Neatlygintinos kraujo donorystės ture per Lietuvą – 4 tūkst. donorų | KaunoDiena.lt

NEATLYGINTINOS KRAUJO DONORYSTĖS TURE PER LIETUVĄ – 4 TŪKST. DONORŲ

  • 0

Nacionalinio kraujo centro surengtas Valstybės atkūrimo 100-osioms metinėms skirtas Neatlygintinos kraujo donorystės turas baigė savo kelionę per Lietuvą Panevėžyje.

Per beveik penkis mėnesius neatlygintinos kraujo donorystės akcijose, surengtose 50-yje šalies miestų ir miestelių, padovanoti kraujo atvyko daugiau nei 4 tūkst. Lietuvos gyventojų. Tie, kas negalėjo to padaryti, atėjo palaikyti ir paremti kraujo donorystės idėjos – dalyvavo šiai progai skirtuose šventiniuose turo renginiuose ir koncertuose.

Pasak Nacionalinis kraujo centro pranešimo, turas su šūkiu „Būk čia dėl kitų, duok kraujo, dalinkis gyvenimu“, globojamas dainininko, visuomenės veikėjo Gabrieliaus Liaudansko Svaro, apkeliavo beveik visą Lietuvą.

Daugiausiai kraujo donorų turo metu sulaukta Utenoje ir Marijampolėje. Per vieną dieną į akciją atėjo daugiau kaip 200 donorų. Nuo šių miestų neatsiliko ir kiti – Kaišiadorys, Jonava, Visaginas, kuriuose per dieną sulaukta daugiau kaip 100 žmonių, norėjusių neatlygintinai padovanoti kraujo. Kraujo davė ir jauni, ir vyresni – socialiniai tinklai mirgėte mirgėjo nuo dalyvavusių žmonių nuotraukų.

Nacionalinis kraujo centras miestuose, kuriuose vyko turo akcijos, apdovanojo daugiau kaip 300 donorų, davusių kraujo per 20-30 kartų, o Garbės donorus, davusius 40 ir daugiau kartų, iškilmingai pagerbs spalio pabaigoje Vilniuje.

Turo metu, rugpjūčio 6-19 dienomis, Nacionalinis kraujo centras, būdamas „European Blood Alliance“ (EBA) nariu, dalyvavo neatlygintiną kraujo donorystę skatinančios kampanijos „Dingusi raidė“ (International Missing Type) projekte.

Iniciatyva, prasidėjusi 2015 metais Anglijoje ir Šiaurės Velse, prie kampanijos „Dingusi raidė“ pritraukė per 1000 prekių ženklų ir organizacijų įvairiose šalyse, kurios sutiko pašalinti A, B, O raides (ABO - kraujo grupes žyminti raidžių sistema) nuo objektų pavadinimų viešojoje erdvėje, iš interneto užrašų, socialinių tinklų ir pan. Kampanija tapo pasauline ir kasmet į projektą įtraukia vis daugiau šalių.

Lietuvoje dalyvauti projekte „Dingusi raidė“ sutiko daugiau kaip 50 Lietuvos įmonių – prie akcijos prisijungė Kaunas, Jonava, Birštonas, Utena, kaimo bendruomenės, politikai, sportininkai, visuomenininkai. Beje, prie šios kilnios akcijos prisidėjo ir naujienų agentūra ELTA, kurį laiką sutrumpinusi savo pavadinimą ir tapusi ELT...

Pasak Nacionalinio kraujo centro, turo metu pavyko užtikrinti, kad vasarą šalies ligoninėse nesijaustų kraujo stygiaus.

„Džiugu, kad kraujo donorystė šiandien tampa madinga veikla. Žmonės ateina duoti kraujo asmeninių švenčių, jubiliejų, kitomis pažymėtinomis progomis – mokyklos baigimo, pilnametystės, kalendorinių švenčių ir kt. Kartu su rėmėjais, specialistais esame sukūrę ir įdiegę išmaniąją programėlę „Mano kraujas“. Jos pagalba kraujo donoras gali pamatyti, kurioje ligoninėje jo dovanotas kraujas buvo panaudotas“, – teigė Nacionalinio kraujo centro laikinoji vadovė Ignė Klangauskienė.

VšĮ Nacionalinis kraujo centras ir kiti neatlygintinos kraujo donorystės 2018 turo per Lietuvą organizatoriai nuoširdžiai dėkoja visiems, prisidėjusiems prie renginio organizavimo, dėkoja visiems, aktyviai palaikiusiems donorystės idėją ir dalyvavusiems akcijose.

GALERIJA

  • Neatlygintinos kraujo donorystės ture per Lietuvą – 4 tūkst. donorų
  • Neatlygintinos kraujo donorystės ture per Lietuvą – 4 tūkst. donorų
Nacionalinio kraujo centro nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS