Sergamumas tymais Europoje ir toliau didėja | KaunoDiena.lt

SERGAMUMAS TYMAIS EUROPOJE IR TOLIAU DIDĖJA

  • 0

Europos regiono šalyse ir toliau didėja sergamumas tymais, todėl nesirgusiems ir neskiepytiems keliautojams didėja grėsmė užsikrėsti.

Pasak Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro, šiemet  daugiausiai susirgimų tymais registruota Rumunijoje (3 284 atvejai), Prancūzijoje (2 306 atvejai), Graikijoje (2 097 atvejai) ir Italijoje (1 258 atvejai).

Nuo tymų infekcijos Europos regione mirė 25 asmenys: Rumunijoje (18 mirčių), Italijoje (4 mirtys), Graikijoje (2 mirtys) ir Prancūzijoje (1 mirtis). Taip pat tymų protrūkiai registruojami kitose Europos regiono ir pasaulio šalyse: Vengrijoje (16 atvejų), Švedijoje (23 atvejai), Belgijoje (29 atvejai), Airijoje (61 atvejis), Lenkijoje (68 atvejai), Portugalijoje (112 atvejų), Ispanijoje (136 atvejai), Vokietijoje (240 atvejų), Albanijoje (729 atvejai), Rusijoje (1 149 atvejai), Serbijoje (5 402 atvejai), Ukrainoje (18 144 atvejai).

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) medikai atkreipia keliautojų dėmesį, kad prieš vykstant į minėtas užsienio šalis, reikėtų pasirūpinti savo ir savo vaikų skiepais. Remiantis moksliniais tyrimais, įrodyta, kad ilgalaikis imunitetas susidaro po 2 įskiepytų kombinuotos tymų, raudonukės, epideminio parotito vakcinos dozių. Todėl jei nežinote savo skiepijimo būklės arba esate skiepyti tik kartą –  kreipkitės  į savo šeimos gydytoją ir pasiskiepykite, rašoma ULAC pranešime.

Tymai – tai ūminė, itin užkrečiama, sisteminė odos bėrimą sukelianti virusinė infekcija, plintanti lašeliniu būdu per orą. Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, iki 1980 m. prieš pradedant vakcinaciją pasauliniu mastu, kiekvienais metais buvo registruojama 2,6 mln. mirčių. 2016 m. visame pasaulyje nuo tymų infekcijos mirė 89 780 žmonių. Didžiausias mirštamumas registruojamas jaunesnių nei 5 metų amžiaus vaikų grupėje.

Daugiau informacijos apie tymus rasite čia.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS