Gyventojams – nemokami seminarai apie racionalų vaistų vartojimą | KaunoDiena.lt

GYVENTOJAMS – NEMOKAMI SEMINARAI APIE RACIONALŲ VAISTŲ VARTOJIMĄ

  • 3

Lietuvoje kiekvienais metais vartojama vis daugiau vaistų. Bet ar žinome, kaip tai daryti atsakingai ir saugiai? Sveikatos apsaugos ministerija kartu su partneriais organizuoja nemokamų seminarų ciklą, kurio metu gyventojams bus pristatomi racionalaus vaistų vartojimo principai. Nuo šių metų spalio mėnesio visi besidomintys racionaliu vaistų vartojimu ar norintys sužinoti daugiau apie vaistus, kviečiami į gyvus ir nuotolinius susitikimu su savo srities ekspertais.

„Šiuo metu neracionalus vaistų vartojimas svarbi problema visame pasaulyje. Remiantis Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, daugiau nei pusė visų vaistų yra išrašomi, išduodami ar parduodami netinkamai, be to, pusė pacientų vaistus vartoja neteisingai. Netinkamas vaistų vartojimas kelia grėsmę pacientų sveikatai, taip švaistomos sveikatos apsaugai skirtos lėšos“, – teigė Sveikatos apsaugos ministerijos Farmacijos politikos skyriaus vedėja Anželika Oraitė.

Spalio mėnesį Klaipėdoje, Kaune ir Panevėžyje vykstančių seminarų metu lektorės gyd. Giedrė Baršauskienė ir VU medicinos fakulteto docentė, medicinos mokslų daktarė Jūratė Pečeliūnienė papasakos apie racionalaus vaistų vartojimo principus, naudą sveikatai bei poveikį finansams. Seminarų metu bus aptarta rizika ir žala, kurią sukelia neracionalus vaistų vartojimas.

Besidomintys konkrečiais vaistais – tokiais kaip antibiotikai, benzodiazepinai, vaistai nuo skausmo, širdies ir kraujagyslių ligų bei cukrinio diabeto – išgirs naudingos informacijos. Atėję į seminarus sužinos apie gydymo režimo laikymąsi, savigydos principus ir ką daryti, pasireiškus įtariamoms nepageidaujamoms reakcijoms. Susitikimo metu bus aptarti ir kiti klausimai, susiję su vaistų vartojimu.

Registruotis į seminarus galima ČIA, taip pat el. paštu mokymai@galimybiupletra.lt arba telefonu +370 616 51900.

Spalio mėnesio seminarų tvarkaraštis:

Kauno m. savivaldybės V. Kudirkos viešoji biblioteka, Parko padalinys, P. Lukšio g. 60, Kaunas – spalio 13 d. 13–17 val.

Klaipėdos m. savivaldybės viešoji biblioteka, Pempininkų padalinys, Taikos pr. 81A, Klaipėda – spalio 18 d. 14.30–18.30 val.

Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešoji biblioteka, Respublikos g. 14, Panevėžys – spalio 25 d. 14.30–18.30 val.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

>Abejojančiam

Jūs teisus, farmakologijos nesimokiau. Užtat turiu kitų gebėjimų ir kompetencijų. Viena iš jų - užuosti visų rūšių aferistus iš tolo. Kai į diskusiją metamas argumentas, kad "jūs fermakologijos/medicinos/teisės/krapų, grybų ir artišokų auginimo nesimokėt" - vadinasi tai ne diskusija, o primityvus grubus lochatronas, siekiant užkapstyti katastrofiškai blogėjančias sveikatos paslaugas įvairiausiom edukacijom, seminarais, akcijom, atrakcijom ir t.t ir pan. Taip katinai užkapsto savo reikalus smėliuku. Pas mus demokratija, niekas nedraudžia žmonių mulkinimo, tik dėl dievo meilės, darykite tai nors kiek protingiau - bent nemokamų vitaminų senjorams pažadėkite, ar vandens užkalbėto ir kaip nors protingai pavadinto, kas iš esmės yra vienas ir tas pats :))

Abejojančiam

jei būtumėt mokęsis farmakologijos, tai žinotumėte, kad vitaminai pasisavinami žarnyne, todėl jei tik nėra virškinimo problemų, nepašalintas skrandis, vit c reikia gerti, o ne ieškoti ir siųstis leidžiamą vit C iš užsienio ir stebėtis, kad Lietuvoje jo nėra. Labai abejoju, kad gydytoja galėjo jums tokį gydymą rekomenduoti, o jei taip tikrai rekomenduočiau keisti gydytoją Tai gal vis tik verta užsiregistruoti į seminarą apie racionalų vaistų vartojimą

eikit jūs po velnių

Receptinius vaistus paprastai paskiria ir dozuoja gydytojas. Tai kokio velnio čia lendat į akis su savo bevertėm įkyriom edukacijom? Darot vaizdą, kad dirbat? Kai persirgus covid-19 reikėjo leidžiamo vitamino C - Lietuvoj nė su žiburiu gaut nebuvo galima - netiekiamas nuo sausio mėn. Iš užsienio reikėjo siųstis. receptinių vaistų mėnesiais negalima gauti - "nėra sandėlyje", "sutrikusi logistikos grandinė" ir t.t. O kai paprašai vaistinėj paprasto geriamo - vaistininkė pusę valandos mokina, kaip jį vartoti. Daugiau, nei kad apgailėtina. Lietuviškas farmacijos verslas, blin.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS