Medikai: valstybė turėtų skirti daugiau dėmesio sergantiems diabetu | KaunoDiena.lt

MEDIKAI: VALSTYBĖ TURĖTŲ SKIRTI DAUGIAU DĖMESIO SERGANTIEMS DIABETU

Gydytojai endokrinologai sako, kad valstybė turėtų skirti daugiau dėmesio sergantiems cukriniu diabetu.

Lietuvos endokrinologų draugijos pirmininkas Antanas Norkus antradienį spaudos konferencijoje teigė, kad Lietuvoje yra būtinas nacionalinis susitarimas, jog su diabetu susijusias problemas imtų spręsti ne tik sveikatos, bet ir visų ūkio šakų sektoriai.

„Mes galvojame apie nacionalinį diabeto kontrolės arba diabeto profilaktikos programą. Tai čia be sveikatos apsaugos sistemos turėtų dalyvauti ir švietimo, ir ekonomikos, ir kiti sektoriai“, – sakė profesorius.

Jis taip pat ragino į kompensuojamųjų vaistų sąrašą įtraukti modernesnius vaistus cukriniam diabetui gydyti, net jeigu jiems įsigyti pacientai turėtų mokėti nemažą priemoką.

Vilniaus endokrinologų draugijos pirmininkė Žydrūnė Visockienė tvirtino, kad vyriausybė turėtų skirti daugiau lėšų cukrinio diabeto profilaktikai ir gydymui, nes sergančiųjų šia liga skaičius kasmet auga.

„Reikėtų tiek visuomenei, tiek valdžios atstovams suprasti, kad ne gydytojams reikia, kad pacientai būtų sveiki – mums visiems reikia būtų sveikiems“, – teigė ji.

Tuo tarpu šeimos gydytoja Jūratė Pečeliūnienė sakė, jog valstybė turėtų išnaudoti technologijas geresnei ligos kontrolei, pavyzdžiui, padaryti taip, jog gydytojai galėtų kompiuterių pagalba stebėti paciento gydymosi procesą.

Sveikatos apsaugos ministerijos BNS pateiktais pernykščiais duomenimis, diabetu serga nuo 3,8 iki 5 procentų šalies gyventojų. Sergančiųjų skaičius kasmet auga.

Statistika rodo, kad Lietuvoje per paskutinius 20 metų sergančių cukriniu diabetu žmonių skaičius padvigubėjo.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS