Sąnarių skausmas signalizuoja apie ligą, kurią gydyti privalu | KaunoDiena.lt

SĄNARIŲ SKAUSMAS SIGNALIZUOJA APIE LIGĄ, KURIĄ GYDYTI PRIVALU

  • 1

Atėjus vėsiems ir drėgniems orams, paūmėja ne tik peršalimo, bet ir įvairios sąnarių ligos. Ypač nemalonios ir keliančios daugiausia diskomforto – degeneracinės sąnarių ligos, dar vadinamos artrozėmis. 

Nuo jų dažniausiai kenčia vyresni nei 40 metų žmonės, kuriems senėjimo procesų metu pažeidžiama sąnario kremzlė, o jaunesniems artrozės pasireiškia dėl traumų, uždegiminių sąnarių ligų, medžiagų apykaitos sutrikimų.

Šių ligų vystymąsi skatina ilgai sąnarius veikiantis krūvis, pavyzdžiui, nutukimas, sunkus fizinis darbas, taip pat nevienodas krūvis, tenkantis sąnario paviršiui bei sumažėjęs kremzlės atsparumas įprastam krūviui.

Artrozių, arba kitaip – osteoartrito, metu pradeda irti ir degeneruoti tarpslanksteliniai diskai ir sąnario kremzlė. Atpažinti ligą nėra sunku: judesių metu ar po fizinio krūvio jaučiamas skausmas, pastebima padidėjusi sąnarių apimtis, nestabilus sąnarys bei paraudimas apie jį. Pasak gydytojo traumatologo-ortopedo Manto Gagilo, gydant osteoartritą (toliau – OA), būtina laikytis keturių pagrindinių principų: simptomų mažinimo, sąnarių paslankumo ir lankstumo gerinimo, sveiko kūno svorio palaikymo ir būtinos gydomosios mankštos.

„Efektyviausias būdas kovoti su OA – užbėgti ligai už akių ir prevencinėmis priemonėmis užkirsti jai kelią. Deja, ne visiems pavyktų tai padaryti, mat ligos atsiradimui gali turėti įtakos ir genetiniai veiksniai. Osteoartritas yra lėtinė nepagydoma liga, todėl galima tik sumažinti jos simptomus, pristabdyti ligos progresavimą, – sako M. Gagilas. – Sergant OA, sąnarių skystyje sumažėja hialurono rūgšties, kuri veikia kaip natūralus lubrikantas, kontaktuojant sąnarių paviršiams. Jos kiekį galima atstatyti atliekant specialias injekcijas. Ši procedūra reikalauja nepriekaištingo sterilumo, todėl turi būti atliekama profesionalaus gydytojo.“

Vis dėlto gydytojas atkreipia dėmesį, kad injekcijos efektyviausios tik esant pradiniams ligos požymiams, o pacientai, turintys pažengusią OA stadiją, neturėtų tikėtis didelių pokyčių. Be nuskausminamųjų ir vaistų nuo uždegimo, M. Gagilas akcentuoja sveikstančiojo fizinio aktyvumo svarbą, nes teisingas aktyvumas gerina sąnarių lankstumą, stiprina atramines galūnes, sąnariui lengviau prisitaikyti prie simptomus keliančių jau esamų pakitimų kremzlėje, sulėtinti OA progresą.

Specialistai rekomenduoja bent 150 minučių individualiai parinktos mankštos per savaitę arba – vos 20 minučių per dieną. Mankšta padeda ne tik išlaikyti sąnarių paslankumą, bet ir reguliuoti kūno svorį, kuris taip pat turi didžiulės įtakos sąnarių apkrovai ir susidėvėjimui.

Kaip OA simptomų mažinimo priemonė, pasak M. Gagilo, puikiai tinka nanotechnologijų pagrindu pagaminti geliai, padedantys kovoti su skausmu. Tam, kad šie geliai veiktų efektyviai, gydytojas pataria atlikinėti ir specialistų paskirtą mankštos programą. Ši dviejų priemonių sinergija – patikimas būdas, ne tik palengvinantis simptomus, bet ir grąžinantis didesnes judėjimo galimybes net ir sergantiems 4 stadijos osteoartritu.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Pasaulyje

jau 21 amžius, yra išrasta visa eilė efektyvių naujos kartos vaistų, nana technologijų...Tik pas mus gūdus sovietmečio laikų gydymas ir vaistininkų mafijos klestėjimas per medikus bei vaistinių tinklą kemšant vargšams negaluojantiems visokį šlamštą už "atominę"kainą.tiek ir gelbėja-"..būtina gydomoji mankšta.." :D)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS