Keli milijonai eurų už meningokokinę vakciną nueis vėjais? | KaunoDiena.lt

KELI MILIJONAI EURŲ UŽ MENINGOKOKINĘ VAKCINĄ NUEIS VĖJAIS?

Vieni tėvai nepagaili ir kelių šimtų eurų už skiepus, o kitų nevilioja ir nemokama vakcina – tokia absurdiška situacija klostosi uostamiestyje. Panašu, kad meningokokinė infekcija gąsdina ne visus.

Negaili pinigų vakcinai

Specialistai pastebi, kad klaipėdiečiai gana vangiai skiepija kūdikius nemokama vakcina nuo meningokokinės infekcijos, o štai vyresnio amžiaus vaikus auginantys tėvai negaili pinigų, norėdami savo atžalas apsaugoti nuo klastingos ligos.

Pasak Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Klaipėdos departamento Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus patarėjos Rimos Šimkuvienės, mokama vakcina nuo B tipo meningokokinės infekcijos pastaruosius kelerius metus buvo paklausi.

Žiniasklaidoje pasirodžius informacijai apie mirtis nuo šios ligos, vakcinos poreikis dar labiau išaugdavo.

Lyginant 2018 ir 2017 metų duomenis, pastebėta, kad pernai Klaipėdos apskrityje paskiepytų nuo B tipo meningokokinės infekcijos gyventojų skaičius išaugo du kartus, o Klaipėdos mieste – 1,7 karto.

Dažniausiai mokama vakcina skiepijami vaikai, o štai suaugusieji gerokai rečiau naudojasi galimybe pasiskiepyti. Per pastaruosius porą metų nuo meningokokinės infekcijos pasiskiepijo vos keli suaugę Klaipėdos apskrities gyventojai.

Mokamos vakcinos nuo B tipo meningokokinės infekcijos kaina privačiose gydymo įstaigose svyruoja nuo 114 iki 138 eurų. Vaikams iki dvejų metų reikia trijų dozių, o vyresniems pakanka ir dviejų. Tačiau net ir tuomet susidaro gana solidi suma, ypač jei šeimoje auga keli panašaus amžiaus vaikai.

Nemokami skiepai nedomina

Nemažai tėvų priekaištaudavo valdžiai, kad ši nesiima jokių priemonių vaikų gyvybėms nuo klastingos ligos apsaugoti. Nuo praėjusių metų buvo sudaryta galimybė mažylius skiepyti nemokamai nuo meningokokinės infekcijos.

Tačiau praėjus daugiau nei pusei metų, kai nemokamų profilaktinių skiepų kalendoriuje atsirado vakcina nuo meningokokinės infekcijos, rezultatai gerokai stebina.

"Nors tėvai kūdikius nuo 3 mėnesių amžiaus nuo B tipo meningokokinės infekcijos gali skiepyti nemokamai, tačiau skiepijimo apimtys šia vakcina išlieka labai mažos", – pastebėjo R.Šimkuvienė.

Pernai Klaipėdos apskrityje kūdikių skiepijimo pagal Lietuvos Respublikos vaikų profilaktinių skiepijimų kalendorių pirmąją doze nuo B tipo meningokokinės infekcijos apimtys siekė tik 29,3 procento, o Klaipėdos mieste dar mažiau – 28,4 proc.

Atsisakančiųjų mažėja

Klaipėdos sveikatos priežiūros centro imunoprofilaktinio darbo koordinatorė ir slaugytoja Natalija Jaremčiuk pasakojo, kad tik vasarą nuo meningokokinės infekcijos tėvai pasyviau skiepijo vaikus.

Vėstant orams daugėjo besikreipiančiųjų dėl skiepų nuo šios ligos. Tiesa, pasitaikydavo ir tokių, kurie atsisakydavo skiepyti mažylį nemokama vakcina.

"Dabar tokių tėvų vis mažiau ir mažiau. Kreipėsi visi, kuriems tas skiepas priklauso", – sakė slaugytoja.

O štai norinčiųjų pasiskiepyti už savo pinigus pastaruosius kelerius metus niekada netrūksta.

N.Jaremčiuk priminė, kad per gripo epidemiją profilaktinis darbas nevyksta ir pacientai neskiepijami, nes kyla didžiulė rizika užsikrėsti ir susirgti.

Pakerta vaikus iki 5 metų

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro duomenimis, pernai Klaipėdos apskrityje meningokokine infekcija sirgo du gyventojai, vienas jų mirė.

Prieš porą metų šia klastinga liga Klaipėdos apskrityje sirgo trys žmonės, visi jie pasveiko. Uostamiestyje tuomet buvo užregistruotas vienas šios ligos atvejis.

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro duomenimis, Lietuvoje sergamumas meningokokine infekcija yra vienas didžiausių tarp ES šalių – 2,4 atvejo 100 tūkst. gyventojų.

2017 metais Lietuvoje užregistruotas 81 meningokokinės infekcijos atvejis, iš jų 11 – mirčių (5 vaikai iki 5 metų amžiaus).

2018 m. sausį–rugpjūtį užregistruoti 29 meningokokinės infekcijos atvejai, 4 sirgusieji – mirė (visi vaikai iki 5 m. amžiaus).

Ministras ragina skiepytis

Nemokami skiepai nuo meningokokinės infekcijos nevilioja ne tik klaipėdiečių. Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga tėvus ragina aktyviau pasinaudoti sudaryta galimybe ir nemokamai paskiepyti naujagimius Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) biudžeto lėšomis kompensuojama vakcina, kuri gali užkirsti kelią klastingai ligai.

Ministro A.Verygos teigimu, Lietuvoje sergamumas meningokokine infekcija yra gana didelis, liga – išties sunki, nusinešanti gyvybes, o vaikai turi didžiausią riziką ja susirgti.

"Skiepai nuo B tipo meningokokinės infekcijos yra efektyviausia profilaktikos priemonė, nors ir tikrai brangi. Todėl nuo praeitų metų liepos tėveliams palengvinome šią naštą ir dabar jie savo vaikus gali paskiepyti nemokamai. Vakcinos yra nupirkta pakankamai, todėl visiems naujagimiams jos tikrai pakaks. Raginame tėvus pasirūpinti savo mažylių sveikata nuo pat gimimo", – sakė ministras.

PSDF biudžeto lėšomis apmokama B tipo meningokokinės infekcijos vakcina kūdikiai ir vaikai yra skiepijami trimis vakcinos dozėmis: pirmą vakcinos dozę gauna 3 mėn. kūdikiai, antrą – 5 mėn., trečią – 12–15 mėn. vaikai.

Neišnaudoja galimybių

Valstybinės ligonių kasos (VLK) Sveikatos priežiūros įstaigų aprūpinimo skyriaus vedėja Lina Reinartienė tvirtino, kad per metus Lietuvoje gimsta apie 30 tūkst. naujagimių.

Pernai liepą VLK nupirko 45 tūkst. vakcinos nuo B tipo meningokokinės infekcijos dozių, kad būtų patenkintas visas galimas vakcinų naujagimiams poreikis.

"Naujausiais duomenimis, šiuo metu vakcinos yra sunaudota apie 9 800 dozių, ja buvo paskiepyta beveik 8 300 naujagimių. Taigi paskiepyta mažiau vaikų, nei buvo planuota, nors yra suteiktos visos galimybės", – pabrėžė VLK atstovė L.Reinartienė.

Jos teigimu, meningokokinės vakcinos įsigijimui išleista keli milijonai eurų PSDF biudžeto lėšų.

Statistika

2018 metais Klaipėdos apskrityje nuo B tipo meningokokinės infekcijos buvo paskiepyti 2 006 Klaipėdos apskrities gyventojai, iš jų 2 002 vaikai ir 4 suaugusieji;

2017 metais – 1 026 Klaipėdos apskrities gyventojai.

2018 metais Klaipėdos miesto asmens sveikatos priežiūros įstaigose nuo šios infekcijos paskiepyti 1 324 gyventojai, iš jų 1 322 vaikai ir 2 suaugę asmenys.

2017 metais – 779 Klaipėdos miesto gyventojai.

Kuo pavojinga meningokokinė infekcija?

Sunkiausios meningokokinės infekcijos formos – žaibinis sepsis bei galvos ir nugaros smegenų dangalų uždegimas. Liga plinta lašiniu būdu per orą, ankstyvieji jos simptomai panašūs į peršalimo ligų – atsiranda šaltkrėtis, karščiavimas, galvos skausmas. Ligai būdingas sprando raumenų sustingimas, vėliau išberia  odą bei sutrinka sąmonė.

Mirtimi baigiasi apie 5–15 proc. ligos atvejų. Tačiau apie 15 proc. išgyvenusiųjų lieka ilgalaikiai liekamieji požymiai, pavyzdžiui, kurtumas, paralyžiai, psichikos sutrikimai, gali tekti amputuoti galūnes.

Lietuvoje sergamumas meningokokine infekcija yra vienas didžiausių tarp ES šalių.

GALERIJA

  • Rizika: specialistai pripažįsta, kad vakcina nuo meningokokinės infekcijos – skausminga, tačiau šios ligos padariniai gali būti kur kas baisesni nei trumpalaikis dūrio skausmas.
Rašyti komentarą
Komentarai (21)

x0x

O dabar pakeliam rankas kiek zmoniu skaite sios vakcinos pasaliniu poveikiu sarasa ir vakcinos sudeti :))))

žiurkiu pilna . Ligu tikrai bus.

Žmonių atvežtas sugautas ir jau negyvas erkes ištyrusi Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos (NVSPL) Parazitologijos specialistė Daiva Veitienė priduria, kad panašių erkučių gausu žiurkių ar pelių guoliuose. Kitaip – tai uždarų patalpų erkė. O ne toji, kurią esame įpratę parsinešti iš miško. „Šitos erkės yra hematofagai. Jos maitinasi krauju. Ir jeigu yra maitintojas žiurkė arba paukštis, tai jos maitinasi jo krauju.

Sadistinis foto

Kiek galima rodyti visais kanalais tuos sadistinius kadrus, kur kūdikiai lyg kokie mėsos gabalai badomi ilgiausiomis adatomis ? Nesu prieš skiepus, bet negi negalima kitaip juos reklamuoti ?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS