Galvai „išvalyti“ – meditacinis ėjimas | KaunoDiena.lt

GALVAI "IŠVALYTI" – MEDITACINIS ĖJIMAS

Lengvas būdas sustabdyti nuolatinį minčių srautą ir išspręsti nemažai sveikatos problemų – taip meditacinį ėjimą apibūdino klaipėdietė trenerė, kviečianti išbandyti nesudėtingą, iš senovės indėnų perimtą vaikščiojimo būdą.

Primena šimtakojį

Porą kartų per savaitę klaipėdiečiai kviečiami prisidėti prie meditacinio ėjimo. Šiuos užsiėmimus vedanti trenerė Irina Paždagytė- Darinskienė, prisistatanti dvasiniu vardu Rukmini, paaiškina, kad meditacinis ėjimas nepasižymi sudėtinga technika.

Išmokti taip vaikščioti savarankiškai galima jau po pirmojo užsiėmimo. Tiesa, meditacinis ėjimas skiriasi nuo nerūpestingo pasivaikščiojimo gamtoje, stebint aplinką.

"Meditacinis ėjimas arba bėgimas vyksta taip: vienas žmogus pakelia koją, o kitas perkelia savo koją į jo vietą. Visi juda kaip vienas organizmas, kaip šimtakojis ar gyvačiukė. Galima taip eiti ir vienam, bet kai prisijungia daugiau žmonių, būna stiprus energetinis užtaisas. Tokį ėjimą lydi intensyvus ritmingas kvėpavimas. Jis padeda sustabdyti minčių srautą, protavimą", – aiškino trenerė.

Prieš 20 metų išmokusi meditacinio ėjimo Sankt Peterburge, Irina prieš kelerius metus pajuto to galinti mokyti ir kitus. Ši technika perimta iš indėnų, kurie panašiai vaikščiojo ir bėgiojo, taip įveikdami didelius atstumus.

Išduoda klaidos

"Einama šiek tiek sulenktomis kojomis, kūnas visiškai atsipalaiduoja, raumenys dirba minimaliai", – meditacinio ėjimo techniką trumpai apibūdino I.Paždagytė-Darinskienė.

Apie valandą trunkantis užsiėmimas gamtoje padeda pailsėti nuo savęs, nuo savo minčių ar problemų.

Einančiuosius meditaciniu ėjimu trenerė vis paragina paleisti savo mintis. Kai žmogus pradeda galvoti, iškart pasimato – pradedama klysti, painioti kojas, išsimušama iš ritmo.

"Grįžti pasikrovęs, atsipalaidavęs, pailsėjęs, išsikedenęs, išsipurenęs – mane tai labai žavi. Norisi, kad kuo daugiau žmonių išmoktų taip vaikščioti. Būna kokia sunki situacija arba atsikeli blogos nuotaikos – tada į mišką, ir tikrai atsikratoma dalies tos įtampos ar naštos, – užsidegusi pasakojo pašnekovė. – Ritmingas ėjimas ir dėmesio nukreipimas į kojos sąlytį su žeme, žvilgsnis išfokusuotas – mes nefiksuojame aplinkos ar gamtos. Žiūrime plačiai, bet kartu ir į niekur."

Normalizuoja kraujospūdį

Meditacinį ėjimą Irina rekomenduoja išbandyti visiems. Pati būdama medikė ji atkreipia dėmesį, kad ši ėjimo technika padeda spręsti nemažai sveikatos problemų.

"Pačiai buvo per dažnas širdies ritmas, tad jį susilėtinau. Ritmingas ėjimas, nedidelis fizinis krūvis per ilgesnį laiką sunormalizuoja kraujospūdį, širdies ritmą. Buvimas miške gali atstoti daugelį tablečių, nuraminti nervų sistemą. Meditacinis ėjimas naudingas tiems, kas kenčia nuo nemigos, turi polinkį į depresiją, serga mažakraujyste, skundžiasi jėgų stygiumi. Po tokio pasivaikščiojimo atsiranda daugiau energijos, sukyla laimės hormonai", – privalumus vardijo pašnekovė.

Daugiau nei 20 einanti dvasinio tobulėjimo keliu, jogos trenerė I.Paždagytė-Darinskienė pagal išsilavinimą yra medikė. Baigusi visuomenės sveikatą, kelerius metus ji dirbo slaugytoja.

Neseniai atsisakiusi šio darbo, moteris planuoja keisti veiklos profilį. Ji norėtų dalytis savo žiniomis, įgytomis per ilgus dvasinių praktikų metus.

"Kai pradedi eiti dvasinio tobulėjimo keliu, tai tampa gyvenimo būdu", – pridūrė neseniai iš kelionės po Indiją grįžusi moteris.

Vertina atsargiai

Irina apgailestauja, kad nepažįstami žmonės gana atsargiai vertina galimybę išbandyti naują vaikščiojimo techniką. Kartais numatytomis dienomis ne visada susirenka norinčiųjų grupė.

"Tai toks paprastas ir efektingas būdas pagerinti sveikatą. Jis nieko nekainuoja, nereikia jokių instrumentų, galima bet kur ir bet kada išbandyti. Tai yra pabuvimas "čia ir dabar", poilsis nuo savo minčių, ypač moterims. Mes juk dažnai galvojame: dabar reikia padaryti tą, paskui nupirkti aną", – atpalaiduojančio ėjimo privalumus vis vardijo trenerė.

Pasak I.Paždagytės-Darinskienės, vieniems reikia lazdų, kitiems – šuns, kad galėtų išeiti į mišką, o jai reikia tik pačios savęs.

Neseniai trenerė iš vienos didesnės uostamiesčio įmonės sulaukė prašymo pamokyti darbuotojus meditacinio ėjimo.

Tikimasi, kad Klaipėdoje padaugės ne tik šiaurietiškojo vaikščiojimo propaguotojų bei mėgėjų.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS