Kaip atpažinti migreną? | KaunoDiena.lt

KAIP ATPAŽINTI MIGRENĄ?

Vis tik suskaudus galvą, dažnas iš karto prilipina sau diagnozę – migrena. Tačiau galvos skausmo priežasčių gali būti įvairių, o migreną diagnozuoti yra itin sudėtinga, sako Kauno klinikų gydytojas neurologas prof. Kęstutis Petrikonis.

„Migreną labai sunku „pačiupinėti“ – jos nesimato, turi tikėti tuo, ką sako pacientas – ir suprasti, ir išgirsti, ir dar paskirti tyrimus ir gydymą, rekomenduoti gyvenimo būdą. Tai nėra labai lengva“, – pasakoja gydytojas.

Pasak jo, galvos skausmo priežasčių gali būti įvairių – ir uždegimai, ir traumos, ir augliai ar kraujotakos sutrikimai. Jei, remiantis tyrimais, nepavyksta rasti kitų galvos skausmo priežasčių, pagrindinis būdas diagnozuoti migreną – pokalbis su pacientu.

„Dabar yra sukurta įvairių internetinių, elektroninių diagnostikos priemonių, kur patys pacientai gali užpildyti testus ir preliminariai nustatyti diagnozę“, – sako K. Petrikonis.

Pasak jo, pacientui reikia padėti susiorientuoti, kaip vyksta migrenos priepuolis. Migrena dažniausiai pasireiškia kaip labai stiprus dažnai tik vienos galvos pusės pulsuojantis skausmas, dažnai prieš tai lydimas vadinamosios auros – blyksėjimo, mirgėjimo akyse, kalbos sutrikimo, nutirpimo ir pan. Galvos skausmas dažnai būna lydimas pykinimo arba vėmimo, atsiranda jautrumas šviesai ir garsui.

Kaip pabrėžia gydytojas, migrenos priepuolis atitraukia žmogų nuo jo kasdienybės, jis negali atlikti tų funkcijų, kurias atlieka įprastai. Taip pat netgi praėjus priepuoliui pacientas dar dieną ar kelias gali vis dar jaustis blogai.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Psihologas

Neteisingas gyvenimo būdas, taip pat sukelia galvos skausmą.Žmogus turi turėti savo gyvenimo ritmą,jis yra visiem kad gyvą žemėja.Tai laiku gulti vakare,svarbus miegas nuo 23 val.,iki 4 val.ryto.Tokiu laiku žmogus atstato savo prarastą energiją,tokiu laiku daugiausia energijos gauna iš visatos.Yra tokių žmonių kurie nepaiso to,naktis bastosi,paskiau dejuoja kad skauda galvą,blogai jaučiasi.Pagalvokite kiekvienas ar teisingai gyvenate,problema bus išspręsta be vaistų,be gydytojų.Reikia išgirsti savo organizmo kalbą,jis pasako ,kas daroma ne taip.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS