Mediko padarytos žalos pacientui atlyginimas: kur kreiptis? | KaunoDiena.lt

MEDIKO PADARYTOS ŽALOS PACIENTUI ATLYGINIMAS: KUR KREIPTIS?

  • 3

Klaidų padaro ir medikai. Kur kreiptis pacientui, jeigu medikai padarė žalą, kuri turi būti atlyginta papasakojo advokatas Edvinas Meškys.

– Kokios didžiausios žalos dėl medikų kaltės yra išmokėtos pacientams Lietuvoje?

– Pagal statistiką matome, kad vis dar priteisiama nepakankamai, ne tiek, kiek žmonės prašo. Gali būti tiek objektyvios, tiek subjektyvios priežastys. Ir tada, jeigu žmogus nesutinka, jis gali su specialia komisija eiti į teismą. Sumos yra buvę ir 250 tūkst., ir 160 tūkst. Visai neseniai buvo 100 tūkst. Įsivertinus, kad tikrai buvo padaryta nemažai klaidų.

– Kokiu atveju žmogus gavo 100 tūkst. eurų?

– Asmuo atėjo į ligoninę, skundėsi nugaros skausmais. Ligoninėje pasakė, kad viskas gerai, galbūt pasitempei, pasitepsi nugarą ir praeis, važiuok namo. Galiausiai tas skausmas vis didėjo, žmogus grįžo atgal. Paaiškėjo, kad tikrai yra rimtesnės ligos. Jeigu gydytojai būtų laiku pradėję tyrimus, nustatę ligą ir kaip tai veikia – visa tai būtų leidę sumažinti pasekmes. O pasekmės skaudžios – žmogus nebevaikšto. 

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

– Jeigu žmogus galvoja, kad per medikų klaidą patyrė žalą. Kada ir kur jam kreiptis? Kas gali kreiptis?

– Jis turi kreiptis į pacientui padarytos žalos komisiją, kuri dirba neatlygintinai. Pacientui už tai mokėti nereikės. Nuo 2020-ųjų mes turime žalos be kaltės modelį. Tai – sistema, kai tu užpildai specialią formą, pateiki savo duomenis, įvardini žalą. Atsakai į visus klausimus, surenki įrodymus,  galbūt patyrei turtinę žalą vaistams, papildomoms gydymosi priemonėms. Tada pateiki komisijai. Reikia kreiptis per trejus metus nuo tada, kada žala įvyko arba kada sužinojai, kad ji įvyko. Bet vėlgi, yra kriterijai, ką komisija bandys nustatyti. Žiūrės, ar ta žala nebuvo neišvengiama, pavyzdžiui, galbūt dėl ankstesnių ligų pacientas negalėjo išvengti tos žalos, tad natūralu, kad ji progresavo, o pagal mokslo lygį gydymo įstaiga nieko negalėjo padaryti. Kitas dalykas, galbūt vartojo vaistus, kurie pakenkė. Pacientai irgi turi įsipareigojimų.

– Kokių reikia įrodymų, kad galėtum kreiptis dėl žalos atlyginimo?

– Pirmiausia, kai einame gydytis, privalome atskleisti visą informaciją apie save. Kokiomis ligomis sergama. Kuo detalesnė informacija. Kur gydėsi, kokie negalavimai buvo, ar buvo procesas, ar jis buvo supažindintas. Čia viena dalis. Niekur papildomai tirtis nereikia. Komisija pradės tyrimą, kreipsis į ekspertus. Ir jeigu reikės tada ir gydymo įstaiga turės pateikti dokumentus.

– Ar užtenka šios komisijos, ar vis tik dar reikia keliauti į teismą? 

– Komisija reikalinga visais atvejais, išskyrus, jeigu tai baudžiamasis procesas. Tuo atveju, jeigu būtų nenustatyta žala ir kompensacija nepaskirta arba jie nesutiktų, sakytų, kad turi būt didesnė kompensacija, tada galima tą sprendimą skųsti teismui. Bandyti įrodinėti papildomus dalykus. Kas gerai pacientui, jeigu komisija priteisia, tarkim, 1 tūkst. eurų, jie iškart sumokės tą sumą. Ir jau tada, kada pacientas nueis į teismą, o teismas priskirs, tarkim, 10 tūkst. eurų, tai tą skirtumą, 9 tūkst., įpareigos išmokėt iš fondo. 

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Henrikas

Puikus budas uzdirbti nedirbant ir sau, ir advokatui. Kuo daugiau gausi, tuo geriau: brangs ir gydymo, ir advokatu paslaugos, o jei bus labai daug, tai gydytoju, kurie sutiktu i jus paziureti, neberasite.

beviltiska kur nors krieptis ....medikai NEPAKALTINAMI

kaip ir teisejai, advokatai , prokurorai seimunai, ir valdziagyviai [ o siuo metu jau ir banditai]

kitas klausimas

Klaidų padaro ir teisininkai. Kur kreiptis zmogui , jeigu teisininkai padarė žalą, kuri turi būti atlyginta? Ar teisininkam tas negalioja?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS