Kodėl svarbu išsaugoti savus dantis nors iki 18 metų? | KaunoDiena.lt

KODĖL SVARBU IŠSAUGOTI SAVUS DANTIS NORS IKI 18 METŲ?

  • 3

Artėjant rugsėjo pirmajai, visiems mokinių bei lankančiųjų vaikų darželius „ikimokyklinukų“ tėveliams padaugėja rūpesčių, – tai žinoma ir tarsi savaime suprantama. Tačiau ne mažiau svarbus ir su rugsėjo pirmąja rečiau siejamas dalykas – vaikų sveikata.

Pagal Lietuvos respublikos įstatymus ikimokyklinio ir mokyklinio amžiaus vaikams iki 18 metų kiekvienais metais prieš rugsėjo pirmąją privaloma pasitikrinti sveikatą ir pateikti vaikų darželiui bei mokyklai vienerius metus galiojantį Vaiko sveikatos pažymėjimą. Tai nėra tik formalumas: šiuo dokumentu bus remiamasi kūno kultūros pamokose, vaikui nebus duodamos potencialiai jo sveikatai žalingos užduotys, kurių nerekomenduos gydytojai. Pagal Vaiko sveikatos pažymėjimą bus sprendžiama, kur jį sodinti, jei moksleivis turi regos ar klausos sutrikimų.

Ypač svarbu ir privaloma apsilankyti pas odontologą, kur įvertinama vaiko dantų bei žandikaulių būklė ir prireikus skiriamas gydymas.

Norėtume pabrėžti, kad dantų profilaktika yra labai svarbi visais atžvilgiais, o ypač – dantų gydymui: laiku pastebėjus dantų ėduonies, arba karieso, pradžią, visiškai neskausmingai ir vieno apsilankymo metu galima sustabdyti tolesnį jo plitimą ir išsaugoti dantis. Nes ilgiau negydomi dantys turi tendenciją tapti nesugydomais, o juos praradus prasideda ženkliai rimtesnės sveikatos bei socialinės problemos. Todėl palankiausia kuo ilgiau išsaugoti nuosavus dantis kasdienės priežiūros, burnos higienos ir profilaktikos dėka.

Išsaugoti savus dantis ypač svarbu iki 18 metų

Nors dantų protezavimas gali labiau asocijuotis su vyresnio amžiaus žmonėmis, tačiau realybė kita: pastaruoju metu dantis tenka atkurti ne tik senjorų prarastus dantis „dėl amžiaus“, bet ir vaikų bei jaunimo anksti prarastus nuolatinius dantis. Tai reikštų, kad iki 18 metų amžiaus implantuoti danties nerekomenduojama, nes žandikaulis ir nuosavi dantys dar augs, o danties implantą bei vainikėlį teks keisti ir taikyti prie kintančio žandikaulio bei dantų dydžio.

Praradusiems iki 18 m. vieną ar kelis dantis galimi sprendimai

Implantuoti kelis kartus, pritaikius danties implantą su visomis dalimis bei vainikėlį prie kintančio žandikaulio ir kaimyninių dantų dydžio.

1. Danties vainikėlis – estetiškas ir tvirtas, visiškai pakeičiantis bet kurį prarastąjį dantį su visomis jo funkcijomis.

2. Danties vainikėlio atrama sujungia implanto sraigtelį su danties vainikėliu iš vidaus ir jos nesimato.

3. Danties implanto sraigtelis, įsuktas į žandikaulį buvusiojo danties šaknies vietoje, tampriai suauga su kaulu, ir jo t. p. nesimato.

4. Dantenos.

5. Žandikaulio kaulas, suaugantis su danties implanto sraigteliu.

Atkurti dantis kitais būdais be implantų.

1. Kelių krūminių ir vieno priekinio danties dalinis protezas, tvirtinamas apkabėlėmis.
2. Vieno danties protezas, klijuojamas prie dantenų.
3. Dirbtiniai dantys, sujungti lanku ir tvirtinami apkabėlėmis.
4. Dirbtiniai dantys, tvirtinami apkabėlėmis su paslėptu lanku.
5. Trijų dantukų protezas, tvirtinamas apkabėlėmis ties dirbtiniais dantimis.
6. Dviejų dantukų protezas, tvirtinamas apkabėlėmis toliau nuo dirbtinių dantų.
7. Keli krūminiai dantys, sujungti lanku ir tvirtinami apkabėlėmis.
8. Pilnas dantų protezas, klijuojamas prie dantenų.
9. Pilnas dantų protezas, klijuojamas prie gomurio.

Laukti su kitais būdais atkurtu vienu ar keliais dantimis, kol sueis 18 metų ir visiškai susiformuos žandikaulis bei likusieji nuosavi dantys ir sriegti danties implantą su viso gyvenimo garantija. Tik jokiu būdu nesiūlome dantų tilto, kuriam būtina šlifuoti šoninius sveikus dantis, - jau mažiau blogai laukti 18 metų visai be danties, nei sveikus dantis paversti nesveikais. Ypač jei trūkstamas dantis yra mažiau pastebimoje žandikaulio vietoje.

Tai praktiniai patarimai UAB „Angitia“ patyrusiųjų vaikų dantų specialistų, išmanančiųjų ne tik vaikų dantų problemų ypatumus, bet ir sukaupusiųjų bendravimo su mažaisiais pacientais vertingos ilgametės patirties.

Odontologijos klinikoje  „Angitia“ atliekama:

vaikų dantų ligų profilaktika,
vaikų dantų būklės diagnostika,
vaikų dantų gydymas, plombavimas,
vaikų dantų padengimas silantais,
vaikų dantų beskausmis rovimas.

Rugsėjo pirmosios proga iki spalio mėnesio visoms odontologo paslaugoms visiems pacientams, atvykusiems su dovanų kuponu (rasite čia) taikoma 10 proc. nuolaida.

UAB „Angitia“,
Savanorių per. 273, Kaunas
Tel. +370 37 32 32 65
Mob. tel. +370 633 50 333
info@angitia.lt  www.angitia.lt
www.dantu-implantai.info
www.dantu-protezavimas.info

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Fantastiška kokybė

Kam kartą užplombavo p. Mindaugas Gaučys dantį, - galima užmiršti, kad dantis apskritai plombuotas.Pvz., man priekinio danties plomba tvirtai laikėsi 16 metų, ir po to vos vos pradėjo judėti tik dėl sąkandžio pokyčių, kurie atsiranda „su amžiumi“ (Prieš tai kitose klinikose tokia plomba laikydavosi nuo kelių dienų iki 2-3 savaičių). O danties karūnėlė uždėta prieš 20 metų, ir viskas gerai, - tarsi nuosavas dantis. Tai štai, kaip suvokiama kokybė šioje klinikoje. Rekomenduočiau visiems, parašiau tikrus faktus.

KUPONAI labai gerai

Labai gerai, aš visiems rekomenduoju, o ši odontologijos klinika dažnai laikraštyje dovanoja nuolaidų kuponus. Malonūs darbuotojai ir profesionalios paslaugos.

cha

Man jau 62 metai ir dar turiu visus nuosavus dantis. Net nežinau, kas tai yra danties skausmas. Todėl, kad niekada nemėgau ir dabar nemėgstu valyti dantų. Jaunystėje be vargo kramčiau riešutus ir graužiau kaulus. Valgiau ir mėgau sakdumynus. Dar ir dabar vištų kakliukus sukramtau su visais kaulais, o šlaunikaulių galus nukandu ir suvalgau. Pas stomatologą nueinu pasitikrinti kartą per porą metų. Neleidžiu nei šalinti apnašų, nei daryti jokių korekcijų. Visokios pastos tik gadina dantis. Todėl galite man pavydėti. O tie plėšikai stomatologai, lupantys tūkstantines sumas, iš manęs tikrai nepraturtės. Mažiau tik klausykit, ką jie čia jums meluoja.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS