Onkologai: inovatyvių vaistų prieinamumas Lietuvoje – vis dar problema | KaunoDiena.lt

ONKOLOGAI: INOVATYVIŲ VAISTŲ PRIEINAMUMAS LIETUVOJE – VIS DAR PROBLEMA

Minint Pasaulinę kovos su vėžiu dieną, onkologai sako, kad Lietuvoje naujų ir inovatyvių vaistų prieinamumas vėžiu sergantiems žmonėms yra problema.

„Džiaugiamės, kad galime padėti pacientams, tačiau turime problemą – inovatyvūs gydymo metodai ir vaistai per lėtai ateina į šalį. Bent jau mes, gydytojai, taip galvojame. Mes turime įrodyti šalies politikams, kad inovacijos yra tai, kas gelbsti pacientų gyvybes“, – spaudos konferencijoje sakė Santaros klinikų Hematologijos, onkologijos ir transfuziologijos centro direktorius Laimonas Griškevičius.

Kaip teigia Nacionalinio vėžio instituto chemoterapijos skyriaus onkologė chemoterapeutė Lina Daukantienė, inovatyvūs vaistai Lietuvoje yra pasiekiami nepakankamai greitai.

„Norėtųsi, kad tas inovatyvus vaistas ateitų į Lietuvą greičiau, nes pacientas ne visada turi laiko laukti, o mes irgi norėtume taikyti patį geriausią gydymą kaip ir Vakarų Europos šalyse“, – sakė L. Daukantienė.

Nacionalinio vėžio instituto duomenimis, apie 47 proc. piktybinių navikų Lietuvoje diagnozuojami ankstyvųjų I ir II stadijos, tačiau net ketvirtadalis nustatomi jau pažengusios ketvirtos stadijos. Pasak instituto direktoriaus Felikso Jankevičiaus, pirmiausia reikia investuoti į prevenciją – ankstyvą vėžio nustatymą, nes tam visos sąlygos Lietuvoje yra.

„Vėžys – pagyvenusių žmonių liga, tačiau konstatuojame daugiau atvejų, kai suserga jaunimas. Lietuvoje turime visas sąlygas, kad vėžį diagnozuotume ankstyvoje stadijoje, turime naujų diagnostinių testų, naujų technologijų, kurios leidžia siekti onkologinių pacientų pasveikimo“, – teigė F. Jankevičius.

Pasak L. Daukantienės, nors sergamumas vėžiu pasaulyje ir didėja, tačiau pastebimas mirtingumo mažėjimas.

„Tas džiugina. Labai smagu, kai galima pagydyti vėžį, kai pacientas kreipiasi ir liga diagnozuojama ankstyvoje stadijoje. Dėka paciento edukacijos, žiniasklaidos, mūsų pačių indėliu į pacientų mokymus, į jų švietimą, į veikiančias atrankos programas, tačiau nemažai žmonių vis dar diagnozuojama ir pažengusi vėžio stadija. Bet ši situacija jau neskamba kaip nuosprendis“, – sakė L. Daukantienė.

Lietuvoje kasmet diagnozuojama beveik 18 tūkstančių naujų susirgimų onkologinėmis ligomis. Kasmet nuo jų miršta daugiau nei 8 tūkstančių žmonių. Daugiausia vyrų miršta nuo plaučių vėžio, krūties vėžys yra dažniausia moterų mirties nuo onkologinių ligų priežastis.

Pasaulyje pernai buvo diagnozuota apie 17 mln. naujų vėžio atvejų ir 9,6 mln. mirčių nuo vėžio.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Xolera

Nesuprantu, kodėl krūties vėžys dažmiausia moterų gyvybes nusinešanti piktybinė liga? Juk tai nėra gyvybiškai svarbus organas, dėl kurio pažeidimo sutriktų gyvybinės funkcijos. Gal reikėtų to norinčioms vyresnėms moterims tas krūtis amputuoti profilaktiškai, kaip Angelinai Džoli? Nebūtų organo, nebūtų kur vėžiui atsirasti. Kepenų ar plaučių profilaktiškai nepašalinsi, o krūtis, gimdą, kiaušides juk galima, kai jos jau nebereikalingos?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS