Specialistai: vaikams trūksta žinių, kaip teisingai plauti rankas | KaunoDiena.lt

SPECIALISTAI: VAIKAMS TRŪKSTA ŽINIŲ, KAIP TEISINGAI PLAUTI RANKAS

  • 1

Atlikus kasmetinį vaikų rankų bakteriologinį tyrimą mokyklose ir darželiuose, ant 70 proc. tyrime dalyvavusių vaikų delnų rastos sveikatai pavojingos stafilokoko bakterijos, galinčios sukelti pūlines infekcijas.

Viduriavimas, pūlinės infekcijos, vėmimas – padariniai, kuriuos gali sukelti blogai nuplautos rankos.

Minint pasaulinę švarių rankų dieną, jau penkti metai UAB „Potem" iniciatyva švietimo įstaigose vykdomas moksleivių edukacijos projektas „Švarios rankos – mikrobams patrankos“. Pasak sveikatos specialistų, vaikų higienos ugdymas pradedant nuo tinkamo rankų plovimo – vienas svarbiausių žingsnių siekiant išvengti infekcinių ligų.

Vaikai rankų plauti nemoka

Nacionalinės maisto ir veterinarijos laboratorijos bakteriologinių tyrimų skyriaus vedėja Česlova Ambrozevičienė, komentuodama kasmetinį vaikų rankų bakteriologinį tyrimą mokyklose ir darželiuose sako, jog darželį lankantys vaikai rankas nusiplauna geriau, negu tai daro mokiniai mokyklose. Tai patvirtina ir šių, ir praėjusių metų tyrimo rezultatai.

„Pastebime, kad auklėtojai skiria didesnį dėmesį vaikų rankų higienai, moka juos sudominti dainelėmis, pasakojimais ir praktiniais užsiėmimais. Tuo tarpu mokykloje tinkamam rankų plovimui skiriama mažiau laiko. Paaugę vaikai linkę labiau skubėti ir rankas dažnai nusiplauti pamiršta. O juk beveik 51 proc. bakterijų, sukeliančių ligas bei infekcijas, gali būti nuplaunamos nuo rankų tinkamai naudojant dvi svarbiausias higienos priemones – muilą ir vandenį, tačiau svarbu tai daryti tinkamai“, – teigia ekspertė.

Rankų plovimas – procesas, reikalaujantis kruopštumo, atidumo, kurių vaikams kartais pritrūksta.

Tyrimą iniciavusios maitinimo paslaugų įmonės UAB „Pontem“ maitinimo paslaugų departamento vadovė Romana Leleivienė atvira – ne visi vaikai moka tinkamai plauti rankas tai rodo ir šių metų tyrimo rezultatai. Rankų plovimas – procesas, reikalaujantis kruopštumo, atidumo, kurių vaikams kartais pritrūksta.

„Esame ikimokyklinio ir mokyklinio ugdymo įstaigų maitintojai ir kasdieninėje savo veikloje matome, kad retas vaikas skiria tiek dėmesio savo rankų higienai, kiek vertėtų. Todėl jau penktus metus iš eilės vykdome edukacinį projektą vaikams, kurio metu mokome tinkamai plauti rankas bei atliekame laboratorinius tyrimus, kurie padeda išsiaiškinti vaikų rankų plovimo ypatumus ir tendencijas“, – pasakoja R. Leleivienė.

Ką gali vaizdas ir švarios kriauklės?

Kasmet akcijos „Švarios rankos ̶ mikrobams patrankos“ metu vaikai sužino, kaip teisingai plauti rankas ir kodėl tai svarbu.

„Vaikams labai svarbu tinkamai, suprantamai ir įdomiai perteikti informaciją, kad ją būtų galima kuo lengviau suprasti. Mėginių ėmimas nuo odos paviršiaus, interaktyvus pasakojimas, pasitelkiant vaizdines priemones ar ryškius paveikslėlius,vaikus moko ir supažindina su ant rankų „tupinčiomis“ bakterijoms bei tykančiais pavojais“, – pastebi R. Leleivienė.

Na, o ekspertai primena, kad bakterijos ir virusai gali tykoti ir ant higienos priemonių paviršių, ypač tada, jeigu muilas paliekamas drėgnose muilinėse.

„Drėgna muilinė – puiki terpė virusams daugintis. Naudojant muilą iš nešvarios muilinės galima puikiai pernešti bakterijas tiesiai ant rankų, tiesa jos nuplaunamos, tačiau tai yra puikus apsikeitimo bakterijomis pavyzdys“, – teigia Č. Ambrozevičienė.

Bakteriologinių tyrimų skyriaus vedėja priduria, jog vanduo, nenaudojant muilo, gali tik iš dalies pašalinti ant rankų esančias bakterijas, tad toks rankų plovimo būdas nėra tinkamas. Pasak jos, ne visos ugdymo įstaigos gali pasigirti patraukliomis kriauklėmis ar muilinėmis, o informacijos sklaida yra gana skurdi.

„Vaikai nejaukiai jaučiasi, kuomet kriauklė ar tualetas yra nešvarūs, o tai skatina juos pamiršti apie tinkamą rankų plovimą. Jei viskas purvina ar blogas kvapas ir ne taip, kaip namuose, vaikas nenori plautis rankų. Informacijos, kaip teisingai plauti rankas, mokyklose ir darželiuosepateikiama mažai, norėtųsi, kad jos būtų kur kas daugiau“, – teigia ekspertė.

Iniciatyva „Švarios rankos – mikrobams patrankos“ gegužės pradžioje vyko trijose Vilniaus ugdymo įstaigose. Projekte dalyvavo sostinės lopšelių – darželių „Lazdynėlis“ ir „Žibutė“ vaikai bei Vilniaus karaliaus Mindaugo mokyklos mokiniai.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Medikas

Ka jau ten vaikai , kai net vienas K K L ( Kauno klinikines ligonines ) neva chirurgas neismoko chirurginio ranku paruosimo ...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS