Naujas prietaisas padės saugiai atlikti urologines operacijas paaugliams | KaunoDiena.lt

NAUJAS PRIETAISAS PADĖS SAUGIAI ATLIKTI UROLOGINES OPERACIJAS PAAUGLIAMS

  • 0

Vaikų ligoninės paramos fondas nupirko Vaikų ligoninei per 6 tūkst. eurų kainuojantį rezektoskopą su visais reikalingais priedais, skirtą paauglių šlaplės ir šlapimo pūslės ligoms gydyti endoskopiškai. Prietaisas jau buvo panaudotas operuojant šlaplės vožtuvus  penkiolikmečiui  ir šlapimo pūslės vėžio operacijai paauglei mergaitei.

Vyresnių vaikų ir naujagimių  šlaplės kanalo ilgis ir skersmuo labai skirtingi, todėl operuojant didesnius ir mažesnius vaikus chirurgams prireikia ir skirtingo dydžio instrumentų. Suaugusiems pacientams skirti prietaisai mažiems vaikams, kurių daugiausia gydoma Vaikų ligoninėje – per dideli.

„Jeigu yra auglys šlapimo pūslėje, tai su tinkamo dydžio rezktoskopu paaugliui atlikti operaciją pagal visus onkologijos reikalavimus ir pašalinti auglį itin tiksliai galima tik su atitinkamo dydžio rezektoskopu“, – aiškina Vaikų ligoninės Vaikų urologijos skyriaus vedėjas gydytojas chirurgas doc. dr. Gilvydas Verkauskas.

Naujasis rezektoskopas labai palengvins Vaikų ligoninės chirurgų darbą.

Pasaulio praktika rodo, kad šalyse, kuriose gyvena didelis skaičius gyventojų, netgi kuriasi paauglių klinikos (Transition Medicine Clinics), kuriose sprendžiamos jaunesnio amžiaus suaugusių pacientų vaikiškų ligų ir vyresniems vaikams pasitaikančių suaugusiesiems būdingų ligų problemos. Tam reikalinga speciali personalo patirtis ir atitinkama medicinos technika.

Kaip pastebi Vaikų ligoninės gydytojai, nors Lietuva ir nedidelė šalis ir tokių pacientų reta, bet jiems taip pat labai reikia itin profesionalios pagalbos. Doc. dr. G. Verkausko nuomone, racionalu koncentruoti juos viename universiteto lygio centre, kuris turi visą reikalingą modernią aparatūrą ir patirtį, sukauptą bendradarbiaujant vaikų ir suaugusiųjų specialistams.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS