Paracetamolio pavojus: gali sukelti mirtį? | KaunoDiena.lt

PARACETAMOLIO PAVOJUS: GALI SUKELTI MIRTĮ?

  • 1

Europos vaistų agentūros farmakologinio budrumo rizikos vertinimo komitetas rekomenduoja sustabdyti paracetamolio modifikuoto atpalaidavimo tablečių registracijos pažymėjimo galiojimą, vadinasi, ir tiekimą į vaistines.

Paracetamolio modifikuoto atpalaidavimo tablečių pakartotiną peržiūrą inicijavo Švedijos vaistų agentūra, atkreipusi dėmesį į sudėtingą paracetamolio perdozavimo įvertinimą ir apsinuodijimo paracetamoliu sunkų gydymą.

Farmakologinio budrumo rizikos vertinimo komitetas įvertino literatūros duomenis bei apsinuodijimo paracetamoliu atvejus ir konsultavosi su ekspertais dėl perdozavimo gydymo praktikos ES bei kitose šalyse.

Standartinės procedūros, naudojamos paracetamolio perdozavimui nustatyti ir apsinuodijimui paracetamoliu gydyti, taikomos greito atpalaidavimo paracetamolio preparatams ir netinkamos modifikuoto atpalaidavimo tablečių perdozavimo atvejais, skelbia Valstybinė vaistų kontrolės tarnyba. Tais atvejais, kai gydytojas nežino, kad pacientas vartojo paracetamolio modifikuoto atpalaidavimo tablečių, o tai turi įtakos antidoto skyrimo režimui, perdozavimas gali sukelti sunkų kepenų pažeidimą arba mirtį.

Modifikuoto atpalaidavimo preparatų, kurių sudėtyje taip pat yra tramadolio, skirto skausmui malšinti, perdozavimas gali būti dar pavojingesnis dėl papildomo tramadolio perdozavimo poveikio.

Apsinuodijimo paracetamoliu atvejais gydytojams sudėtinga taikyti tinkamą gydymą, kadangi dažniausiai nežinoma, kokių veikimo paracetamolio preparatų pacientas perdozavo.

Farmakologinio budrumo rizikos vertinimo komitetas, įvertinęs, kad nėra tinkamų rizikos mažinimo priemonių galimybių ir standartinės gydymo metodikos visoje ES, nusprendė, kad paracetamolio modifikuoto atpalaidavimo tablečių naudos bei perdozavimo rizikos santykis yra neigiamas, ir rekomendavo sustabdyti paracetamolio modifikuoto atpalaidavimo tablečių registracijos pažymėjimo galiojimą.

Ši rekomendacija bus nusiųsta Savitarpio pripažinimo ir decentralizuotos procedūrų koordinavimo darbo grupei CMD(h), kuri priims galutinį sprendimą.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

taigi

Anglai paracetamoli valgo,kaip duona ir nemirsta.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS