Kaip greitai ir paprastai įveikti pykinimą | KaunoDiena.lt

KAIP GREITAI IR PAPRASTAI ĮVEIKTI PYKINIMĄ

  • 0

Pykinimą gali sukelti įvairios ligos ir sveikatos sutrikimai, ne tik persivalgymas ar nėštumas, LRT TELEVIZIJOS laidoje „Klauskite daktaro“ sako Lietuvos sveikatos mokslų universiteto profesorius Alvydas Unikauskas. Anot mediko, šio nemalonaus jausmo galima išvengti ir labai paprastomis, namuose randamomis priemonėmis, – pasitelkiant imbierą, ramunėlių arbatą ar citriną.

 

Pykinimą yra patyrę visi, o to priežastys – nebūtinai nėštumas ar persivalgymas. Tiek vyrams, tiek moterims pykinimą sukelia apsinuodijimas maistu ar alkoholiu, infekcijos, vestibulinio aparato ar smegenų ligos, virškinimo sistemos ligos ir kt.

Rytinį pykinimą, taip pat chemoterapijos metu kilusį pykinimą gali sumažinti imbieras. Tereikia supjaustyti imbiero šaknį griežinėliais, įdėti į verdantį vandenį, pavirti 10 minučių ir gerti šį nuovirą, sako A. Unikauskas.

Dar viena priemonė nuo pykinimo – pipirmėčių eterinis aliejus. „Jis rekomenduojamas dėl antiemetinio ir antispazminio poveikio skrandžiui ir storajai žarnai. Vieną ar du pipirmėčių eterinio aliejaus  lašus galima įtrinti į pėdas ar sprandą. Kiti būdai: 5–10 lašų įlašinti į šilto vandens vonią, 2–3 lašais suvilgyti vėsų kompresą ir dėti ant galvos“, – aiškina medikas.

Pykinimui gydyti visais laikais naudota ramunėlių arbata. Ramunėlių žolelės padeda atsikratyti pykinimo išsklaidant susikaupusias dujas, raminant skrandį ir atpalaiduojant lygiuosius raumenis, tvirtina A. Unikauskas.

Natūrali pykinimo mažinimo priemonė yra citrina. „Šis produktas dar gerai žinomas dėl gebėjimo išvalyti toksinus iš bet kurios kūno dalies. Norint atsikratyti pykinimo, reikia nulupti šviežią citriną ir uostyti ją pajutus šleikštulį. Padeda ir citrinų sulčių, atskiestų vandeniu, gėrimas“, – sako medikas.

Chemoterapijos paveiktiems pacientams, sunkiai kontroliuojantiems pykinimo priepuolius, gali padėti kanapių sėklų aliejuje esantys kanabinoidai. Keletas kanabinoidų receptorių prisideda reguliuojant maisto virškinimą, pykinimą ir vėmimą, skrandžio sekreciją, žarnyno uždegimą, teigia daktaras.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS