Tyrimas: naktibaldos susiduria su didesne grėsme mirti jaunesniame amžiuje | KaunoDiena.lt

TYRIMAS: NAKTIBALDOS SUSIDURIA SU DIDESNE GRĖSME MIRTI JAUNESNIAME AMŽIUJE

  • 0

Mokslininkai teigia, kad vėlai miegoti einantys ir sunkiai ryte besikeliantys žmonės, vadinami pelėdomis, susiduria su 10 proc. didesne rizika mirti jaunesni nei vadinamieji vyturiai – anksti užmiegantys ir prabundantys žmonės.

6,5 metų trukęs tyrimas, kuriame dalyvavo daugiau kaip 430 tūkst. žmonių Didžiojoje Britanijoje, parodė, kad pelėdoms gresia didesnis pavojus mirti jauniems nei vyturiams.

Tyrime dalyvavusių žmonių amžius svyravo nuo 38 iki 73 metų. Dalyviai priskyrė save kategorijoms „neabejotinai rytinis žmogus“, „labiau rytinis nei naktinis žmogus“, „labiau naktinis nei rytinis“ arba „neabejotinai naktinis žmogus“. Jie taip pat pateikė duomenis apie savo svorį, rūkymo įpročius, socialinę bei ekonominę padėtį.

Naktibaldų grupei priklausantys asmenys buvo labiau linkę kentėti nuo psichologinių sutrikimų, diabeto, skrandžio ir kvėpavimo sunkumų bei buvo labiau linkę rūkyti, gerti alkoholį ir kavą.

Tyrėjai mano, kad pelėdų tipo žmonėms turėtų būti leidžiama pradėti ir baigti darbą vėliau, nes darbas įprastiniu ritmu, kai reikia itin anksti keltis, šiems žmonėms gali sukelti stresą, lemti prastą mitybą ir kitus nesveikus įpročius.

„Pelėdos, bandančios gyventi vyturių pasaulyje, gali susidurti su sveikatos pasekmėmis“, – sakė profesorė Kristen Knutson.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS