Šie natūralūs būdai gali padėti sumažinti galvos svaigimą | KaunoDiena.lt

ŠIE NATŪRALŪS BŪDAI GALI PADĖTI SUMAŽINTI GALVOS SVAIGIMĄ

Nemalonių galvos svaigimo pojūčių galima išvengti ir mityboje sumažinus valgomosios druskos kiekį. „Mažinkite natrio kiekį. Tai labai svarbu, kai kalbama apie organizmo veiklos disbalansą. Omenyje turime ne natūraliai su maisto produktais gaunamą natrį, o natrio chloridą, t. y., stalo druską“, – LRT TELEVIZIJOS laidoje „Klauskite daktaro“ sako gydytojas Alvydas Unikauskas.

Vyresniame amžiuje galvos svaigimas yra dažnas reiškinys, bet jis pasitaiko ir jaunesniems. A. Unikauskas papasakojo ne vieną būdą, kaip sumažinti galvos svaigimą ar netgi jo išvengti.

Galvos svaigimo priežasčių yra daug: nuo ausų ligų ir smegenų veiklos sutrikimų iki netinkamo kaklo raumenų darbo ir smegenų kraujotakos sutrikimų. Kai svaigsta galva, sunku išlaikyti kūno pusiausvyrą, balansą, atsiranda vaizdo sufokusavimo problemos.

„Tai gali būti trumpalaikis reiškinys, trunkantis kelias sekundes, minutes ar valandas arba gali trukti nuolatos. Gali priklausyti nuo kūno padėties, judesių ar pasireikšti ir ramybės būsenoje“, – kalba A. Unikauskas.

Jeigu svaigsta galva, anot gydytojo, pirmiausia reikėtų atsisakyti alkoholio. Klaidinga manyti, kad galva svaigsta tik išgėrus didesnį jo kiekį. Išgertą alkoholį skaido kepenys. Dėl tinkamo kepenų darbo mūsų kraujas yra švarus.

„Jei dėl pomėgio gerti alkoholį kepenys tinkamai nebeatliks savo darbo, jūs nebūtinai būsite apsvaigę, [tik] kai išgersite, bet rizikuojate, kad nežymi smegenų intoksikacija bus visada. Tai gali pasunkinti galvos svaigimo pojūčius“, – kalba A. Unikauskas.

Antra – reikėtų atsisakyti kofeino. Kofeinas yra stimuliatorius. Kartojantis galvos svaigimui, kofeino reikėtų vengti, nes tai yra papildomas smegenų dirginimas.

„Mažinkite natrio kiekį. Tai labai svarbu, kai kalbama apie organizmo veiklos disbalansą. Omenyje turime ne natūraliai su maisto produktais gaunamą natrį, o natrio chloridą, t.y., stalo druską“, – dar vienu patarimu pasidalija A. Unikauskas.

Norint, kad galva nustotų svaigti, taip pat reikėtų atsisakyti rafinuotų (perdirbtų) grūdų, ypač turinčių glitimo. Jūsų virškinimo sistemos būklė tampa svertu kovoje su galvos svaigimu. Reikėtų naudoti viso grūdo produktus, rudus ryžius ir pan.

„Valgykite daug omega-3 riebiųjų rūgščių turinčių produktų. Šių rūgščių yra riebioje žuvyje (lašišoje, silkėje, skumbrėje), riešutuose, linų sėmenyse, šalavijų sėklose ar jų aliejuje“, – vardija gydytojas.

Daugiau apie tai, ko reikia vengti ir ką daryti norint sumažinti galvos svaigimą – vaizdo įraše.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS