Penki retai girdimi faktai apie erkių sukeliamas ligas | KaunoDiena.lt

PENKI RETAI GIRDIMI FAKTAI APIE ERKIŲ SUKELIAMAS LIGAS

  • 3

Šį pavasarį erkės jau pabudo, todėl pats metas pradėti jų saugotis. Vaistininkė Toma Gečienė dalijasi penkiais rečiau girdimais faktais apie erkių sukeliamas ligas. Ji pabrėžia: pasitaiko nemažai atvejų, kai tam tikri simptomai apie persirgtas ligas primena visą likusį gyvenimą.

1. Trečdaliui susirgusiųjų lieka pasekmės. „Erkinis encefalitas – tai nepagydoma liga, kuri gali pažeisti smegenis ir periferinius nervus. Žvelgiant į sergamumo šia liga statistiką Europoje, net trečdalis žmonių, persirgusių erkiniu encefalitu, nevisiškai pasveiko ir gyvena su tokiais liekamaisiais reiškiniais, kaip nuolatiniai galvos skausmai, negalėjimas susikaupti, miego sutrikimai, elgesio pokyčiai. Kartais neišvengiama ir paralyžiaus. Tačiau tam užkirsti kelią galima pasiskiepijus nuo erkinio encefalito“, – sako T. Gečienė.

2. Įkandimo datą žymėkite kalendoriuje. Pasak vaistininkės, pakanka vos dešimt minučių, kad įsisiurbusi erkė per seiles perduotų mums erkinį encefalitą, tačiau erkinio encefalito ligos simptomai pasimato ne iš karto, o per porą savaičių, todėl ištraukę erkę, būtinai jos įsisiurbimo datą pasižymėkite kalendoriuje. Ateinančias dvi savaites stebėkite, ar nepajutote peršalimo simptomų, karščiavimo, galvos skausmų ir bendro silpnumo. Pastebėjus bent vieną iš jų, svarbu pasidaryti tyrimą erkiniam encefalitui nustatyti.

Net trečdalis žmonių, persirgusių erkiniu encefalitu, nevisiškai pasveiko ir gyvena su tokiais liekamaisiais reiškiniais, kaip nuolatiniai galvos skausmai, negalėjimas susikaupti, miego sutrikimai, elgesio pokyčiai.

3. Neignoruokite sąnarių skausmo. Visiems jau gerai žinoma, jog Laimo ligą galima atpažinti iš atsiradusio apskritimo ant odos toje vietoje, kur buvo įsisiurbusi erkė. Tačiau apie ligą gali išduoti net paprasčiausias kurio nors sąnario skausmas ar jo įkaitimas — kai prilietus ranka jaučiama šiluma. Dažnu atveju šis sąnarys yra netoli įkandimo vietos. Tada svarbu kuo greičiau kreiptis į gydytoją, nes laiku pastebėjus Laimo ligą, priešingai negu erkinį encefalitą, ją galima pagydyti antibiotikais.

4. Jokių aliejų ir sukimų rodyklės kryptimi. „Vis dar tenka išgirstų istorijų, kaip žmonės, traukdami erkę, bando ją sukti laikrodžio rodyklės kryptimi. Iš tiesų, ją suėmus pincetu reikėtų traukti staigiai ir tiesiai link savęs. Kitas dalykas, ko nereikėtų daryti – tepti įsisiurbusios erkės aliejumi. Nuo riebalų ji tik pradės dusti ir taip išskirs dvigubai daugiau infekcijos sukėlėjų į jūsų organizmą“, – įspėja T. Gečienė.

5. Imunitetas — per 1,5 mėnesio. Pasak vaistininkės, pasiskiepiję žmonės jau po pusantro mėnesio gali turėti dalinai įgytą imunitetą erkiniam encefalitui. Atlikus pilną pagrindinio skiepijimo planą, kurį sudaro trys skiepo dozės, įgyjamas imunitetas, suteikiantis patikimą apsaugą. Antrąjį skiepą atlikti galima praėjus vos keturiolikai dienų arba vienam mėnesiui po pirmojo. Tada susidaro 70 proc. apsauga. Trečiajai skiepo dozei reikėtų atvykti praėjus 5—12 mėnesių nuo antrojo skiepo. Pabaigus pagrindinę skiepijimo schemą, palaikomoji dozė reikalinga po trejų metų.

Gairės: erkės, ligos
Rašyti komentarą
Komentarai (3)

diedukas

vaikysteje ir ne tik visus miskus isnarsteme ir jokio ikandimo,matyt dabar tik reklama skiepu ,kuriu anksciau nebudavo ,cia kaip su vakcina nuo covido tik psihologine

Norvegijoj, skandinavijoj

Purškia, naikina parazitus- erkes, uodus ir tt. Lietuvoj, kur encifalito susirgimas didžiausias ( natūralu, nes apleista, valstybė neinvestuoja į aplinka) net nemokamų skiepų programos nėra. Nori- skiepinkis kosminėm kainom. Norgei net uodų pakrantėse nemačiau. Sovietinė pelkė kažkokia LT. Patys nesprendžia jokių problemų, krauna žmonėms, ir baudos dar didžiausios. O kur valstybėj baudos už nesirūpinimą gamta, visuomene savo.?

šaltkalvis-ginekologas

Nuo erkių gal ir pavyktų apsisaugot,bet kaip mums išeis apsigint nuo tų mus persekiojančių skiepų nesuskaičiuojamų dozių?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS