Pastebi neatsakingą lietuvių elgesį: atostogaudami karštose šalyse nudega net pėdas | KaunoDiena.lt

PASTEBI NEATSAKINGĄ LIETUVIŲ ELGESĮ: ATOSTOGAUDAMI KARŠTOSE ŠALYSE NUDEGA NET PĖDAS

  • 3

Kai kuriuose Ispanijos regionuose dabar svilina apie 40 laipsnių karštis. Čia gyvenantys lietuviai pastebi, kad tautiečiai atvykę į Europos pietus atostogauti dažnai nežino, kaip saugotis nuo tenykštės saulės, tad sugeba skaudžiai nusvilti netgi pėdas, praneša LNK.

Plačiau apie tautiečių elgesį šiltuose kraštuose papasakojo kelionių ekspertė Rasa Levickaitė.

„Pastebiu bendrą tendenciją visoms Baltijos šalims. Po ilgų, tamsių, pilkų mėnesių išlendame į saulę ir tikrai neatsakingai naudojamės saulės paslaugomis. Matau, kad žmonės net nenaudoja kremų nuo saulės. Būna tikrai stiprūs nudegimai, pūslės. Jie taip pat negeria vandens besidegindami, kartais papiktnaudžiauja stipriu alkoholiu, kas nelabai dera su karščiu. Patys ispanai tikrai mėgsta išgerti ir šalto alaus, bet kiekiai nedideli ir ne taip dažnai. Šiauriečiai ne visada žino, kad yra juodo smėlio paplūdimiai, kur yra nepaprastai įkaistantis smėlis ir nudega pėdas. Man labiausiai gaila vaikų. Mes, kaip tėvai, kaip suaugę, turėtume būti atsakingi už juos ir nepalikti saulės atokaitoje. Daugumoje paplūdimių nuo 12 val. iki 17 val. nėra rekomenduojama eiti į saulės atokaitą. O jeigu einama, naudotis skėčiais, gultais, negulėti ant smėlio. Kartais mūsų regiono žmonės pataupo, neišsinuomoja tų skėčių“, – kalbėjo R. Levickaitė.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

Valstybinės ligonių kasos atstovė Neringa Šafranavičienė papasakojo apie Europos sveikatos draudimo kortelę.

Ką šią kortelę turintis žmogus gali gauti kitose Europos šalyse?

„Europos sveikatos draudimo kortelė yra išduodama nemokamai. Ją išduoda teritorinės Ligonių kasos. Su šia kortele laikinai būnant kitose Europos Sąjungos, Europos ekonominės erdvės šalyse, taip pat jungtinėje Didžiosios Britanijos ir Šiaurės Airijos karalystėje bei Šveicarijoje galima gauti būtinąją medicinos pagalbą“, – komentavo N. Šafranavičienė.

Keliaujant į Japoniją, Kiniją, į vadinamąsias trečiąsias šalis ši kortelė nebegalioja. Reikia kito draudimo.

„Ši kortelė galioja tik mano paminėtose valstybėse. O keliaujant į kitas šalis, reikėtų pasirūpinti sveikatos draudimu savarankiškai“, – teigė pašnekovė.

Kas įeina į tą būtinąją pagalbą?

„Paprastai būtina pagalba yra teikiama dėl ūmios ligos, staiga susirgus, patyrus traumą ar paūmėjus lėtinei ligai. Jei žmogus serga lėtine liga ir jam išvykus būklė pablogėja, jis kreipiasi į gydymo įstaigą, ir ar ta pagalba būtina, sprendžia tas gydytojas, į kurį buvo kreiptasi“, – pasakojo Ligonių kasos atstovė.

Europos sveikatos draudimo kortelė yra išduodama nemokamai.

Dažnai prie kelionių siūloma įsigyti papildomą sveikatos draudimą. Ar verta jį įsigyti, ar užtenka Europos sveikatos draudimo?

„Verta. Europos sveikatos draudimo kortelė neapima tokių paslaugų kaip transportavimas. Jeigu jums dėl sutrikusios sveikatos anksčiau laiko reikėtų grįžti namo, už pervežimą reikėtų susimokėti patiems. Mes rekomenduojame dar apsidrausti papildomai“, – kalbėjo N. Šafranavičienė.

Jeigu žmogus išvažiavo paatostogauti, jam su sveikata negerai ir jis neturi tos kortelės išsiėmęs, ką daryti tada?

„Yra tokia galimybė, kad žmogus gali prisijungti per elektroninius valdžios vartus prie mūsų Europos sveikatos draudimo kortelės sistemos. Jis gali susiformuoti sau sertifikatą, laikinai pakeičiantį kortelę, kuris yra lygiai toks pat dokumentas ir suteikia lygiai tokias pačias garantijas. Prisijungus, tas sertifikatas yra sugeneruojamas už einamąjį mėnesį ir žmogus gali jį parsisiųsti į savo telefoną“, – teigė pašnekovė.

Jei žmogus nėra girdėjęs apie tokią kortelę ir buvo susimokėjęs už būtinąją pagalbą, ar jis gali atgauti pinigus?

„Jei teko susimokėti už būtinąją pagalbą Europos Sąjungos valstybėse ir žmogus nori gauti tų išlaidų kompensaciją, grįžęs jis turėtų kreiptis į Ligonių kasą. Ten pateikti finansinius dokumentus, įrodančius jo išlaidas, asmens tapatybės dokumentą . Ligonių kasa susisieks su ta šalimi, kurioje žmogus patyrė išlaidas ir paprašys kompensuoti nurodytą sumą. Gavus atsakymą iš tos valstybės, bus pervesti pinigai žmogui“, – komentavo ekspertė.

Ar ir vaikai gali gauti Europos sveikatos draudimo kortelę?

„Tėvai gali užsakyti ir išimti kortelę savo nepilnamečiams vaikams“, – kalbėjo pašnekovė.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

minde

dar pavyzdys kad lietuviai bukoka tauta svo subine dauguma masto o negalva/

Anonimas

pranesa LNK? kur kd zunalistu straipsniai.. tv reportazai perspausdinami?

karšta saulutė

vat jei draugą Pimpaliauską nudegtų , tai tikrai bėda ... kiaušiniai virti , dešrelė kepta :)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS