Vaikų teisių apsaugos sąmyšis: dar daugiau popierizmo gydytojams | KaunoDiena.lt

VAIKŲ TEISIŲ APSAUGOS SĄMYŠIS: DAR DAUGIAU POPIERIZMO GYDYTOJAMS

"Ar gydytojas turės tikrinti, kokie mano vaiko batai, ir jį nurengti, galbūt yra mėlynių?" – "Kauno dienos" skaitytojai piktinasi virtualioje erdvėje atsiradusia socialinės rizikos veiksnių aprašymo forma, kurią teks užpildyti šeimos gydytojams.

Įvardija grėsmes

Forma, kurią sudaro teiginiai apie vaiko fizinį vystymąsi ir tėvystės įgūdžius, skirstoma į keturias dalis.

Pirmoje analizuojama, ar tėvai vaikui užtikrina sveikatos priežiūrą, antroje – kokia yra vaiko fizinė ir psichinė sveikata, kitose aptariama vaiko higiena, apranga ir avalynė. Atsakymai išdėstyti pagal grėsmės lygius nuo vieno iki keturių.

Nors šeimos gydytojo pasirinkimas yra kiekvieno asmeninis reikalas ir valstybė suteikia galimybę jį keisti, naujojoje formoje dažnas, tai yra daugiau nei tris kartus per metus, šeimos gydytojo keitimas yra įrašytas ketvirtame punkte kartu su smurto žymėmis. Iš to galima suprasti, kad šeimos gydytoją laisvai keisti gali tik suaugusieji, neturintys nepilnamečių vaikų, nes kitaip tai bus vaikų teisių pažeidimas.

Prie grėsmių įvardijami ir tokie požymiai, kurie tinka daugeliui vaikų, gyvenančių saugioje aplinkoje.

Prie grėsmių įvardijami ir tokie požymiai, kurie tinka daugeliui vaikų, gyvenančių saugioje aplinkoje: vaiko fizinis išsivystymas ir raida neatitinka jo amžiaus tarpsnio, jo santykiai su bendraamžiais konfliktiški, jis patyrė stresą, yra nepakankamai judrus, todėl nutukęs arba silpno imuniteto, nesveikais dantimis, pavargęs, jo mityba nevisavertė, jis avi netinkamo dydžio batus ar yra apsirengęs ne pagal sezoną. Pagal šią formą grėsmę kažkodėl iš karto patiria ir vaikai, patys turintys psichinę ar fizinę negalią, ar ją turintys jų tėvai.

Prideda popierizmo

Ar tokia forma suteikia objektyvių žinių apie šeimą ir nepaskatina klaidingų išvadų?

Lietuvos šeimos medicinos gydytojų kolegijos vadovas Leonas Valius šį dokumentą vertina kaip dar vieną popierizmą, užkrautą šeimos gydytojams ant galvos.

"Ai, dėl batų. Kairės kojos batai ar dešinės? Yra tokia forma. Prieš mėnesį mums buvo naujiena, patraukėme pečiais: kas čia turėtų pildyti? Galvojome, gal slaugytojos, gal socialiniai darbuotojai. Bet turbūt šeimos gydytojas dažniausiai pamato tuos požymius, tačiau nebūtinai jis pamatys socialinę riziką. Nenueis į namus, kur gal išdaužyti langai, o mama atsiveda vaiką, aprengtą iš pigių drabužių parduotuvės, bet su tvarkingu paltuku", – komentavo profesorius L.Valius.

Anot specialisto, tokia forma nėra objektyvi ir iš esmės nepakeis socialinės rizikos identifikavimo.

"Gal pavieniams atvejams visa tai ir tiks, tačiau mes ir iki šiol matydami, kad vaikui trūksta priežiūros ar suaugusiam pacientui reikia socialinės pagalbos, pranešame apie tai socialiniams darbuotojams. Nenumojame ranka. O čia yra dar vienas iš popierizmų, 105 ar 106-as. Tai esmės nekeičia", – kalbėjo L.Valius.

Ir pridūrė, kad jis nebuvo informuotas, kokiais atvejais dokumentą reikia pildyti ar kam ši informacija bus panaudota.

Pildys ne visi

Sveikatos apsaugos ministerijos atstovė Kamilė Katkutė paaiškino, kad forma yra socialinės apsaugos ir darbo, švietimo ir mokslo, vidaus reikalų bei sveikatos apsaugos ministrų pasirašytos savivaldybės bendro darbo su šeimomis organizavimo ir koordinavimo rekomendacijos.

Pasak Sveikatos apsaugos ministerijos atstovės, prašyti, kad formą užpildytų gydytojai, gali su šeimomis dirbantys atvejo vadybininkai, kurie turi teisę iš sveikatos priežiūros įstaigos neatlygintinai gauti išvadas dėl vaikui suteiktų ar reikalingų sveikatos priežiūros paslaugų ar išvadas dėl šeimos narių sveikatos būklės.

Dėl to, kad šeimos gydytojai nebūtų apkrauti popierizmu, greitu metu bus parengtas planas, kaip jį sumažinti.

"Sveikatos apsaugos ministerijoje šiuo metu sudaryta darbo grupė, skirta sisteminei pažymų reformai paruošti pirminės ambulatorinės asmens sveikatos priežiūros srityje. Šiuo metu ji atlieka pažymų, kurias pildo šeimos medicinos paslaugas teikiantys gydytojai, analizę, pagal kurią bus parengtas priemonių planas administracinei naštai mažinti", – pranešė K.Katkutė.

Rašyti komentarą
Komentarai (16)

Mama

Baisu, tai isvis gal nereikia nieko daryti, bet ne.. Darysi busi nubaustas, o kam rupi musu teises? Ne vienam is tu kurie sprendzia uz mus, kas jie tokie ; na manau kad , jie nera dievai, tai gal lai nudiria oda ir paziuri ar ir ten viskas gerai, absurdas kazkoks gryna nesamone, tai tevai vadinasi po padidinimo stiklu dideliu, jai tokius istatymus kuria, gal tegu pabando patys jais pagyventi, pabuti musu vietoje, gal atsitokes, sie zmones su tokiais nesamoningais klausymais o atsakymai ir istatymai nezmoniskai baisus! Net seime sedintis sokiruoti, kas viskta!

Aušra

Gydytojas turi pacientui 15 min. Tik.

opa opa į Europą

tik stabdį pamiršom nuspaust. Tuoj Australijoj atsidursim, bet ir ten jau iš aborigenų vaikų nebeatiminėja.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS