Santuokos įtaka sveikatai – didžiulė: verta žinoti kelias paslaptis | KaunoDiena.lt

SANTUOKOS ĮTAKA SVEIKATAI – DIDŽIULĖ: VERTA ŽINOTI KELIAS PASLAPTIS

  • 1

Sutuoktinių tarpusavio santykiai yra nepaprastai svarbūs ir gali turėti didelės įtakos tiek kūnui, tiek psichikai. Nevykę ir konfliktiniai poros santykiai veikia organizmą ir gali būti rimtų ligų priežastimi, LRT TELEVIZIJOS laidoje pabrėžia Lietuvos sveikatos mokslų universiteto profesorius Alvydas Unikauskas.

"Sveikata priklauso nuo to, ar namuose gyvename su draugu, ar su priešu. Tarpasmeninių ilgalaikių santykių poveikis – itin didelis. Tyrimų apie tai rezultatus galima nusakyti vienu sakiniu – nevykę, konfliktiniai, egoistiniai, sadistiniai santykiai sukelia depresiją, taip pat skatina blogus įpročius, širdies ar endokrinines ligas, „sužvėrėjusią“ imuninę sistemą ir netgi vėžį“, – pasakoja A. Unikauskas.

Pasak daktaro, dažna problema yra tai, kad stengiamasi išlaikyti bet kokius santykius, tačiau nesistengiama koreguoti paprastų kasdienių veiksnų ir pasirinkimų, prisidedančių prie gerovės.

Vienas būtiniausių dalykų, kurio negali užmiršti jokia pora, – bendravimas ir dalijimasis mintimis. „Jei negalite kalbėti dienos metu, bent išsiųskite žinutę. Bendravimas – gyvybiškai svarbi laimingos ir sveikos santuokos dalis“, – laidoje „Klauskite daktaro“ aiškina medikas.

Sutuoktiniai turėtų pasikalbėti ir apie mentalinę monogamiją. „Dauguma porų sutinka būti monogamiški fiziškai, bet nuklysti galima ir per fantazijas, pornografiją ar emociškai prisirišant prie kito asmens. Mūsų fantazijos formuoja mūsų realybę, todėl, jei norime laimingos santuokos, fizinė monogamija neatsiejama nuo mentalinės“, – aiškina A. Unikauskas.

Mūsų fantazijos formuoja mūsų realybę, todėl, jei norime laimingos santuokos, fizinė monogamija neatsiejama nuo mentalinės.

Net tada, kai pykstamasi, sutuoktiniai turėtų gerbti vienas kitą, pabrėžia medikas. Konfliktai neišvengiami ir gali atitolinti žmones, todėl reikia ieškoti išeičių, o tam labai svarbi pagarba.

Pasak A. Unikausko, santuoka turi būti abiejų partnerių prioritetas. „Dažnai mintimis blaškomasi tarp santuokos, karjeros, vaikų ir pomėgių. Pirmenybę reikia teikti santuokai, nes to išmoks ir vaikai. Sutariantys ir vienas kitam atsidavę vaikai yra puikus pavyzdys vaikams“, – teigia medikas.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Vvkgn

Oho

SUSIJUSIOS NAUJIENOS