Kodėl naudinga valgyti kiaulieną? | KaunoDiena.lt

KODĖL NAUDINGA VALGYTI KIAULIENĄ?

  • 7

Įrodyta, kad kiauliena užima antrąją vietą lengviausiai pasisavinamų mėsos produktų sąraše. Be to, joje yra didžiulis kiekis mūsų nervams ir bendrai savijautai naudingų B grupės vitaminų. Taip laidoje „Klauskite daktaro“ teigia gydytojas Alvydas Unikauskas, tačiau atkreipia dėmesį, kad, deja, kiauliena tinka ne visada ir ne visiems.

Anot A. Unikausko, svarbu, kaip kiauliena ruošiama ir kokiais kiekiais valgoma. Taip pat labai svarbu atkreipti dėmesį į mėsos riebumą. Skirtingos kiaulienos dalys pasižymi skirtingu riebumu.

Liesiausia kiaulienos dalis – išpjova, kurios 100 gramų yra 110 kcal. 100 gramų kiaulienos kumpio – 135 kalorijos. Nugarinėje – 143 kalorijos. Tarp riebiausių kiaulienos dalių atsidūrė lašiniai, kurių 100 gramų gali būti 430–815 kalorijų. Šonkauliuose yra beveik 300 kalorijų, sprandinėje – 267 kalorijos. Mentėje – 257 kalorijos, o šoninėje ir kojoje – 221.

Anot A. Unikausko, gydytojai rekomenduoja įtraukti kiaulieną į maitinančių motinų valgiaraštį, nes šioje mėsoje esantys baltymai skatina pieno gamybą.

„Kiaulienoje ir lašiniuose yra arachidono rūgščių bei seleno. Jie padeda kovoti su depresija, o mūsų organizmui – atnaujinti ląsteles“, – tvirtina gydytojas.

Tačiau reikėtų atkreipti dėmesį, kad kiauliena pavojinga alergiškiems žmonėms. Joje daug histamino. Piktnaudžiavimas perdirbtais kiaulienos produktais gerokai padidina širdies ir kraujagyslių ligų riziką.

Sveikos mitybos specialistė Vaida Kurpienė laidoje „Klauskite daktaro“ palygino kiaulienos išpjovos, jautienos nugarinės ir vištienos krūtinėlės naudą.

„Kalbant apie baltymus matyti, kad jautienos nugarinė turi mažiausiai baltymų, daugiausiai – vištienos krūtinėlė ir vos keliais gramais mažiau – kiaulienos išpjova. Riebalų kiekio skirtumas tarp kiaulienos ir vištienos taip pat yra mažas. Kiauliena ir vištiena turi tiek pat kalorijų“, – kalbėjo V. Kurpienė.

Gydytojas A. Unikauskas pastebėjo, kad kiaulienos išpjovoje gausu tiamino, kuris mūsų organizme sukelia grandininę cheminę reakciją energijai gaminti. Kiekvienoje kiaulienos išpjovos porcijoje yra 77 procentai moteriai ir 71 procentas vyrui reikalingos tiamino paros normos.

„[Kiaulienos išpjovoje] esantis cholinas yra acetilcholino statybinė medžiaga. Acetilcholinas dalyvauja užtikrinant nervinių ląstelių tarpusavio ryšį“, – teigė A. Unikauskas.

Mitybos specialistė V. Kurpienė atkreipė dėmesį, kad svarbu pasirinkti tinkamą kiaulienos dalį. Jos teigimu, geriau rinktis ne sprandinę ar šoninę, o liesesnę mėsą. Taip pat labai svarbu, kaip mėsa bus ruošiama.

Daugiau apie kiaulenos privalumus ir trūkumus bei tai, kaip tinkamai pagaminti šią mėsą, – vaizdo įraše.

Rašyti komentarą
Komentarai (7)

Blusa

Akivaizdu, "vartotojas" ryškiai paveiktas "naujosios" pederastų ir iškrypėlių ideologijos. Nuo seno lietuviai valgė mėsą ir sveiki buvo. Aš už senąsias tradicijas :)

bendrai

Logiškai galvojant, negalima valgyti nieko, kas auga, nes, kas auga-tas gyva. Moksliškai įrodyta, kad ir augalai jaučia, ką su jais norima daryti. Bet gamtoje yra mitybos grandinė ir vieni yra maistas kitiems, taip sutverta. O sveiko maisto, užauginto pramoniniu būdu, tiesiog nėra, yra tik saugus ir nesaugus. Sveiką galite užsiauginti tik patys.

vartotojas

zmones atsibuskit, kam jums ta mesa?vaikui nuo mazens kalant i galva kad jis durnius, irgi pataptu durnium. ce tiek daug melo, kad baisu. dar ne vienas zmogus nenumire nevalgydamas mesos. ar bent bandet nevalgyti mesos? tipo vitaminu negausim numirsim :) dar kazkaip gerbiau ta daktara, bet pasirodo jis irgi sundaktaris kaip ir visi, neturi nei morales, nei sazines. nu chebra nueikit i skerdyklas pasigrozeti arba youtube pasiziurekit kaip viskas vyksta, kam to reikia? ir visgi ar jus zmones dar esat, jei zudot kitus?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS