Lietuviai suvartoja dvigubai daugiau druskos, nei reikėtų | KaunoDiena.lt

LIETUVIAI SUVARTOJA DVIGUBAI DAUGIAU DRUSKOS, NEI REIKĖTŲ

Per dieną rekomenduojama suvartoti ne daugiau kaip 5 gramus druskos. Tačiau, kaip teigia Maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto specialistai, lietuviai paros normą viršija dvigubai. 

Šį kiekį sudaro ne tik ta druska, kurią įberiame valgydami ar gamindami, bet ir esanti duonoje, salotose, pieniškose dešrelėse ir kituose maisto produktuose.

„Vienas iš būdų sužinoti, kiek druskos gauname, yra skaityti etiketę, kurioje bus nurodytas druskos kiekis 100 g., tai reikės pasiskaičiuoti. Be to, gaminant maistą namuose, reikia galvoti ir žiūrėti, kiek dedame druskos į gaminamą maistą, nes rekomenduotini 5 gramai yra vos mažiau nei arbatinis šaukštelis“, – teigia Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto atstovė Ilona Drulytė.

Tyrimo duomenimis, apie 7 proc. gyventojų Lietuvoje net neparagavę produkto į jį beria druskos. Specialistai įspėja, kad vartojant per daug druskos gali padidėti kraujospūdžio, o vėliau tai gali tapti net ir mirties priežastimi.

Kitas ne mažiau sveikatai žalingas maisto priedas yra cukrus. Jo kiekis per parą turėtų būti iki 25 gramų. Tačiau, kaip ir druskos, lietuviai suvartojamo cukraus dienos normą viršija dvigubai, o tai dažniausia antsvorio, nutukimo, diabeto ir dantų ėduonies priežastis.

Daugiau apie tai, kaip išvengti sveikatos problemų ir sumažinti suvartojamos druskos bei cukraus kiekį – reportaže.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

AS

Perku druskos vasara po du ,trys pokelius.Druska barstau takus ,kur neturetu augti zole.Tai pasakysite ,kad per vasara suvartoju desimt kg.druskos?Tikrai ne.

Ir dar

lietuviai (ir ne tik lietuviai) suvartoja dešimteriopai daugiau negu sveikėtų sintetinių konservantų, dažiklių, kildiklių bei kitokios chemijos, kurios maiste iš viso neturėtų būti. Bet dėl to niekas neaimanuoja. Druską ir cukrų (natūralius konservantus) apkaltinti lengviau, negu priversti pasaulines maisto korporacijas nenuodyti maisto vardan pelno.

ne koks

tai rodo kad saldziam cukrui nera pinigu lieka suri tiesa apie gyvenima

SUSIJUSIOS NAUJIENOS