti viltį, kad kreivi jo dantys bus ištiesinti, netaisyklingas sąkandis pakoreguotas? Į šį klausimą gydytoja atsakė teigiamai, nes dantims pagražinti naudojamos modernios, nežalojančios technologijos. Viena tokių – plombavimas sluoksniuojant.

"Pacientai tai vadina danties atauginimu. Metodas nebrangus, dantį galima atkurti per vieną vizitą", – aiškino gydytoja odontologė ir pabrėžė, kad paskui kartą per metus tokį dantį reikia nupoliruoti.

Prieš kelerius metus atsiradusiomis emalio ir porceliano plokštelėmis taip pat galima atkurti gražius, simetriškus dantis.

Visi yra svarbūs

Gydytoja priminė, kad nepakanka rūpintis vien priekinių dantų grožiu. Kaip ir jų funkcijos – estetinė, atkandimo, taip pat svarbi krūminių dantų paskirtis kramtyti, susmulkinti maistą.

"Jei krūminiai dantys "nuvalgyti", pasikeičia sąkandis. Dėl to padidėja krūvis priekiniams dantims. Žodžiu, bet koks neatidumas bet kuriems dantims turės įtakos jų sveikatai", – perspėjo V.Liaudanskienė.

Tik tinkama dantų priežiūra ir laiku pastebėtos ligos gali užkirsti kelią netekti dantų. Pažeistus krūminius dantis galima atkurti ne tik apvelkant vainikėliu, bet ir daliniu užklotu arba įklotu, pagamintu laboratorijoje. Daugeliu atvejų taip išsaugomas gyvas dantis.

"Be to, tam tikrais atvejais galima pakelti sužemėjusį dantų sąkandį plombomis, nešlifuojant dantų ir neapvelkant jų vainikėliais", – pabrėžė gydytoja.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Daiva1

Labai nuostabi ir profesionali gydytoja :)

turbūt

ponia liaudanskienė xrienovai dantis taiso,kad save reklamuoja

SUSIJUSIOS NAUJIENOS