Pasaulyje per 200 mln. moterų negali gauti kontraceptinių priemonių | KaunoDiena.lt

PASAULYJE PER 200 MLN. MOTERŲ NEGALI GAUTI KONTRACEPTINIŲ PRIEMONIŲ

  • 1

Visame pasaulyje daugiau kaip 200 mln. moterų, norinčių apsisaugoti nuo nėštumo, negali gauti kontraceptinių priemonių, trečiadienį pažymėjo Jungtinės Tautos (JT).

Nepaisant to, kad gerokai išaugo modernias kontraceptines priemones naudojančių moterų skaičius, - nuo 24 proc. 1969 metais iki 58 proc. 2019 metais - didelė dalis moterų vis dar neturi teisės laisvai priimti sprendimų dėl lytinio gyvenimo ir gimdymo, teigiama Jungtinių Tautų gyventojų fondo (JTGF) pranešime dėl pasaulio demografinės padėties.

Pranešime pažymima, kad pasaulyje milijonai moterų vis dar susiduria su ekonominės, socialinėmis ir institucinėmis kliūtimis, kai kalbama apie jų sveikatą.

Išanalizavus padėtį 51 šalyje, paaiškėjo, kad tik 57 proc. susituokusių ar santykius su vyrais palaikančių moterų turėjo teisę laisvai spręsti dėl lytinių santykių su savo partneriu, kontraceptinių priemonių naudojimo ir sveikatos priežiūros.

Tiek išsivysčiusioje, tiek besivykstančiose šalyse galimybė gauti kontraceptinių priemonių yra mažiausia tarp skurdžiausių moterų.

Geriausia padėtis tarp 51 šalies yra Filipinuose ir Ukrainoje, kur 81 proc. moterų turi teises pačios priimti sprendimus dėl lytinių santykių su savo partneriu, kontraceptinių priemonių naudojimo ir sveikatos priežiūros.

Prasčiausia padėtis - Malyje, Nigeryje ir Senegale. Šiose šalyse tik 7 proc. moterų gali pačios priimtos sprendimus, susijusius su šiomis trimis sritimis.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

na lai pailsi truputy

kol plaukai ataugs ant putes , ir kol prigamins tu vaistu nuo pastojimo , nes tratinasi kaip pasiute, prisirije visokiausiu skatinamuju piliuliu

SUSIJUSIOS NAUJIENOS