Knarkiate ar išbrinko pilvas? Galbūt sutriko organizmo šarmų ir rūgščių pusiausvyra | KaunoDiena.lt

KNARKIATE AR IŠBRINKO PILVAS? GALBŪT SUTRIKO ORGANIZMO ŠARMŲ IR RŪGŠČIŲ PUSIAUSVYRA

Sutrikusi šarmų ir rūgščių pusiausvyra mūsų organizme kenkia sveikatai, LRT TELEVIZIJOS laidoje „Klauskite daktaro“ sako gydytojas Alvydas Unikauskas.

Tyrimai rodo, kad, ribojant maisto produktus, kurie rūgština organizmą, gali pagerėti kaulų tankio būklė, sumažėti inkstų akmenų rizika, sumažėti refliukso simptomai.

Pasak A. Unikausko, alkalozė – tai terminas, reiškiantis, kad jūsų organizmo ph yra per didelis. Jei organizmo terpė per daug šarminė, jame gali kilti painiava: ima svaigti galva, raumenys įsitempia, gali pykinti. Acidozė rodo, kad terpė pernelyg rūgštinė ir tai gali sukelti nuolatinį bendrą nuovargį, oro trūkumą ir galvos skausmą. Laimei, inkstai atlieka didžiąją darbo dalį sulaikydami arba pašalindami rūgštinius ir šarminius jonus per šlapimą. Taigi inkstai bando reguliuoti šį procesą.

„Naudojant daugiau šarminančių produktų, nauda sveikatai bus didesnė. Rūgštinančių maisto produktų suvartojimo apribojimas gali padėti išlaikyti kaulų tankį, užkirsti kelią inkstų akmenims ir net sumažinti refliukso simptomus“, – kalba A. Unikauskas.

Rūgštinančių maisto produktų suvartojimo apribojimas gali padėti išlaikyti kaulų tankį, užkirsti kelią inkstų akmenims ir net sumažinti refliukso simptomus.

Gydytojas įvardijo trumpą sąrašą produktų, kurį naudinga įsiminti. Tai padės palaikyti tinkamą organizmo rūgščių-šarmų balansą.

Organizmą rūgštinantys maisto produktai yra šie: perdirbtas maistas ir pusgaminiai, alkoholis, pienas ir jo produktai, kofeino gėrimai, perdirbti grūdai, dirbtiniai saldikliai, kiaušiniai, graikiniai ir žemės riešutai, makaronai, ryžiai, duona, kviečių produktai, avižos.

„Rūgštinančiais maisto produktais paprastai laikomi gyvūniniai baltymai, kiaušiniai, paukštiena, žuvis, taip pat grūdai ir alkoholis. O vaisiai, taip pat daržovės ir augalinio pagrindo baltyminiai maisto produktai paprastai yra šarminantys“, – teigia A. Unikauskas.

A. Unikausko teigimu, nereiškia, kad kažkurių iš išvardytų produktų negalima valgyti. Valgyti reikia, bet saikingai.

„Jei tris kartus per dieną valgysite mėsą, tai ateis diena, kai jūsų organizmas bus per daug „užrūgštintas“ ir jūs blogai jausitės. Atsirasti gali ir daugiau pokyčių. Reikia suprasti, kad rūgštus organizmas sulaiko ir labai daug skysčių. Tuomet nereikia stebėtis, kad išbrinksta pilvas, kad naktimis knarkiate“, – pasakoja gydytojas.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS