Specialistai: apsinuodijus grybais, sveikata savaime nepagerės | KaunoDiena.lt

SPECIALISTAI: APSINUODIJUS GRYBAIS, SVEIKATA SAVAIME NEPAGERĖS

Kol gamta dar žada palepinti šiluma, o iš daržo, turgaus ar miško namo grįžtame pilnais krepšiais gėrybių, specialistai įspėja saugotis užteršto, netinkamo ar netinkamai laikyto maisto.

Nešviežias ir užterštas

Medikai pastebėjo, kad šiltuoju metų laiku gyventojai dažniau nei kitais sezonais skundžiasi įvairiais skrandžio ir žarnyno veiklos sutrikimais. Dažniausiai apsinuodijama maistu ar susergama infekcinėmis žarnyno ligomis.

Vaistininkas Marius Lukštaraupis perspėja, kad neplautų vaisių ar uogų, per ilgai šilumoje laikytos mėsos, jūrų gėrybių, pieno produktų, gesti pradėjusių daržovių, neaiškių grybų vartojimas gali baigtis ne tik pilvo skausmais ar viduriavimu, bet ir neplanuotomis atostogomis ligoninės palatoje.

Medikas pažymi, kad nešviežias ir užterštas maistas – dažniausia apsinuodijimų priežastis. Pirmieji simptomai pasireiškia iš karto, vos tik pavalgius. Tik praėjus kelioms valandoms ima skaudėti pilvą ir pradeda pykinti, vemiama, viduriuojama, pakyla temperatūra, apima bendras silpnumas, vangumas. Pajutus šiuos negalavimus, svarbu kuo greičiau imtis tikslingų priemonių ir atkurti organizmo pusiausvyrą.

Pirmoji pagalba

"Pirmieji vaistai – skysčiai: paprastas ar negazuotas mineralinis vanduo, elektrolitų tirpalai, adsorbentai, visiems įprasta aktyvintoji anglis. Pastarąją reikia vartoti taip: 1 g – 1 kg kūno masės. Tačiau apsinuodijus alkoholiu anglis nepadės", – pataria ir perspėja M.Lukštaraupis ir priduria, kad apsinuodijus veiksmingas ir visiems gerai žinomas diosmektitas, ir kiek mažiau – silicio rūgšties gelis.

Rimtoms sveikatos problemoms sukelti užtenka ir vieno netinkamo grybo.

Savigyda negalima, jeigu kankina stiprūs apsinuodijimo požymiai, tokie kaip aukšta temperatūra, dažnas viduriavimas ir vėmimas. Tokiu atveju būtina skubėti pas gydytojus.

"Apsinuodijimas ypač pavojingas kūdikiams ir senyvo amžiaus žmonėms, nes jų organizmas labai greitai dehidratuoja. Pagal tai, kiek kartų buvo viduriuota ir vemta, medikai vertina paciento būklę", – vaistininkas M.Lukštaraupis pataria įsidėmėti šiuos skaičius ir juos pasakyti gydytojams.

Užtenka ir vieno

Apsinuodijus grybais jaučiami tie patys simptomai, kaip ir suvalgius bet kokio kito blogo maisto. Ankstyvieji gali pasireikšti jau po pusvalandžio. Vėliau gali prisidėti haliucinacijos, traukuliai, dingti sąmonė.

"Laikas, kada pasirodo pirmieji apsinuodijimo požymiai, priklauso nuo to, koks nuodingas grybas suvalgytas. Net po dviejų parų pajutus pykinimą ar kitus požymius, tai reikėtų sieti su apsinuodijimu", – teigia farmacininkė Regina Molotkova.

Medikė perspėja: rimtoms sveikatos problemoms sukelti užtenka ir vieno netinkamo grybo. Šiemet jų kol kas negausu, o pernai, Apsinuodijimų kontrolės ir informacijos biuro duomenimis, visoje šalyje dėl apsinuodijimo grybais į ligonines buvo paguldyta beveik pusšimtis gyventojų, vienas jų mirė.

Apsinuodijimo grybais galima išvengti, renkant juos tik gerai pažįstamus, neperaugusius, bet ir ne itin mažus, kuriuos sunkiau atpažinti. Nereikia rinkti grybų šalia greitkelių, kitų užterštų vietų, valgyti galima tik gerai termiškai apdorotus. Nepatartina vartoti grybų, kurie paruošti seniau nei prieš dieną. Labai svarbu nevalgyti grybų tuo pačiu metu, kai vartojamas alkoholis. Grybų ir alkoholio reakcija gali sukelti apsinuodijimą net tada, kai grybai paruošti tinkamai.

"Pati didžiausia žmonių klaida – manymas, kad apsinuodijus grybais sveikata pagerės savaime. Vos pajutus pirmuosius požymius būtina skubėti pas gydytojus, nesigydyti patiems, nes tik laiku suteikta profesionali pagalba gali padėti išvengti komplikacijų", – įspėja vaistininkė R.Molotkova.

Svarbu nepamiršti, kad, pajutus apsinuodijimo požymius, negalima gerti vandens, nes nuodingos medžiagos pateks į žarnyną. Įprasto gydymo metu sunegalavusiam žmogui išplaunamas skrandis.

Svarbu dėmesys higienai

"Turbūt visi žino, kokia svarbi yra higiena ir tai, kad, prieš ruošiant maistą, prieš valgant būtina nusiplauti rankas, tačiau ne vienas tai ignoruoja. Dėl to apsinuodijama ir dėl nešvarių rankų, ir patingėjus ar pamiršus nuplauti daržoves", – dar vieną pavojų sveikatai įvardija gydytoja dietologė Rūta Petereit.

Ji perspėja, kad, pavyzdžiui, supakuotos lapinės salotos gali sudaryti labai gerą švaros įspūdį, tačiau būtent lapiniuose žalumynuose gali tūnoti pavojingos bakterijos, tokios kaip salmonelės ar E. coli. Taip pat svarbu žinoti, kaip tinkamai laikyti daržoves.

"Reikia vengti dažnos klaidos, kai, nusipirkus daržoves, jos visos nuplaunamos. Ant tokių ima kauptis bakterijos, todėl plauti reikia tik tiek, kiek iš karto suvalgysime. Svarbu atminti ir tai, kad netinkamai laikomos daržovės gali prarasti dalį vitaminų. Dėl to  salotas reikia laikyti šaldytuve, nes kambario temperatūroje jos pradeda vysti, praranda šviežumą ir vitaminą C", – daržovių laikymo sąlygas aiškina dietologė R.Petereit.

Pagrindinė taisyklė – saikas

Esminė mitybos taisyklė – išlaikyti pusiausvyrą, gauti įvairių, organizmui maistingų medžiagų: angliavandenių, baltymų, riebalų.

"Reikia klausyti savo organizmo. Galima valgyti net ir ne itin lengvai virškinamą maistą, svarbu tai daryti su saiku. Pavyzdžiui, šiltojo sezono metu itin populiaru maistą gaminti gamtoje. Saikingai suvalgius grilyje keptos mėsos, kuri virškinimui nėra pats palankiausias patiekalas, su maistingu garnyru, sveikatai tikrai nepakenksime", – gydytoja R.Petereit perspėja, kad kepant grilyje mėsos nerekomenduojama skrudinti.

Skrudinimo metu susidaro sveikatai pavojingi kancerogenai. Tokį maistą valgant dažnai galima prisišaukti virškinimo trakto problemų. Tiems, kurie jų jau yra turėję, pavyzdžiui, yra sirgę skrandžio uždegimu, keptas maistas nerekomenduojamas.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

FY

proto invalidas

SUSIJUSIOS NAUJIENOS