Septintoji pamoka: liežuvį valyti būtina | KaunoDiena.lt

SEPTINTOJI PAMOKA: LIEŽUVĮ VALYTI BŪTINA

  • 0

"Dauguma Rytų šalių gyventojų įpratę kiekvieną rytą ir vakarą valytis ne tik dantis, bet ir liežuvį", – Kauno kolegijos Medicinos fakulteto Burnos sveikatos katedros vedėja, lektorė, burnos higienistė Daiva Mačiulienė moko, kaip tai daryti.

Saugo nuo ligų

Mums, vakariečiams, liežuvio valymas vis dar gana neįprasta higienos procedūra, tačiau ji yra labai veiksminga – sumažina apnašų burnoje, mikrobų, riziką susirgti dantų ir dantenų ligomis, pagerina liežuvio kraujo apytaką, blogą burnos kvapą. Žmogus jaučia švaros ir gaivos pojūtį burnoje.

Burnoje gyvena daugiau kaip 700 rūšių mikroorganizmų. Tai nėra pati švariausia mūsų organizmo vieta.

Tyrimais nustatyta, kad liežuvio paviršiuje esančios apnašos lemia didelio sieros turinčių dujų kiekio susidarymą burnos ertmėje.

Liežuvio forma, topografija ir paviršiaus reljefas ypač palankus mikroorganizmų akumuliacijai.

Bakterijų žala

Burnos mikrobų yra ant dantų, ypač prie dantų kaklelio, gleivinės ir ant liežuvio.

Liežuvio nugarėlė yra plati, išvagota įvairių raukšlių, todėl labai patogi kauptis apnašoms ir bakterijoms. Šioje srityje kaupiasi daug deskvamuotų epitelio ląstelių ir žuvusių leukocitų. Kai kurios bakterijos juos katabolizuoja ir išskiria nemalonaus kvapo lakius sieros junginius.

Po kurio laiko bakterijos, esančios ant liežuvio, sukelia dantų ir dantenų ligas: ėduonį, gingivitą, periodontitą. Kai kuriais atvejais – sutrikus imunitetui, sergant kai kuriomis lėtinėmis ligomis, ant liežuvio besikaupiantys mikrobai gali sukelti ir paties liežuvio uždegimą arba grybelinį jo pažeidimą.

Kodėl svarbu valyti?

Liežuvio mikroflora labai panaši į podanteninių apnašų mikroflorą, todėl labai svarbu įprasti kasdien valyti ne tik dantis ir tarpdančius, bet ir liežuvį, siekiant išvengti papildomų ligų, kurias sukelia liežuvio apnašos.

Liežuvio valymo nauda:

masažuoja skonio svogūnėlius ir pagerina skonio suvokimą,

padeda pagerinti virškinimą,

padeda pašalinti liežuvio apnašas,

padeda sumažinti dantų akmenų susiformavimą,

pašalina nuo liežuvio toksinus ir bakterijas, kurios sukelia blogą kvapą ir kitas burnos problemas.

Grandymas

Geriausias būdas išlaikyti sveiką liežuvį – kasdien jį nugrandyti. Tai padės pašalinti per naktį susikaupusias bakterijas ir toksinus.

Liežuvis grandomas liežuvio valikliu arba šaukšteliu. Reikia iškišti liežuvį kiek galima daugiau į priekį ir uždėjus liežuvio valiklį kiek galima toliau, kol nejaučiate diskomforto, švelniai braukti žemyn, taip nuimant visas apnašas.

Valiklį nuskalavus veiksmas pakartojamas, nuo kelių iki keliolikos kartų.

Liežuvį galima valyti tuo pačiu dantų šepetėliu, kuriuo valome dantis. Valymo judesiai – braukiant nuo liežuvio šaknies liežuvio galiuko link.

Kai kurių dantų šepetėlių galvutės nugarinis paviršius daromas šiurkštesnis, kad geriau pašalintų apnašas nuo liežuvio. Liežuvį reikia valyti ryte nevalgius ir einant miegoti vakare.

Teigiama, kad bet kokiam naujam įpročiui atsirasti ar keisti reikia 21 d. Manau, kad valyti liežuvį gali tekti mokytis ir ilgiau, tačiau tai nėra sunku.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS