Ką valgyti sveikiau: ryžius ar bulves? | KaunoDiena.lt

KĄ VALGYTI SVEIKIAU: RYŽIUS AR BULVES?

  • 2

LRT TELEVIZIJOS laidos „Klauskite daktaro“ vedėjas, gydytojas Alvydas Unikauskas pastebi, kad klausimas: „Ką valgyti naudingiau: bulves ar ryžius?“ – nuskamba labai dažnai.

Sakoma, kad bulvė – mūsų daržovė ir ją valgyti sveika, kiti teigia, kad sveikesnis produktas ryžiai. Laidoje kartu su sveikos mitybos specialiste Vaida Kurpiene kalbėta apie tai, ką geriau pasirinkti: ryžius ar bulves?

„Klauskite daktaro“ „Facebook“ paskyroje buvo užduotas klausimas: „Kas, jūsų nuomone, labiau „eina“ į kūną: baltieji ryžiai ar bulvės?“ Kad bulvės tukina, galvoja 70 procentų atsakiusiųjų, o ryžius kaltino vos 30 procentų apklausos dalyvių.

Kaip teigia gydytojas A. Unikauskas, žalia bulvė turi daug naudingų medžiagų: krakmolo, vitaminų, mikroelementų.

„Tačiau nauda keičiasi vos bulvę apdorojame termiškai. Stipriai mažėja vitamino C, geležies, kalio, fosforo“, – sako A. Unikauskas.

Sveikos mitybos specialistė V. Kurpienė sako, kad valgyti galima ir žalias bulves, jeigu jos yra šviežios ir neseniai iškastos. Tokios bulvės turi daug naudingų medžiagų ir yra be galo vertingos. Vertingiausia valgyti tokią bulvę, kurios odelė dar visai plona ir nereikia skusti, galima nuplauti vandeniu.

„Kai kurie žmonės, kurie mėgsta kinų maistą ir lankosi kinų restoranuose, dažnai yra valgę šviežios bulvės, tik nežino. Šviežia bulvė dažnai pjaustoma plonais šiaudeliais ir maišoma su morkomis ar agurkais, kitomis šakninėmis daržovėmis. Tai iš tiesų yra skanu“, – sako V. Kurpienė.

Ji taip pat pastebi, kad bulvėse, kaip ir ryžiuose, dominuoja krakmolas. Tai – sudėtingi angliavandeniai, kurie gali būti naudingi ir ne, priklausomai nuo to, kaip bulvę apdorosime. Krakmolas yra maistinga medžiaga, kuri gerai virškinama.

„Organizmas neapsunkinamas, gaunama daug energijos, o tai naudinga sunkiai dirbantiems, daug judantiems ir vaikams. Žmonėms, kurie nori sulieknėti, bulves taip pat galima valgyti, tik reikėtų atidžiau stebėti pagaminimo būdą ir porciją“, – atkreipia dėmesį V. Kurpienė.

Gerųjų savybių yra ir baltuosiuose ryžiuose. Juose gausu vitamino B1, folio rūgšties, kalcio. Rudieji ryžiai – naudingesni nei baltieji. Tai nešlifuoti arba natūralūs ryžiai, šiek tiek gelsvesnės spalvos nei įprastiniai baltieji ryžiai.

„Balti ryžiai – jau nušlifuoti ir dėl to jie netenka apie 60 proc. visų ryžių naudingųjų medžiagų“, – sako V. Kurpienė.

Daugiau apie tai, ką valgyti naudingiau, – vaizdo įraše.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

123

onute saunuole, galima viska, kad tik butu skanu :) o reklamuotojai ka valgyt ko nevalgyt lai eina na...:)

Onute

Nuo senu senoves t.y.labai,labai senai zmones valge viska,kas ju zemej augo,valge mesa,valge duona,valge,zirnius,valge pupas,atsirado bulves valge ir jas,paskui atsirado ir ryziai valge,valgo viska.tik staiga oi,negalima to,oi negalima ano.cia ir yra musu beda mes nebevalgom o ryjam,ryjam viska,nes saiko nebera.galima viska valgyti tik su saiku.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS