Maža gudrybė, kad šventės nesukeltų streso skrandžiui | KaunoDiena.lt

MAŽA GUDRYBĖ, KAD ŠVENTĖS NESUKELTŲ STRESO SKRANDŽIUI

  • 6

Laikantis tradicijų ant Kūčių stalo turėtų būti dvylika skirtingų patiekalų, o Kalėdų dieną įprasta pradėti per pasninką išsiilgtais mėsos gaminiais. O jei jūsų artimieji gyvena skirtinguose miestuose, paprastai tenka viską išragauti net ne prie vieno stalo. Toks maisto smūgis per šventes gresia rimtu stresu skrandžiui: nuo persivalgymo iki rimto apsinuodijimo. Paradoksalu, tačiau maži užkandžiai gali padėti to išvengti.

Vaistininkė Regina Molotkova įsitikinusi: didžiausia blogybė, kuri skatina persivalgymą – sėsti prie šventinio stalo labai išalkus. O per šventes dažniausiai taip ir nutinka. Visą dieną bėgte ir skubant ruošiamasi, o vakare prie stalo bandoma atsigriebti ragaujant visko tiek, kad net diržus tenka atsiveržti. R. Molotkovos teigimu, net jei šventės diena labai įtempta ir esate užsiėmę pasiruošimo darbais, svarbu laikytis įprasto valgymo režimo.

„Jeigu ruošiate vaišes vakarui, jokiu būdu nepraleiskite pusryčių ir pietų, užkandžiaukite. Prisiminkite, jog ilgesnis negu 5–6 valandų badavimas gerokai padidina tikimybę persivalgyti vakare“, – įspėja moteris.

Per šventes maisto iš tiesų suvalgome daugiau nei reikėtų, tačiau persivalgymą lemia ne tik suvalgyto maisto kiekis. Organizmą itin veikia ir netinkami valgymo įpročiai.

Jeigu ruošiate vaišes vakarui, jokiu būdu nepraleiskite pusryčių ir pietų, užkandžiaukite.

„Šventinius vakarus įprastai leidžiame su artimaisiais ar draugais pasyviai sėdėdami ant sofos, valgome paskubomis, o norėdami paragauti visų patiekalų nesilaikome jokios tvarkos“, – dažniausias klaidas išskiria vaistininkė. Ji pataria šventinę vakarienę pradėti nuo baltyminio maisto, tai yra, valgyti mėsą, žuvį, paskui – vaisius, daržoves. Baltyminis maistas suteiks energijos, reikiamų maisto medžiagų, sotumo jausmą ir mažiau suvalgysime deserto.

Nereikia ragauti visko

Lietuvių bruožas raginti artimuosius ragauti visko nėra labai naudingas sveikatai. Pasak vaistininkės, sėdant prie šventinio stalo svarbu įvertinti savo sveikatos būklę ir nepiktnaudžiauti produktais, kurių vengiate kasdieniame savo racione. Pavyzdžiui širdies ligomis sergantiems žmonėms nereikėtų padauginti riebių, gyvulinės kilmės produktų ar daug druskos turinčių patiekalų, nes taip apsunkinsite širdies darbą.

Dar vienas svarbus patarimas – įvertinti maisto šviežumą. Šventėms dažnas ruošiasi iš anksto, be to, ant stalo patenka ir dovanoti, iš toli artimųjų vežti maisto produktai. Jei toks maistas buvo laikomas netinkamai, šventinę nuotaiką greitai sugadins apsinuodijimo simptomai.

Pirmoji pagalba

Vaistininkė primena, kad pasireiškus apsinuodijimo požymiams – pykinimui, vėmimui, viduriavimui – reikėtų išgerti aktyvintos anglies tablečių, o jei simptomai suintensyvėjo, nedelsiant kreiptis į sveikatos specialistus.

Apsinuodijimas skamba grėsmingiau už paprastą persivalgymą, tačiau, pasak R. Molotkovos, būtent persivalgymas gali išprovokuoti lėtinių ligų, tokių kaip gastritas, refliuksas ar tulžies pūslės uždegimas paūmėjimą, todėl į tokį stresą skrandžiui taip pat nereikėtų žiūrėti pro pirštus. Be to, dažnas persivalgymas neretai nulemia ir ilgalaikius valgymo sutrikimus.

„Jeigu vis dėlto neapskaičiavote porcijos dydžio ir šventės metu pajutote sunkumą skrandyje, naudinga suvartoti virškinimą gerinančių preparatų, o kitą dieną po persivalgymo geriausia rinktis lengvą maistą – košes, vaisius, daržoves, liesą varškę“, – pataria vaistininkė.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

T

Su dirglios zarnos sindromu gali prisimandravoti ponia patajava is celiabinsko

zelemunčikas

Gerai įmitusi ta vaistininkė,jeigu trečdaliui kasdien praalkusių lietuvių, veltui dalina patarimus nepersivalgyti.

zelemunčikas

Bijau persiseksuoti su saviške,todėl šią dieną po truputį vaikštau pas visas,kurios tik prasiskečia.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS