„Pingantys“ vaistai: anksčiau nemokamai, dabar – už dešimtis eurų | KaunoDiena.lt

„PINGANTYS“ VAISTAI: ANKSČIAU NEMOKAMAI, DABAR – UŽ DEŠIMTIS EURŲ

Sveikatos apsaugos ministerijai deklaruojant, kad vaistai pinga, ligoniai skundžiasi: primokėti tenka kaskart vis daugiau.

Sutriko išgirdęs sumą

Vaistų kainos, jų kompensavimo mechanizmai ir prieinamumo problemos visuomenėje visuomet kėlė dideles aistras. Sveikatos apsaugos ministerija kaip vieną savo tikslų yra įvardijusi šį: vaistai pigiau, efektyviau, patogiau.

Tačiau realybė, kai kurių vaistų vartotojų teigimu, ne tokia graži, kokią piešia valdininkai. Daug metų diabetu sergantis vyras viešai pasakojo susidūręs su priešinga, nei deklaruojami ministerijos siekiai, situacija.

"Ponas Veryga, gražiai kalbate, kad vaistai pinga. Sergu cukriniu diabetu, daug metų turiu invalidumo grupę, už kurią gaunu kapeikas. Su tuo susitaikiau, visą laiką insuliną gaudavau nemokamai. Kaip visame civilizuotame pasaulyje", – dėstė vyras.

Tačiau prieš savaitę nuvykęs į vaistinę jis patyrė šoką. Už insuliną jam suskaičiavo nemenką sumelę.

"Išgirdau, kad turiu primokėti 34 eurus. Nuo šitų vaistų priklauso mano gyvybė. Noriu paklausti: ministre ir jūs ponai farmacininkai, ar dar liko kas šventa?" – piktinosi tokiu gyvybiškai svarbaus ir kasdien reikalingo vaisto "atpigimu".

Ministerija: pacientai nekovojo

Sveikatos apsaugos ministerijos atstovė Alina Žilinaitė aiškino, kad prieš trejus metus buvo nuspręsta į kompensavimo sistemą įtraukti vyriškio minimą ilgo veikimo insulino analogą insuliną degliudeką "Tresiba" 100V/ml injekcinis tirpalas 3 ml N5 (FlexTouch).

"Gamintojai nebuvo pateikę naujo tarptautinio pavadinimo vaistui įtraukti reikalingos bylos, todėl jis buvo sugrupuotas su kitais ilgo veikimo insulinais ("Lantus", "Levemir") ir nustatyta vienoda bazinė kaina. Tiek gamintojo atstovai, tiek ir Lietuvos diabeto asociacijos vadovė Vida Augustinienė nurodė, kad priemokos už "Tresiba" dydis nėra svarbus, svarbu, kad vaistas būtų įtrauktas į kompensavimo sistemą", – teigė A.Žilinaitė.

Anot jos, tuomet įrašius "Tresiba" į Kompensuojamųjų vaistinių preparatų kainyną, paciento priemoka buvo 48,6 Eur, bet UAB "NovoNordisk Pharma" taikė nuolaidą ir priemoka pakuotei liko 34,62 Eur.

Ministerijos atstovė dėstė, kad 2018 m. gegužės 28 d. posėdyje V.Augustinienė pritarė, jog šis vaistinis preparatas būtų įrašytas į kainyną su 34,62 eurų priemoka, nes tai yra geriau, negu pirkti vaistinį preparatą visa kaina. A.Žilinaitė skaičiavo, kad priemoka už vaistą "nuolatos mažėjo".

V.Augustinienė į ministerijos repliką, kad daug primokėti už vaistus reikia dėl jos veiksmų, įsikarščiavo: "Jiems reikia liežuvius ištraukti už šitokias kalbas. Šmeižia ir šmeižia, kad tik nuo savęs kaltę nustumtų."

"2018 m. I ketvirtį priemoka sudarė tik 0,4 euro. Tai reiškia, kad šis atvejis, kai 2015 m. pacientų atstovė V.Augustinienė nepanoro aktyviau pakovoti dėl mažesnių priemokų pacientams už minėtą vaistą, užprogramavo situaciją, kad šiuo metu tai yra viena didžiausių priemokų insulinų grupėje, o vaistų tiekėjas nenori jos mažinti, nes mato, kad pacientai vis tiek bus linkę primokėti. Ganėtinai keista, kad pacientų interesus ginančios organizacijos vadovė rūpinasi tik vaisto įtraukimu į kompensavimo sistemą, tačiau nerodo jokio intereso, kad vaisto kainos mažėtų ir būtų užtikrinamas prieinamumas bei pacientai nepermokėtų už vaistus", – teigė A.Žilinaitė.

Sąlygas diktuoja gamintojas

Ministerijos atstovė tvirtino, kad šiuo metu tiesiog tenka dirbti su padariniais.

"Yra tokia problema, kad sąlygas diktuoja gamintojas, nepateikdamas jokių įrodymų, jog šis vaistas yra išskirtinis ar turintis daugiau pranašumų, nei kitų insulinų grupėje esantys vaistai. Jei tokie įrodymai, grįsti mokslu ir tyrimais būtų pateikti, SAM nekeltų klausimų dėl pernelyg didelės šio vaisto priemokos", – sakė A. Žilinaitė.

Ji pridūrė, kad šios kompanijos padalinio Lietuvoje atstovai yra nepatenkinti SAM pozicija dėl noro gauti kuo didesnę nuolaidą šio vaisto priemokai ir grasina skandalu.

"SAM vadovybė tai vertina kaip labai nekorektišką ir nekonstruktyvų elgesį, savotišką spaudimą valstybei derantis dėl mažesnių vaistų kainų pacientams", – teigė A.Žilinaitė.

Derybos dėl nuolaidų aktyviai tebevyksta, tačiau kol kas nesėkmingai. Nuspręsta, kad nuo 2018 m. liepos 12 d. "Levemir" ir "Tresiba" bus kompensuojami tik gydymui tęsti, tai yra nebus skiriami naujiems pacientams.

A.Žilinaitė pridūrė, kad per metus šiems vaistams kompensuoti PSDF biudžetas išleis iki 400 tūkst. eurų papildomai.

"Apgailestaujame, kad šių pinigų nebus galima skirti naujiems vaistams, kurių labai reikia Lietuvos pacientams, kompensuoti", – sakė ministerijos atstovė.

Ministerijos žiniomis, kaimyninės šalys – Latvija ir Lenkija insulino preparato "Tresiba" visai nekompensuoja.

Derėtis turi ministerija

V.Augustienienė į ministerijos repliką, kad daug primokėti už vaistus reikia dėl jos veiksmų, įsikarščiavo: "Jiems reikia liežuvius ištraukti už šitokias kalbas. Šmeižia ir šmeižia, kad tik nuo savęs kaltę nustumtų. Ne aš deruosi su firmomis, ministerija. Priemokas pamatau tik tada, kai jau yra kainynas."

Anot pacientų organizacijos atstovės, prieš trejus metus vaistas iš viso nebuvo kompensuojamas, už jį tekdavo mokėti visą kainą, kuri siekė apie 100 eurų.

Ministerija dėl esamos situacijos tegul kaltina tik patys save. Patys pridirbo, tegul ir srebia tą košę, o ne pila purvą ant pacientų.

"Prašėme, kad vaistas būtų įtrauktas į kompensuojamųjų sąrašą. Jie nenorėjo to daryti, nes pacientams tektų primokėti. Prašėme, kad vis tiek būtų įtrauktas, nes geriau mažesnė priemoka nei visa kaina. Po to daugybę kartų keistas kainynas, daugybę kartų skaičiavo kainas. Ministerija turėjo derėtis su farmacijos kompanijomis. Pati leidžiuosi insuliną ir visada kovojau, kad priemokų insulinui apskritai nebūtų", – kalbėjo V.Augustinienė.

Anot jos, priemokų insulinui ir nebuvo iki tol, kol, atėjus ministrui Vyteniui Andriukaičiui, nebuvo pakeista priemokų skaičiavimo tvarka.

"Ministerija dėl esamos situacijos tegul kaltina tik patys save. Patys pridirbo, tegul ir srebia tą košę, o ne pila purvą ant pacientų. Aš tada pakovojau, kad iš viso nors kažkokia dalis vaisto kainos būtų kompensuojama. O ministerija tenori, kad žmonės gydytųsi tik pačiais pigiausiais vaistais", – piktinosi V.Augustinienė.

Rašyti komentarą
Komentarai (28)

K.

Sveikatos sistema neveikia. Gyvenant Vilniuje net negalvoji kaip patekti pas gydytoją (nors tik ir moki iš kiekvienos sutarties Sveikatos draudimą). Tada važiuoji į Ukrainą ir ten perki vaistus kurie anksčiau buvo prieinami ir Lietuvoje be recepto. O išdėstyta istorija su insulinu - kraupi. Eime į streiką prie Sveikatos ministerijos.

Ramas

Vartojau Metaprolol Hexal.Už 60 tablečių mokėjau 1,42 euro-80 proc.kompensacija.Iš kompensujamų vaistų sąrašo išbraukė.Vaistinėje pasiūlė analogą Betaloc ZOK .Už 30 tablečių su 90 proc.kompensacija sumokėjau 1,66 euro. Valio Verygai ir CO,kad juos š... sutrauktų!

BuRaTiNaS

Na sveiki isvyti ligonius numarins pensininkai nesiskaito. Valio laisva lietuva.LENKIJA NE UZ JURU MARIU, RUSIJA,BALTARUSIJA,vazuokit pirkit.Nieks nepabrango po euru ivedimo 1+1 (90%).Ner is ko kelt minimalkes vergai ir ponai visada rasdavo bendra ,,kalba''.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS