Neurologija: gydymosi būdai, apie kuriuos galbūt dar nežinojote | KaunoDiena.lt

NEUROLOGIJA: GYDYMOSI BŪDAI, APIE KURIUOS GALBŪT DAR NEŽINOJOTE

  • 5

Neurologija – viena įdomiausių ir sudėtingiausių medicinos atšakų. Žmogaus nervų sistemos kompleksiškumas dažniausiai reikalauja kompleksinių gydymo priemonių. Apie tai, kuo neurologijoje pasitarnauja botulino toksinas, kodėl skausmas vienoje kūno pusėje gali pranašauti visai kitokias ligas ir kaip jas galima spręsti natūraliais metodais, pasakoja "Biofirst" klinikos gydytojai neurologai.

Manualinė terapija: skaudantys keliai gali įspėti apie žarnyno problemas!

Gydytojas neurologas Jonas Šereiva:

"Manualinė terapija yra funkcinės medicinos dalis, pritaikyta dirbti su organizmo struktūromis: stuburu, sąnariais ir kaulais. Didžiausias manualinės terapijos pranašumas – galimybė ir gydyti, ir ja naudotis kaip vienu iš diagnostikos įrankių. Kaip visa tai veikia? Tarkime, žmogus plaktuku susižeidė pirštą. Mokslinių tyrimų atlikti nereikia; reikia gydyti lokalų sužeidimą. Tačiau jeigu skausmas, tirpimas ar kitokių nemalonių pojūčių atsiranda staiga ir be priežasties – būtent jos ir ieškau. Neseniai pas mane lankėsi vyras, skundęsis kairiojo klubo ir šlaunies skausmu. Paaiškėjo, kad problema buvo ne susidėvėjęs sąnarys, o... prostata. Todėl jeigu radiologiniai tyrimai neparodo konkrečios vietos patologijos – galima įtarti kitą ligą. Kitas pavyzdys – kelio skausmai. Įprastai pacientas yra siunčiamas išsitirti dėl galimų menisko pakitimų, vyksta pas reumatologus, ieškoma patologijos pačiame sąnaryje. Neradus tikrosios skausmų priežasties, išeiti iš aklavietės gali padėti neurologas. Gali būti, kad kelio skausmo priežastis – įvairios plonųjų žarnų patologijos, nusilpninusios keturgalvių raumenų galūnes. Jie yra susiję su plonosiomis žarnomis, tęsiasi kirkšnyse, o užsibaigia kelių srityje, kur ir patiriamas skausmas. Apskritai dažnas skausmo mechanizmas yra toks: kai silpnasis raumuo nedirba, jį tenka pavaduoti kitam raumeniui – sinergistui. Šis mechanizmas galioja ir stuburui. Todėl, kol vienas raumuo išliks spazmuotas, jokie vaistai nuo skausmo nepanaikins pagrindinės problemos. Laikiną pagerėjimą galima suteikti, tačiau visais atvejais primygtinai rekomenduoju kreiptis į gydytoją. Jeigu jūsų kaimynui skaudėjo nugarą ir jam padėjo masažai – tikrai nereiškia, kad tai tiks ir jums. Vienam žmogui galvą skauda dėl skrandžio, kitam – dėl aukšto kraujospūdžio. Žmogaus organizmas yra sistema, kurioje kiekvienas sraigtelis gali sukelti įvairiausių padarinių. Juos išnarplioti gali padėti tik patyręs specialistas."

Kuo neurologijoje pasitarnauja botulino toksinas ir ką signalizuoja svaigstanti galva?

Gydytoja neurologė Aistė Čikotienė:

"Ko gero, apie tai niekada nesusimąstėte, tačiau mažiausiai vieną neurologinį simptomą bent kartą gyvenime yra pajutęs kone kiekvienas žmogus. Tai – galvos svaigimas. Šis sveikatos sutrikimas gali pasireikšti staigiai keliantis iš lovos, greitai pasukant galvą. Tačiau svarbu įsidėmėti, kad ne visi galvos svaigimo atvejai praeina greitai ir neskausmingai. Reikėtų sunerimti, jeigu svaigimas nepraeina po kelių sekundžių pakeitus kūno padėtį patogesne padėtimi arba pradėjus dirbti kasdienius darbus. Galvos svaigimas, lydimas tam tikrų kitų požymių (galimas paralyžius, koordinacijos, regėjimo sutrikimai), gali signalizuoti netgi apie labai rimtą, ūminį galvos smegenų kraujotakos sutrikimą – insultą. Šis po savęs palieka įvairių skaudžių padarinių. Viena jų – rankos raumenų sustingimas (spastika). Jis gali atsirasti ne iš karto, praėjus šešiems mėnesiams ir vėliau. Laikui bėgant, spastika stiprėja. Ranka nebeatlieka savo funkcijos, todėl atsiranda įvairių problemų: nuo higieninių iki sveikatos. Nėra abejonės, kad tokių ligonių ir jų artimųjų gyvenimas pasunkėja, todėl botulino toksino injekcijos yra puiki galimybė susigrąžinti bent dalį savarankiškumo. Po injekcijų atsipalaiduoja raumenys, juos tampa lengviau mankštinti, sumažėja skausmas. Botulino toksinas turi savybę blokuoti nervinius impulsus, atpalaiduoti raumenį. Todėl šis laiko patikrintas preparatas yra populiarus ne tik estetinėje medicinoje, bet sėkmingai naudojamas ir gydymo tikslais. Kalbant apie insultą, kaip ir apie bet kokį kitą sutrikimą, visada geriausia jo apskritai išvengti. Tačiau jeigu to padaryti nepavyko, gyvenimo kokybę vis vien galima pagerinti. Svarbu nepasiduoti, nes medicina žengia į priekį, o kartu su ja ir mes, gydytojai."

Alternatyvus neurologinių problemų sprendimas

Gydytojas neurologas, homeopatas Raimondas Greičius:

"Nors alternatyvioji medicina vis dar sulaukia kritikos, pats ja pradėjau domėtis būtent tada, kai pastebėjau apčiuopiamus gydymo rezultatus. Dar būdamas medicinos studentas, mačiau, kaip puikiai galima padėti pacientui, neužteršiant jo kūno cheminiais preparatais. Nei homeopatai, nei akupunktūrininkai neneigia klasikinės medicinos priemonių poreikio – visa tai suderinti ir galima, ir kartais privaloma. Tačiau visuomenė vis labiau priima faktą, kad mūsų gyvenime ir taip daug taršos, tad verta pabandyti grįžti prie tūkstantmečius skaičiuojančios išminties. Pvz., daugelis akupunktūrinių organizmo taškų yra išnagrinėti jau prieš kelis tūkstančius metų Kinijoje, toliau tobulinti kitose Azijos šalyse. Akupunktūra gali padėti ne tik neurozėms (pvz., šlapinimasis į lovą, veido tikas, hiperaktyvumas ir pan.), bet ir galvos skausmams (pvz., migrenai), depresijai, astmai, lėtinėms plaučių ligoms, virškinimui bei daugeliui kitų ligų gydyti. Akupunktūra gali padėti net mesti rūkyti ar pakoreguoti savo kūno svorį! Svarbus šiuolaikinis akupunktūros pritaikymas yra biopunktūra – homeopatinių medikamentų suleidimas į akupunktūrinį tašką (-us). Tada veikia du komponentai: dūris į patį tašką ir vaistas, veikiantis konkretaus organo funkciją. Kadangi šiandien vaistų (homeopatinių ir cheminių) pasirinkimas yra itin gausus, džiaugiuosi galimybe individualiai ištestuoti bet kokį preparatą, pritaikant konkrečiam pacientui. Tam pasitarnauja alternatyvios medicinos priemonės, pvz., Folio metodas, naudojamas ir maisto netoleravimo testams. Apibendrindamas galėčiau pasakyti, kad natūralus gydymas išties pareikalauja daugiau laiko ir pastangų ne tik gydytojui, bet ir pačiam pacientui. Tačiau tie, kurie tam pasiryžta, tausoja savo sveikatą ir įgauna daug naudingų žinių, tolesnių ligų prevencijai."

BIOFIRST kliniką rasite adresu: Studentų g. 37, Kaunas. Telefonas registruotis: +370 686 40115. Daugiau informacijos: www.bioklinika.lt, el. paštas: info@bioklinika.lt.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Giedre

Olga, po kiekvienu reklaminiu straipsniu, apačioje yra reklamos indikatorius: "PR". Bet ne visi dieną mato :)

Olga

Čia užsakytas straipsnis. Kodel nera niekur zodzio "reklama"? Baudos norit?

na

gyd. Šereiva iš tiesu puikus gydytojas. Jis man tikrai padėjo esant sveikatos problemom. Esant reikalui kreipsiuos tik į jį. Ačiū jam.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS