Gydytojas ginekologas: pakitimai gimdos kaklelyje – ne galutinė vėžio diagnozė | KaunoDiena.lt

GYDYTOJAS GINEKOLOGAS: PAKITIMAI GIMDOS KAKLELYJE – NE GALUTINĖ VĖŽIO DIAGNOZĖ

  • 0

Gimdos kaklelio vėžys – klastinga liga, kurios diagnozę Lietuvoje kasmet išgirsta apie 500 moterų, pačioje pradžioje nejausdamos jokių simptomų. Tačiau pirmuosius ligos požymius – gimdos kaklelio pakitimus – galima laiku pastebėti ir pradėti gydyti.

Profesine patirtimi ir įžvalgomis apie tai, kaip dažnai diagnozuojami gimdos kaklelio pakitimai, ar jie išgydomi ir kaip jų išvengti, dalijasi grožio ir sveikatos klinikos „Fi Clinica“ gydytojas akušeris-ginekologas dr. Artūras Sukovas.

– Ar gimdos kaklelio vėžys vis dar yra viena dažniausiai moterims diagnozuojamų onkologinių ligų? Galbūt situacija dabar jau gerėja?

– Gimdos kaklelio vėžys išlieka viena dažniausiai moterims diagnozuojamų onkologinių ligų. Tiesa, gimdos kaklelio vėžio prevencijos programa leido pasiekti kiek geresnius sergamumo ir mirštamumo rezultatus, tačiau Lietuva vis dar išlieka viena pirmaujančių šalių visoje Europoje pagal sergamumą ir mirštamumą nuo šios ligos.

– Ar pacientės pačios atvyksta pasitikrinti dėl gimdos kaklelio pakitimų? Ar apie šią patikrą vis dar reikalingi priminimai? Jei taip, kaip manote, kodėl moterys delsia?

– Pagal šiuo metu veikiančias gaires, pacientės informuojamos ir kviečiamos atlikti gimdos kaklelio patikrą kelis kartus, tačiau gimdos kaklelio vėžio patikros programa neduoda geresnių rezultatų. Viena iš svarbiausių priežasčių – nepakankamas moterų dalyvavimas šioje programoje. Priežastys, kodėl moterys nedalyvauja programoje, manau, įvairios – tiek informuotumo apie tyrimų svarbą stoka ar atsainus požiūris į savo sveikatą, tiek sistemos netobulumas organizuojant vizitą pas sveikatos priežiūros specialistą. Dažnai moterys galvoja, kad liga visada sukelia kažkokių simptomų ar nusiskundimų, tačiau tai klaidinga nuomonė.

Kontroliuoja: pasak A. Sukovo, laiku atlikti gimdos kaklelio tyrimai dažniausiai leidžia diagnozuoti nedidelio laipsnio pakitimus gimdos kaklelio audiniuose – ikivėžinius arba dar mažesnius. / A. Sukovo asmeninio archyvo nuotr.

– Turbūt moterims baisu išgirsti, kad gimdos kaklelyje matoma pakitimų?

– Moterys, sužinojusios apie pakitimus gimdos kaklelio tyrimuose, tapatina juos su vėžio diagnoze, o tai sukelia neigiamų emocijų ir išgąstį. Su tokiomis situacijomis susiduriame labai dažnai. Verta paminėti, kad laiku aptikti pakitimai dažniausiai yra santykinai lengvai pagydomi arba sudaromas saugus ilgalaikių tyrimų planas, leidžiantis išvengti rimtų ir sudėtingai gydomų sveikatos sutrikimų.

– Ar pacientės, kurioms buvo nustatyta pakitimų, jaučia kokių nors simptomų, ar dažniausiai apie juos sužinoma tik patikros metu?

– Simptomus, sergant gimdos kaklelio onkologine liga, vėžiu, pacientės pajunta vėlai, ligai jau įsisenėjus. Tokių būklių gydymas sudėtingas, ne visada sėkmingas ir palieka ilgalaikių liekamųjų reiškinių. Tačiau ankstyvi pakitimai gimdos kaklelio audiniuose, pvz., ikivėžiniai pokyčiai, praktiškai nesukelia jokių simptomų, o gimdos kaklelio tyrimai šiuos pakitimus aptinka.

– Kas tuos pakitimus sukelia? Ar vėžiniams pakitimams turi įtakos lytiškai plintančios ligos?

– Beveik visus gimdos kaklelio ikivėžinius ar vėžinius pakitimus sukelia didelės rizikos ŽPV (žmogaus papilomos viruso) tipai, o šis virusas plinta būtent lytiniu keliu.

Vakcinacija nuo ŽPV ir tinkamai vykdoma gimdos kaklelio vėžio profilaktinė programa, esu įsitikinęs, leistų išvengti beveik visų gimdos kaklelio vėžio atvejų.

– Ar pakitimai gimdos kaklelyje visada reiškia vėžį? Per kiek laiko nuo atsiradusių pakitimų, jei jie negydomi, išsivysto gimdos kaklelio vėžys?

– Laiku atlikti gimdos kaklelio tyrimai dažniausiai leidžia diagnozuoti nedidelių pakitimų gimdos kaklelio audiniuose – ikivėžinius arba dar mažesnio laipsnio pokyčius. Nuo ŽPV patekimo į organizmą iki onkologinės ligos gali praeiti ir 8–10 metų, tačiau, aptikę virusą, deja, negalime žinoti, kiek laiko jis jau yra gimdos kaklelio audiniuose. Per kiek laiko išsivysto gimdos kaklelio vėžys, priklauso ir nuo pakitimų laipsnio.

– Ar jūsų praktikoje visais atvejais, kai buvo aptikta pakitimų gimdos kaklelyje, pavyko juos išgydyti? Koks gydymas buvo taikomas?

– Jei rasti pakitimai yra ikivėžiniai arba dar mažesnio laipsnio – juos išgydyti pavyksta praktiškai visada, tačiau jei pirmųjų vizitų metu jau diagnozuojamas gimdos kaklelio vėžys – gydymo rezultatai gali būti įvairūs. Ikivėžiniai pakitimai dažniausiai gydomi chirurgiškai, šalinant pakitusį gimdos kaklelio plotą.

– Be reguliarios patikros, kokių dar yra būdų norint apsisaugoti nuo gimdos kaklelio vėžio?

– Žmogui gali būti diagnozuojama įvairių vietų ir rūšių onkologinių ligų, kurių negalima išvengti, tačiau viena iš nedaugelio vėžinių ligų, kurios vis dėlto galima išvengti, yra gimdos kaklelio vėžys. Vakcinacija nuo ŽPV ir tinkamai vykdoma gimdos kaklelio vėžio profilaktinė programa, esu įsitikinęs, leistų išvengti beveik visų gimdos kaklelio vėžio atvejų.


90 proc. sumažina riziką

Pasak gydytojo, pakitimai gimdos kaklelyje – negalutinė vėžio diagnozė, tačiau moterims, kurioms reguliariai atliekamas gimdos kaklelio tyrimas, gimdos kaklelio vėžio rizika sumažėja net iki 90 proc. Vykdant gimdos kaklelio vėžio prevencinę programą 25–34 metų moterims kartą per 3 metus imamas gimdos kaklelio citologinis tepinėlis. 35–59 metų moterims kartą per 5 metus atliekamas gimdos kaklelio aukštos rizikos žmogaus papilomos viruso tyrimas ir jeigu jo rezultatai teigiami – gimdos kaklelio citologinio tepinėlio skystoje terpėje tyrimas.

GALERIJA

  • Gydytojas ginekologas: pakitimai gimdos kaklelyje – ne galutinė vėžio diagnozė
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS