Gydytojas melavo, kad įsiūlytų mokamą tyrimą? | KaunoDiena.lt

GYDYTOJAS MELAVO, KAD ĮSIŪLYTŲ MOKAMĄ TYRIMĄ?

Įrašas apie galimai melavusį Karoliniškių poliklinikos chirurgą feisbuke sukėlė komentarų audrą. Įrašo autorius tvirtina, kad chirurgas, užsiminęs apie paciento žarnyne galimai esantį auglį, įsiūlė mokamą tyrimą. Juo auglio nebuvo aptikta, nieko apie tai neįrašyta ir paciento sveikatos kortelėje.

Manipuliavo informacija?

„Noriu pasidalyti savo neįprasta ir keista istorija, kuri man nutiko su chirurgu Valerij Sidorov, dirbančiu Karoliniškių poliklinikoje“, – nepatikimus paslaugų teikėjus viešinančioje feisbuko grupėje „NEPATIKIMI ASMENYS“ rašė anonimas.

Jis teigia pas šį chirurgą atsidūręs, kai dėl jam nerimą kėlusių simptomų, susijusių su žarnyno veikla, šeimos gydytoja išrašė siuntimą. „Chirurgas apžiūrėjęs mane pasikvietė į kabinetą ir pasakė, kad mano žarnyne galimai rado auglį, tačiau norint tai patvirtinti reikia atlikti dar vieną tyrimą. Tyrimą galiu rinktis vieną iš dviejų, abu mokami. Paklausiau, kada jis galėtų jį atlikti, atsakė, kadangi jis atsakingas už šį poliklinikos aukštą, todėl tyrimas būtų atliekamas man patogiu laiku. Mane nustebino, jog chirurgas siūlo mokamą tyrimą, bet išgirdus tokią informaciją, kad pas mane rado auglį, pinigai jau nebuvo svarbūs“, – rašė anonimas (kalba netaisyta).

Per feisbuko grupės „NEPATIKIMI ASMENYS“ administratorių susisiekus su anoniminio įrašo autoriumi, šis teigė po užuominos apie grėsmingą ligą išsigandęs ir ilgai nesvarstęs – už jam pasiūlytą videosigmoskopijos tyrimą sumokėjęs apie 50 eurų.

Mokamas tyrimas esą buvo atliktas labai greitai – kitą dieną. „Po šio tyrimo auglys stebuklingai dingo“, – pridūrė įrašo autorius.

Atlikęs tyrimą, V.Sidorovas esą pasakė: „žarnyne žaizdų nėra, auglio taip pat“.

Tą pačią dieną įrašo autorius teigė sulaukęs šeimos gydytojos skambučio.

„Situaciją papasakojau šeimos gydytojai, kuri atrodė nustebusi, nes mūsų pokalbio metu vartė mano atliktus tyrimus ir stebėjosi, jog chirurgas man pasakė apie vėžį, kadangi tyrimai yra geri, niekur nėra užsiminta apie auglį“, – teigė įrašo autorius.

Kilo įvairių minčių

Pasak anonimu norėjusio išlikti vyro, tokia situacija sukėlė įvairių minčių.

„Ar gali būti, jog chirurgas melavo apie auglį? Kodėl mano sveikatos istorijoje jis niekur nepaminėjo, jog pas mane galimai rado auglį? Kodėl (...) taip skubiai man reikėjo atlikti mokamą tyrimą, jei vėžio tyrimai nerodo, o jis jį matė? Meluojama, jog mano žarnyne galimai rado auglį. Kodėl jis man nepasiūlė kreiptis į šeimos gydytoją, kuri veikiausiai būtų išrašiusi siuntimą nemokamam tyrimui?“ – svarstė anonimas.

Mane nustebino, kad chirurgas siūlo mokamą tyrimą, bet, išgirdus informaciją, kad rado auglį, pinigai jau nebuvo svarbūs.

Iš Karoliniškių poliklinikos interneto svetainėje prieinamos informacijos matyti, kad V.Sidorovas šioje poliklinikoje dirba gydytoju chirurgu ir endoskopuotoju.

Karoliniškių poliklinikos viešųjų ryšių vyriausiosios specialistės Daivos Ramonienės paprašėme pakomentuoti, kaip poliklinika vertina tai, kad V.Sidorovas galimai melavo.

D.Ramonienė padėkojo už pranešimą apie anoniminį paciento komentarą, informavo, kad pacientai ar jų atstovai, kurie mano, kad buvo pažeistos jų, kaip pacientų, teisės, gali kreiptis į poliklinikos administraciją, tačiau situacijos nekomentavo.

Sukėlė komentarų audrą

Anoniminis įrašas feisbuke sukėlė komentarų audrą. Prisiminta penkerių metų senumo istorija, kai šis gydytojas, dirbdamas Širvintų ligoninėje, galimai netinkamai gydė verdančiu vandeniu nusiplikiusį vaiką. Kai kurie komentatoriai atkreipė dėmesį į tai, kad interneto svetainėje pincetas.lt, kur pateikiami pacientų atsiliepimai apie gydytojus, apie šį gydytoją gana daug neigiamų atsiliepimų. Tarp jų – ir toks, kuriame dalijamasi įtarimais, kad gydytojas darbe buvo neblaivus. Komentatorius nustebino ir paties gydytojo ten rašomi nemandagūs atsakymai į jo adresu išsakytą kritiką. „Nėra ką pasakyti, kvailys“, – taip vienam komentarą palikusiam pacientui viešai atsakė V.Sidorovas.

Nemažai komentatorių dalijosi panašiomis jiems patiems nutikusiomis istorijomis toje pačioje ir kitose gydymo įstaigose.

„Tikrinausi sveikatą, tiesiog profilaktiškai. (...). Nei iš šio, nei iš to gydytoja įtarė galvos smegenų auglį ir iškart nutarė, kad turiu atlikti MRT. Kaip žinia, tyrimas ne iš pigiausių. Peržiūrėjus tyrimų rezultatus, taip nieko ir neaptiko mano galvelėj“, – dalijosi vienas komentatorius.

Kita internautė rašė, kad vienoje ligoninėje artimam žmogui esą buvo aptiktas kiaušidžių auglys ir rekomenduota operacija. „Atliko operaciją, o po operacijos pasakė, kad neva tyrimų metu blogai matėsi ir jokio auglio nėra. Žmogui stresas nerealus buvo sužinojus, kad yra auglys, o dar narkozė tokiame amžiuje tikrai neprideda sveikatos, kur dar pati operacija ir atsigavimas po jos ir galų gale pasako, kad oj, nieko nėra“, – rašė moteris.

Kita komentatorė dalijosi panašia istorija, kai vienoje šalies ligoninėje jai buvo siūloma operacija net nepaaiškinus, kodėl reikia operuoti: „Apžiūrėjusi gydytoja pasakė, kad padėtis labai bloga, reikalinga skubi operacija. Paklausus, kokia operacija, kas yra, nesugebėjo įvardyti. Kai pasakiau, kad duokite išrašą, aš operuosiuos užsienyje, nes ten gyvenu, pasimetė, pradėjo mikčioti ir galų gale pasakė, kad nieko man nėra.“

Turėjo pasiūlyti nemokamą

Ar gydytojas chirurgas-endoskopuotojas privalomuoju sveikatos draudimu (PSD) apdraustam asmeniui galėjo siūlyti tik mokamus tyrimus, nepasiūlydamas nemokamo videosigmoskopijos tyrimo, pasiteiravome Valstybinės ligonių kasos (VLK).

VLK Ryšių su visuomene skyriaus vyriausioji specialistė Vita Lyskoitienė taip pat nesiėmė vertinti konkretaus įvykio, tačiau informavo, kad minėta procedūra yra mokama iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) kaip išplėstinė gydytojo specialisto konsultacija ir PSD apdraustam pacientui už ją mokėti nereikia.

„Tiek gydymo įstaiga, tiek gydytojas specialistas privalo informuoti PSD apdraustus pacientus apie galimybę nemokamai gauti ligonių kasų lėšomis mokamas paslaugas“, – teigė ji.

Tačiau tam, kad gautų šias paslaugas nemokamai, pacientas turi turėti gydytojo siuntimą, taip pat gydymo įstaiga, kurioje dirba siuntimą išduodantis gydytojas, turi būti sudariusi sutartį su Teritorine ligonių kasa (TLK).

„Pacientai, kurie yra apdrausti PSD ir turi šeimos gydytojo ar kito specialisto siuntimą pas kitus gydytojus specialistus dėl tyrimų ar konsultacijų, kurių šeimos gydytojas ar kitas gydytojas specialistas negali atlikti ar suteikti, gali kreiptis ir gauti nemokamas paslaugas, nesvarbu, kokio sudėtingumo jos yra. Tai galioja ir viešosiose gydymo įstaigose, ir privačiose, kurios yra sudariusios sutartis su TLK“, – informavo V.Lyskoitienė.

Turi teisę pasirinkti

VLK taip pat pranešė, kad siunčiantis gydytojas pacientą turi informuoti apie galimybę pasirinkti konsultacijai reikalingą specialistą ir gydymo įstaigą, nurodyti bent tris gydymo įstaigas, kuriose dirba siuntime nurodytos profesinės kvalifikacijos gydytojas.

„Turint siuntimą į gydytojo specialisto konsultaciją, pacientui turi būti atlikti visi gydytojo specialisto konsultacijos metu paskirti būtini tyrimai, kurie reikalingi diagnozei nustatyti, skirti ar gydymui koreguoti“, – teigė V.Lyskoitienė.

VLK informavo, kad už tyrimus mokėti reikia šiais atvejais: 1) jeigu per konsultaciją gydytojas specialistas tyrimų neskiria, siuntimo neišduoda, o tyrimus pasirenka pats pacientas (pacientas tuomet turi sumokėti faktinę tyrimų kainą); 2) kai teikiama paslauga, įrašyta į mokamų paslaugų sąrašą, kai pacientas pasirenka konsultuotis su gydytoju specialistu, kuris dirba gydymo įstaigoje, neturinčioje sutarties su ligonių kasomis, ar kai, neturėdamas šeimos ar gydytojo specialisto siuntimo, pageidauja gauti gydytojo specialisto konsultaciją; 3) jei pacientas nori gauti planinę paslaugą be eilės. Daugelis žino, kad Lietuvoje, kaip ir kitose Europos šalyse, pas kai kuriuos specialistus yra eilės, todėl paprastai pas specialistą reikia iš anksto užsirašyti. Pagal šiuo metu galiojančią tvarką, pacientui kreipiantis dėl konsultacijos,  turi būti pasiūlytas arba artimiausias laikas, arba vėlesnis, pacientui tinkamas laikas. Tie, kurie nori gauti specialisto konsultaciją nelaukę eilėje, gali gauti mokamą konsultaciją už ją susimokėję. Tais atvejais, kai pacientui reikalinga skubi medicinos pagalba, paslaugos pacientams turi būti teikiamos kreipimosi į gydymo įstaigą dieną; 4) jei pacientas pats pasirenka brangiau kainuojančias paslaugas, medžiagas ar procedūras, jis turi papildomai susimokėti. Šiuo atveju reikia susimokėti ne visą kainą, o tik skirtumą tarp ligonių kasų mokamos kainos ir pasirinktos brangesnės paslaugos, medžiagos ar procedūros kainos. Mokėti reikia į įstaigos kasą, kurioje išduodamas kvitas ar kiti mokėjimo dokumentai.

GALERIJA

  • Gydytojas melavo, kad įsiūlytų mokamą tyrimą?
Rašyti komentarą
Komentarai (27)

Xxx

Tai pati vaisiausia poliklinija buvo rusu laikais penktoji bet rada negalina buvomjeist nei gygitoju nei polikliniku jei norejai pabegt turejai keist gyvenama viera o ten sedincioscake gyditojos buvo berastes uz kysius baigusios mokskus ten ateidavo visos vienodos nesuprantancios savo darboir kabai norincios kad duotu ja nors kita dtokia pat baisi poliklinika buvo Naujininku o kur grros pvz klinika raudonojo kryziaus ten be pazinciu nepakliusiir valdininku buvo kaip ir dabar antakalnio gale kur dabar Adamkai gydosi ten ir duru neatidaysi dabar apsauga tuoj pat isveja vijas tas pats kaip ir buvo tik dar baisiau

Voke

Girdejau ksd vienam vyrui sitaip isgazdino kad vezys kuonskubiau ryt reikia operuot nes velisu bus per velu nors jis su inkstais nieaa nedijaute blogai bet jei daktarelis liepe tai paklause irant rytojsus ispjove inksta

Onei

Prie ko čia užsipuoli ligonių kasas? Šiuo atveju tik gydytojas vertas pasmerkimo, nors... jei nebūtų siūlęs tyrimo ir po kurio laiko paaiškėtų, kad yra auglys, jį visi smerktume už darbą atmestinai. Ir vis tik kai kurie medikai yra tikrai suįžūlėję - gauna pinigus už tyrimus iš ligonių kasų ir dar kur kas daugiau reikalauja iš paciento. Man tekę susidurti su tokia "daktarike", kuri kai nesutikau mokėti už tyrimus, bandė mane net gėdyti žodžiais "taip niekas nedaro", bet vėliau, kai pamatė, kad įsukau rimtoką tyrimą, ėmė beveik pataikaujančiai bendrauti. Savigarbos pas tokias moterėles - absoliutus nulis.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS