Ką valgyti, jei trūksta jodo? | KaunoDiena.lt

KĄ VALGYTI, JEI TRŪKSTA JODO?

Šeimos gydytojai pastebi, kad vis dažniau į juos kreipiasi žmonės, kurie skundžiasi greitu nuovargiu, prastėjančiu apetitu bei nuotaika, odos sausumu, slenkančiais plaukais. Visi šie simptomai liudija, kad žmogaus organizme trūksta jodo, kuris yra ypač svarbus skydliaukės veiklai. Specialistai sudarė produktų, kuriuos vertėtų įtraukti į meniu, jei jums diagnozuotas jodo trūkumas, sąrašą.

Jodo poreikis priklauso nuo amžiaus: mažiems vaikams per parą jo reikia 50 mkg, 2-6 metų – 90 mkg, 7-12 metų – 120 mkg, suaugusiam žmogui – 150 mkg, nėščiosioms ir krūtimi maitinančioms moterims per para reikia iki 200 mkg jodo. Žmogus, kuris serga skydliaukės ligomis jodo turi gauti ir dar daugiau.

Dešimtadalį jodo poreikio mes gauname iš oro ir vandens, o visa kita turime gauti su maistu.

Daugiausia jodo yra jūros gėrybėse: kopūstuose, ikruose, žuvyse, krevetėse ir kalmaruose. Yra šio mineralo ir vaisiuose bei daržovėse.

Raudonieji ikrai

Vienas naudingiausių produktų, nes raudonuosiuose ikruose esantys baltymai pasisavinami daug lengviau nei esantieji pieno ar mėsos gaminiuose. Be to, raudonuosiuose ikruose gausu ir lengvai pasisavinamo jodo. Ikruose gausu ir kitų mikroelementų (fosforo, kalio, geležies) bei vitaminų (A, D, E). Vienas šio produkto minusų – jis brangus.

Jūros kopūstai

Pakanka 100 g jūros kopūstų, kad gautumėte jodo paros normą. Nieko keista, kad jūros kopūstai turi jodui būringą aromatą – šio mikroelemento juose ypač gausu. Be jodo, jūros kopūstuose yra A, E, C, B grupės vitaminų bei geležies ir magnio.

Menkių kepenėlės

Sovietų laikais menkių kepenėlės buvo laikomos delikatesu. Dabar gi jų galima nusipirkti daugumoje prekybos centrų. Menkių kepenėlėse gausu omega 3 riebalų rūgščių, vitaminų D, E, ir C ir, savaime suprantama, jodo.

Persimonai

Jodo persimotuose gausu, tiesa, ne tiek, kiek jūros kopūstuose. Tačiau šiuos vaisius labiau nei jūros kopūstus mėgsta daugiau žmonių. Be jodo, persimotuose yra magnio, natrio, geležies,vitaminų A, C ir P.

Grikiai

Viena naudingiausių košių, joje jodo daugiausia iš visų grūdinių kultūrų. Be to, grikiuose gausu vitaminų ir mikroelementų, kurie padeda pasisavinti jodą.

Verta žinoti:

Jodo perteklius ne mažiau pavojingas nei jo deficitas. Nervingumas, prakaito pylimas, diarėja, raumenų atrofija – visa tai jodo pertekliaus simptomai.

Tiesa, „perdozuoti" jodo tik vartojant jo turinčius maisto produktus sudėtinga. Tačiau jeigu jums jau diagnozuotas skydliaukės sutrikimas, neturėtumėte užsiimti savigyda ir valgyti, pavyzdžiui, daug jūros kopūstų. Būtina kreiptis į medikus, kurie ne tik pakoreguos jūsų dietą, bet ir jei būtina, skirs reikiamą gydymą. Kartais sergant skydliaukės ligomis negalima valgyti maisto produktų, kuriuose yra jodo, o taip pat iš meniu tenka išbraukti kopūstus, ridikėlius, morkas, špinatus, persikus ir t.t.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS