Išsimiegojusios erkės jau tyko aukų | KaunoDiena.lt

IŠSIMIEGOJUSIOS ERKĖS JAU TYKO AUKŲ

Neskubantis pavasaris šiemet įtakos turėjo ir kraujasiurbiams – pirmosios pabudusios erkės pastebėtos gerokai vėliau nei ankstesniais metais.

Vėlavo keliomis savaitėmis

Kaip sakė Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos Klaipėdos departamento Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vyriausioji specialistė Rima Šimkuvienė, pirmosios erkės buvo pastebėtos balandžio 5 dieną Melnragėje.

Tądien rastos 22 erkės, iš jų 13 nimfų ir 9 suaugusios erkės.

Pernai kraujasiurbiai pabudo keliomis savaitėmis anksčiau – kovo 20-ąją. Prieš porą metų savo aukų jos pradėjo ieškoti nuo kovo 10-osios.

Specialistė priminė, kad ne tik išsiruošę į gamtą klaipėdiečiai turėtų būti budrūs. Pastebima, kad erkės įsisiurbia ir miesto parkuose, skveruose. Kartais kraujasiurbių į namus parneša keturkojai augintiniai.

Pasak R.Šimkuvienės, Lietuvoje labiausiai paplitusi europinė miškų erkė (Ixodes ricinus). Jos populiariai vadinamos šuninėmis arba miškinėmis erkėmis. Šios rūšies erkės puola visus šiltakraujus, tame tarpe ir šunis, bei maitinasi jų krauju.

„Jos perduoda sukėlėjus, kuriais yra užsikrėtusios pačios, o suserga tam sukėlėjui imlūs organizmai, todėl erkės, kurios įsisiurbia gyvūnams, kelia pavojų ir žmonėms“, – paaiškino specialistė.

Aktyviai skiepijasi

Įsisiurbusią erkę rekomenduojama kuo greičiau ištraukti. Po erkės įsisiurbimo savijautą reikėtų stebėti apie vieną mėnesį (Laimos ligos inkubacinis periodas 2 - 18 dienų, erkinio encefalito – iki 30 dienų).

Specialistė priminė, kad jei erkės įkandimo vieta parausta, ištinsta, jaučiamas silpnumas, pasireiškia karščiavimas, galvos skausmas, kaulų laužymas, raumenų skausmai (ypač kaklo), pykinimas, vėmimas, būtina kreiptis į gydytoją.

Geriausia apsauga nuo erkių platinamos ligos - erkinio encefalito yra skiepai. Klaipėdiečiai pastaruoju metu aktyviai naudojasi čia galimybe.

Šiemet pirmąją vakcinos nuo erkinio encefalito doze pasiskiepijo 490 Klaipėdos apskrities gyventojų, iš jų - 351 Klaipėdos miesto gyventojas.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Anonimas

Putinas jau paleido erkes, pripumpavęs jas novičioko...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS