Hepatitas C – nebyli liga, nusinešanti milijonus gyvybių | KaunoDiena.lt

HEPATITAS C – NEBYLI LIGA, NUSINEŠANTI MILIJONUS GYVYBIŲ

Liepos 28-ąją bus minima hepatito C diena. Pasaulinės sveikatos organizacijos hepatitui C skiria tokį patį dėmesį kaip maliarijai ar AIDS. Virusinio hepatito plitimas prilyginamas epidemijai, sako gydytoja gastroenterologė Airida Buivydienė.

2015 m. pabaigoje skaičiuota, kad pasaulyje 325 mln. gyventojų serga lėtiniais virusiniais hepatitais. 1 milijonas iš jų mirė nuo hepatito sukeltų komplikacijų. Kasmet mirčių skaičius didėja. Dabar mirčių nuo hepatito skaičius viršija mirčių nuo ŽIV skaičių ir prilygsta mirčių nuo tuberkuliozės skaičiui.

Lėtinis hepatitas – nebyli liga, daugelis žmonių net nežino, kad serga, perspėja gydytoja A. Buivydienė. Hepatitas C taip pat pavojingas tuo, kad nėra skiepų užkirsti kelią ligai. Taip pat visuomenėje vis dar vyrauja klaidinga nuomonė, kad virusiniais hepatitais serga asocialūs asmenys, narkomanai, bet, gydytojos teigimu, hepatitas C gali užklupti kiekvieną mūsų.

Susirgus šiuo hepatitu dabar pasaulyje, taip pat ir Lietuvoje, taikomas naujas efektyvus gydymas. Negydomas hepatitas gali sukelti kepenų cirozę, kepenų vėžį.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS