Prancūzijoje keliolikai vaikų nustatytas su koronavirusu galimai susijęs sindromas | KaunoDiena.lt

PRANCŪZIJOJE KELIOLIKAI VAIKŲ NUSTATYTAS SU KORONAVIRUSU GALIMAI SUSIJĘS SINDROMAS

Prancūzijoje daugiau kaip 12-ai vaikų buvo diagnozuotas širdiplėvės uždegimas, trečiadienį pranešė Sveikatos apsaugos ministerija, Jungtinei Karalystei ėmus skambinti pavojaus varpais dėl naujos ligos, galimai susijusios su naujuoju koronavirusu.

Ministras Olivier Veranas (Olivjė Veranas) sakė, jog nepakanka įrodymų patvirtinti, kad liga susijusi su visame pasaulyje išplitusiu koronavirusu, tačiau Prancūzija tuos atvejus vertina „labai rimtai“.    

JK Nacionalinė sveikatos apsaugos tarnyba (NHS) savaitgalį perspėjo, kad nedideliam skaičiui vaikų pasireiškė neįprasti simptomai, įskaitant skausmą pilvo srityje bei širdiplėvės uždegimą, ir juos teko guldyti į intensyviosios terapijos skyrius.

Britų sveikatos apsaugos sekretorius Mattas Hancockas (Metas Hankokas) antradienį sakė, jog „esama pirminių požymių, jog retais atvejais vaikų autoimuninis atsakas išprovokuoja rimtą ligą“.

„Tai yra nauja liga, kurią, kaip manome, galbūt sukelia koronavirusas ir COVID-19 virusas“, – sakė jis.

Tačiau, pasak M. Hancocko, nors kai kuriems iš tų vaikų testais buvo patvirtinta naujojo koronaviruso infekcija, kitų susirgusių vaikų tyrimų rezultatai buvo neigiami.

Ligos atvejų nustatyta ir Italijoje, Ispanijoje bei Šveicarijoje, sakė O. Veranas radijui „FranceInfo“ ir pridūrė gavęs informacijos iš Paryžiaus apie „maždaug 15 skirtingo amžiaus vaikų“.    

Ministras sakė, kad vaikams pasireiškė tokie simptomai, kaip karščiavimas, virškinimo problemos ir kraujagyslių uždegimas, galintys sukelti širdies nepakankamumą.  

„Mano žiniomis, laimei, nė vienas vaikas nemirė nuo šių komplikacijų – palyginti retų susirgimų, galinčių sukelti širdies raumens uždegimą“, – sakė M. Veranas.

Pasak ministro, kai kurie atvejais, „bet ne visais“, Prancūzijoje, kaip ir Jungtinėje Karalystėje, susirgusiems vaikams buvo nustatytas koronavirusas, ir tai skatina „sunerimti ir būti budriems“.    

„Žiūriu į tai labai rimtai. Šiuo etapu neturime jokio medicininio paaiškinimo“, – sakė O. Veranas. 

„Ar tai uždegiminė reakcija, dėl kurios paūmėja virusu užsikrėtusio vaiko turimas sveikatos sutrikimas, ar visgi tai kita infekcinė liga? Kyla daug klausimų“, – kalbėjo ministras.   

Jis paragino tarptautinius ir prancūzų ekspertus surinkti kiek įmanoma daugiau duomenų, siekiant išsiaiškinti, ar esama ryšio tarp koronaviruso ir naujųjų simptomų, „kurie iki šiol niekur nebuvo stebimi“.    

Prancūzija ruošiasi nuo gegužės 11-osios vėl atidaryti pradines mokyklas. O. Veranas pažymėjo, kad vaikų sergamumas COVID-19 labai mažas, o daugeliu sunkesnių atvejų susirgusieji turėjo kitų ligų.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS