Dietologė: nauja vaikų mitybos tvarka yra gera | KaunoDiena.lt

DIETOLOGĖ: NAUJA VAIKŲ MITYBOS TVARKA YRA GERA

Dalies tėvų pasipiktinimo sulaukusi nauja vaikų mitybos tvarka yra gera, tik per greitai prie jos pereita, sako gydytoja dietologė Edita Gavelienė.

„Tvarka yra parengta gera, bet nebuvo pakankamai išaiškinimo, supažindinimo, per greitai pereita prie šitos tvarkos pakeitimo“, – trečiadienį Seimo Sveikos gyvensenos komisijos posėdyje sakė E. Gavelienė.

Komisija su kelių ministerijų, ugdymo įstaigų, tėvų atstovais bei sveikos gyvensenos specialistais aptaria klausimą dėl vaikų mitybos problemų.

Nuo rugsėjo įsigalioję nauji vaikų mitybos reikalavimai sukėlė kai kurių tėvų nepasitenkinimą.

Socialiniuose tinkluose, žiniasklaidoje pasirodė pasakojimai, kad vaikai sveiko maisto nevalgo, iš vaikų darželių grįžta alkani ir t. t.

Seimo komisijos posėdyje kalbėjusi dietologė E. Gavelienė taip pat atkreipė dėmesį, kad kai kurie tėvai situaciją komentuoja neįsigilinę, pavyzdžiui, tėvų įdedamų pietų dėžučių turiniui nustatyti reikalavimai yra rekomendacinio pobūdžio.

Kai kalbame apie vaikų maisto dėžutes, ta rekomendacija yra teisinga ir tai nėra draudimai.

„Labai norėtųsi, kai mes kalbame, kad būtume įsiskaitę, kas parašyta, kas sudėliota. Kai kalbame apie vaikų maisto dėžutes, ta rekomendacija yra teisinga ir tai nėra draudimai, niekas netikrins tų dėžučių. Tėvų reikalas, ką įdės, ar spurgą su šokolado glaistu, ar jo sveikatai palankesnį maistą“, – kalbėjo medikė.

Lietuvos tėvų forumo tarybos pirmininkas Darius Trečiakauskas sakė, kad „mintis buvo gera“, bet prie naujos mitybos tvarkos pereita nepasirengus.

„Sugriežtintai maitinimo aprašų tvarkai nėra pasirengta, mintis, idėja gera, bet strategijos ir veiksmų plano trūksta“, – teigė D. Trečiakauskas.

Nuo rugsėjo įsigaliojus naujoms vaikų maitinimo taisyklėms darželiuose, mokyklose, stovyklose ar socialinės globos įstaigose negali būti siūloma pieno produktų su glajumi, glaistu, šokoladu ar kremu, valgomųjų ledų, rūkytų mėsos gaminių.

Taip pat draudžiami džiūvėsėliuose volioti ar džiūvėsėliais pabarstyti kepti mėsos, paukštienos ir žuvies gaminiai, padažai su spirgučiais, silkė.

Apraše nustatyti ir didžiausi leidžiami cukraus bei druskos kiekiai, privalomas skaidulinių medžiagų kiekis vaikams tiekiamuose maisto produktuose ir patiekaluose, priartinant juos prie sveikatai palankių maisto produktų, ženklinamų tarptautiniu Rakto skylutės simboliu.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

pu

Jei tvarka gera tai tegul tuos pačius patiekalus gamina ir seimo valgykloje -kavineje ,,, tegul Veryga valgi lešių blynus su cinamono užpilu

Hmmm

Taip taip ,grauzkit vakarietiškus pesticidinius kukurūzus,kiek dar tu parsidaveliu ir melagių bus

SUSIJUSIOS NAUJIENOS