Lietuvoje atšaukiami vaistai, turintys vėžį galinčių sukelti priemaišų | KaunoDiena.lt

LIETUVOJE ATŠAUKIAMI VAISTAI, TURINTYS VĖŽĮ GALINČIŲ SUKELTI PRIEMAIŠŲ

  • 5

Valstybinė vaistų kontrolės tarnyba (VVKT) iš rinkos atšaukia visas vaistinių preparatų, kurių veiklioji medžiaga valsartanas pagaminta „Mylan Laboratories Limited“ Indijoje, serijas.

VVKT ketvirtadienį pranešė, kad Lietuva vadovaujasi Europos Sąjungoje (ES) pradėtomis procedūromis, kad ši kraujospūdžiui mažinti skirta veiklioji medžiaga nebegali būti naudojama ES.

Tarnyba pasidalino Europos vaistų agentūros informacija, jog kai kuriose vaistų su valsartanu serijose rastas per didelis kiekis N-nitrozodietilamino (NDEA) priemaišos – kancerogeno, galinčio sukelti vėžį.

Visas vaistų serijas su minėto gamintojo valsartanu jau atšaukė Šveicarija, Kroatija, Italija ir  Ispanija. Kitos šalys, savo rinkose turinčios vaistinių preparatų su šia veikliąja medžiaga, atšaukimus planuoja artimiausiu metu. Čekijos, Islandijos, Švedijos, Kipro ir Suomijos rinkose vaistų su minėto gamintojo veikliąja medžiaga nėra.

Liepą Europos vaistų agentūra jau pranešė atšaukianti minėtos medžiagos turinčius vaistus, kuriuos gamino Kinijos kompanija „Zhejiang Huahai Pharmaceuticals“. Jos pagamintos veikliosios medžiagos valsartano taip pat rasta NDMA priemaišų.

VVKT pažymi, kad tiesioginio pavojaus pacientų sveikatai nėra ir didesnė rizika pacientams būtų  staiga nutraukti vaistų dėl aukšto kraujo spaudimo vartojimą. Europos vaistų agentūra šiuo metu atlieka papildomus tyrimus dėl priemaišų vaistuose.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

kaunietė

o kaip su Valsakoru?Girdėjau per seimo konferensiją,kad Europa išęmė iš apyvartos dęl sukeliamo vėžio.

BIRUTE

Geras vaistas mesar plius 20 mg ir mesar ,ji kompensavo,bet ponas Veryga neleidzia zmonems saugiu vaistu kompensuoti,ai sako,"tegul mirsta greiciau ,uztenka gyventi"

va va

Ką ir reikėjo įrodyti, kompensuojame nesaugius, neaiškių kompanijų pagamintus analogus, o saugius liepiam patiems nusipirkti.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS