Miego poza: ant kairiojo šono – sveikiau? | KaunoDiena.lt

MIEGO POZA: ANT KAIRIOJO ŠONO – SVEIKIAU?

Kaip taisyklingai miegoti? Ant nugaros, pilvo ar šono? Kai kurie budistai ir Rytų medicinos ekspertai teigia, kad sveikatai geriausia padėtis – miegoti ant kairiojo šono.

Veikia limfinę sistemą

Pastaruoju metu galima rasti vis daugiau informacijos, kad kai kurie Rytų religijos, filosofijos ir medicinos ekspertai rekomenduoja miegoti ant kairiojo šono.

Budistų šaltinių teigimu, geriau miegoti ant kairiojo šono todėl, kad limfa teka kaire kūno kūno puse, apskritai kairioji pusė dominuojanti žmogaus limfinėje sistemoje.

Indai mano, kad geriau gulėti ant kairiojo šono ir po valgio. Rytų ir kai kurie Vakarų ekspertai randa jau ne vieną pranašumą, jei žmogus ilsėsis ir miegos gulėdamas būtent ant kairiosios pusės.

Teigiama, kad miegant ant kairiojo šono geriau filtruojasi limfa – lipnus, gelsvas, skaidrus skystis, kuriame yra labai daug limfocitų. Be to, yra monocitų, plazmocitų, granuliocitų ir pavienių eritrocitų, taip pat specifinių baltymų – antikūnų.

Miegas ant dešiniojo šono sumažina limfinės sistemos darbo efektyvumą.

Nėščiosioms, ir ne tik joms

Teigiama, kad miegant ant kairiojo šono patogiau skrandžiui ir kasai, nes tai yra labiau įprastinė jų pozicija ir geriau išsiskiria kasos fermentai.

Gydytojai jau seniai nėščioms moterims rekomenduoja miegoti būtent ant kairiojo šono, nes tai pagerina širdies veiklą, kraujo cirkuliaciją, pašalina nuima įtampą nuo nugaros ir kepenų spaudimą gimdai. Miegas ant kairiojo šono, pagerina kraujotaką į gimdą, vaisių ir inkstus.

Tyrimai parodė, kad miegant ant kairiojo šono mažiau jaučiami  refliukso simptomai. Ir priešingai, miegant ant dešiniojo šono, šie simptomai gali paaštrėti.

Taigi, jei pavalgius jaučiami nemalonūs refliukso simptomai, verta atsigulti ant kairiojo šono ir pagulėti bent dešimt minučių.

Sergant širdies ligomis

Teigiama, kad žmonėms miegas ant kairiojo šono padeda pašalinti dalį širdies įtampos: sunkio jėga skatina arterijų cirkuliaciją.

Tiesa, specialistai mano, kad taip nesveika miegoti sergant širdies nepakankamumu, patyrus infarktą.

Profesorė Rūta Babarskienė sako, kad nėra griežtos nuomonės, kaip gulėti kardiologų pacientams. Vis dėlto ji siūlo geriau miegoti ant dešiniojo šono arba nugaros nei ant kairiojo. Pasirinkus pastarąją pozą anatomiškai keičiasi širdies konfigūracija, ji pasislenka ir sergantysis širdies liga jaučiasi blogiau.

Žmonės, besikankinantys dėl nugaros skausmų, gulėdami ant kairiojo šono sumažina spaudimą stuburui.

Tiems, kuriems diagnozuota venų varikozė, taip pat geriau miegoti ant kairiojo šono, nes pagerėja kraujo cirkuliacija, sumažėja spaudimas į dešinėje kūno pusėje esančią pagrindinę veną.

Miegas ant kairiojo šono turi labai daug pranašumų, tačiau žmonėms, kuriuos kankina apnėja, diagnozuota glaukoma, riešo kanalo sindromas, dėl miego pozos verta pasikonsultuoti su mediku.

Daug lemia ir įpratimas miegoti ant vieno ar kito šono. Norint šio įpročio atsikratyti, patartina pasidėti pagalvėlę, kad ji neleistų verstis ant nepageidaujamo šono. Galima pabandyti miegoti kitoje lovos pusėje – tai neatrodys neįprasta.

Patogiam miegui rekomenduojama pasirinkti patogų čiužinį. Gulint ant šono spaudžiami pečiai, šlaunys, todėl geriau šiek tiek minkštesnis čiužinys.


Komentaras

Ramunė Mazaliauskienė, Medicinos centro "Neuromeda" gydytoja psichiatrė ir psichoterapeutė

Jei pacientas puikiai jaučiasi miegodamas ant vieno ar kito šono, tai ir yra gerai. Tuomet, kai kankina miego sutrikimai – nemiga ar, atvirkščiai, padidėjęs mieguistumas dienos metu, priežasčių ieškome kartu.

Rytų medicinos rekomendacijas dažnai susiranda pats pacientas ir išbando dar prieš kreipdamasis į gydytoją psichiatrą ar psichoterapeutą. Mes dažniausiai ieškome psichologinių priežasčių. Dažnai tai ne skausmingi išgyvenimai, o kasdienis stresas, kurį patiriame darbe, šeimoje, palaikydami socialinius santykius.

Esant miego sutrikimams dažniausiai rekomenduojame pirmiausia pabandyti nemedikamentines priemones – laikytis režimo, nesinaudoti kompiuteriu ir mobiliuoju telefonu prieš miegą ir pan.

Ant kurio šono geriau miegoti? Dažniausiai žmonės jau turi seniai nusistovėjusį savo miegojimo stilių ir geriausias yra tas, kuris labiausiai priimtinas.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

as

guledamas ant nugaros isvis negaliu uzmigti...

Problema

Na ir rado problemą.Žmogus pats jaučia,kaip jam geriau miegoti-ant nugaros,pilvo ar ant kurio šono.Nejaugi reikia ieškoti kažkokių patarimų,tuo labiau iš kažin kur.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS