Uodų platinamos ligos dažnai lieka nediagnozuotos | KaunoDiena.lt

UODŲ PLATINAMOS LIGOS DAŽNAI LIEKA NEDIAGNOZUOTOS

  • 0

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro medikai primena, kad uodų platinamos ligos daugiau būdingos tropinio klimato šalims, bet yra ligų, paplitusių ir vidutinio klimato juostos šalyse.

Tai uodų platinami encefalitai, filiariazė. Lietuvos gamtinės sąlygos taip pat tam tinkamos. Nuo uodų pernešamų parazitų galima apsisaugoti naudojant repelentus ir saugantis uodų įkandimų.

Mūsų klimato juostoje per uodus gali plisti kirmėlės Dirofilarija immitis ir Dirofilarija (Nichtiella) trepens. Jos plačiai paplitusios pasaulyje ir yra atsitiktinis žmogaus parazitas. Dirofiliarija išsivysto žmogaus organizme iki lytiškai subrendusios stadijos. Suaugusios dirofiliarijos parazituoja poodinėje ląstelienoje ir jungiamajame audinyje, šunų bei meškų, tigrų, lapių, kačių ir kt. širdyje. Pagrindiniai platintojai yra Aedes (O.) caspius,  A. vexans, Culex genties uodai.

Šalyse, kuriose nėra paplitę šie parazitai, daug laiko sugaištama patologiniams tyrimams. Būdinga ilga parazito migracija žmogaus organizme – 11 mėnesių.  Kartais ta migracija lydima nemalonių pojūčių. Tai deginimas, gyvo objekto judėjimas patologinio darinio viduje, niežulys, hiperemiška oda bei psichikos sutrikimai. Tačiau pastebima, kad ligoniams nepasireiškia kitų intoksikacijos reiškinių. Tai paaiškinama minimaliu helminto toksiniu alerginiu poveikiu žmogui. Todėl ligoniai ir nesikreipia ankstyvos pagalbos, rašoma ULAC pranešime.

Europo šalyse žinomos dirofiliarijų lervų invazijos žmonėms po uodo įkandimo. Dažniausiai žmonėms aptinkamas šunų parazitas Dirofilaria repens, kurio patelė siekia 100x170x0,46mm dydį.

Neneigiama, kad dirofiliarija gali prasiskverbti į vidaus organus. Tai patvirtina klinikiniai atvejai, kai jų aptinkama akies obuolyje, pilvo ertmėje, ir pan.

Literatūroje išanalizuoti 400 dirofiliariazės atvejų iš 30 Europos, Azijos ir Afrikos šalių ir aprašyti 9 atvejai, kai D. repens kirmėlės lokalizavosi plaučių kraujagyslėse. Manoma, kad realiai yra daug daugiau sergančių žmonių, bet daugelis atvejų lieka nediagnozuoti.

Dirofiliariozių atvejų registruota Baltarusijoje (Minske ir jo apskrityje). Latvijoje dėl dirofiliariazės 2008–2010 m. ištirta 2227 naminių šunų  kraujo pavyzdžių. 72 šunys buvo užsikrėtę šia uodų platinama liga.

Daugiau informacijos apie parazitines ligas rasite čia.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS