Lietuviai būgštauja dėl statybinių medžiagų poveikio sveikatai | KaunoDiena.lt

LIETUVIAI BŪGŠTAUJA DĖL STATYBINIŲ MEDŽIAGŲ POVEIKIO SVEIKATAI

  • 0

Tyrimų bendrovė „Spinter tyrimai“, AB „SKV“ užsakymu, atliko reprezentatyvų gyventojų nuomonės tyrimą dėl statybinių medžiagų grėsmės sveikatai. Rezultatai atskleidė, kad daugiau nei pusė – net 66 proc. – respondentų mano, kad kai kurios statybinės medžiagos gali kelti grėsmę  namo gyventojo sveikatai. Ekspertai pastebi, kad didžiausių abejonių lietuviams kelia apšiltinimui naudojamos medžiagos.

Tyrimas atskleidė, kad dažniausiai informacijos ieško nuosavą būstą įsirenginėjantys, vidutinio amžiaus, aukštąjį išsilavinimą ir didesnes pajamas gaunantys apklaustieji. Tai parodo, kad statybinių medžiagų pasirinkimas neretai priklauso nuo turimų žinių ir žmogaus išsilavinimo.

Net 46 proc. žmonių šilumos izoliaciją įvardijo kaip svarbiausią savybę, renkantis būstą, todėl analizuojant poveikį sveikatai, daugiausia dėmesio tyrime skirta būtent namų apšiltinimo medžiagoms. Didžiausią susirūpinimą gyventojai išsakė dėl stiklo vatos: 20 proc. respondentų nurodė manantys, kad ši medžiaga yra kenksminga sveikatai ir 49 proc. – kad stiklo vata žmogaus organizmui gali turėti neigiamos įtakos. Klausiami apie tai, kokią grėsmę, jų nuomone, kelia akmens vata, gyventojai dažniausiai įvardijo alergijos pavojų (30 proc.), antroje vietoje – kosulį ir astmą (po 25 proc.). Stiklo vatos grėsmę sveikatai dažniau paminėjo vyrai ir mažesnių miestų, rajonų centrų gyventojai. Mažiausiai susirūpinimo gyventojams kėlė putų polistirenas – dėl jo kenksmingumo sveikatai baiminasi 12 proc. respondentų.

Visų medžiagų bijoti nereikia

„Mineralinė vata sudaryta iš neorganinės pluoštinės medžiagos, plaušelių surišimui naudojant mažą kiekį dervos, kuri gali būti gaminama naudojant formaldehidą – bekvapę medžiagą, galinčią sukelti galvos skausmą ar pykinimą. Tiesa, baimintis formaldehido poveikio nereikėtų – jis dervos gamybos metu praktiškai pilnai sureaguoja, o labai maži likutiniai jo kiekiai  išgaruoja per pirmąsias savaites po mineralinės vatos pagaminimo. Kiek sudėtingiau yra su alergizuojančiu mineralinės vatos poveikiu – niežėjimą ir net alergiją gali sukelti šiurkštūs odos paviršių įbrėžiantys akmens vatos plaušai, todėl dirbant su medžiaga derėtų naudoti darbinius rūbus, pirštines ar net respiratorių“, – įspėja Vilniaus universiteto Polimerų chemijos katedros vedėjas, profesorius Ričardas Makuška.

Profesorius atkreipia dėmesį, kad mineralinės vatos sluoksniai turėtų būti uždengti tinku, plėvelėmis ar gipso kartono plokštėmis, nes po kurio laiko pluoštas ima dulkėti , todėl gali alergizuoti ar sukelti kitokį neigiamą poveikį. Prof. R. Makuškos teigimu, putų polistirenas yra visiškai saugi, nealergizuojanti ir kenksmingų teršalų neišskirianti medžiaga, kuri, net ir susidėvėjusi, nekelia pavojaus sveikatai.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS